27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025

Scurte ştiri

72 de milioane de lei pentru agricultori

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a repartizat joi centrelor judeţene suma de aproximativ 72 de milioane de lei, fonduri de la bugetul de stat, pentru acordarea sprijinului financiar destinat sectorului zootehnic şi vegetal, precum şi pentru neutralizarea deşeurilor. APIA Gorj a aprobat la plată 287 de cereri de acordare a sprijinului financiar din bugetul naţional pentru activităţile din sectorul zootehnic, în valoare totală de aproximativ cinci milioane de lei, din care suma de 3,5 milioane a fost plătită efectiv. Potrivit reprezentanţilor APIA Gorj, în cadrul măsurii de sprijin financiar destinat îmbunătăţirii calităţii produselor de origine animală au fost aprobate 287 de cereri. În cadrul măsurilor de sprijin financiar acordat de la bugetul statului pentru activitatea de interes naţional privind deşeurile de origine animală au fost înregistrate şase cereri pentru decontarea sumei de 285.178,93 lei, din care au fost efectuate plăţi către concesionarul acestor activităţi în valoare de peste 177.000 de lei. Plăţile vor fi onorate în perioada imediat următoare, pe măsură ce banii alocaţi vor ajunge în conturile instituţiei.
Mihaela FLOROIU

Bere retrasă de la comercializare

Inspectorii sanitar-veterinari din Gorj vor retrage de la consum toată cantitatea de bere marca Redds, cu aromă de lămâie. Acţiunea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj are loc după ce, în urma testelor efectuate la nivel naţional, s-a constatat că producătorul a introdus în compoziţia produsului o substanţă interzisă în Uniunea Europeană, deci şi în România, respectiv un aditiv, corector de aciditate. „Berea va fi confiscată din cele 500 de unităţi din judeţ la care a fost distribuită, se va duce la distribuitor şi va fi aruncată la canal. Folosirea acelui aditiv este interzisă în România, începând cu 2002. Producătorul este o companie multinaţională care are o fabrică la Buzău. Colegii noştri de acolo au constatat că nu trebuia folosită acea substanţă sintetică şi s-a luat decizia ca berea să fie scoasă de pe piaţa din România“, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Ion Iliuţă.
Eugen MĂRUŢĂ

Verificări la depozitele neconforme din nouă localităţi gorjene

O comisie formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Consiliului Judeţean şi Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Gorj va verifica, în intervalul 18-28 august 2009, locaţiile depozitelor de deşeuri neconforme din nouă localităţi. Este vorba de gropile de gunoi din Novaci, Târgu Cărbuneşti, Ţicleni, Turceni,  Bumbeşti-Jiu, Motru, Baia de Fier, Mătăsari, Polovragi. „Comisia va urmări îndeplinirea următoarelor obiective: sistarea depozitării în aceste locaţii, începând cu 16.07.2009, a deşeurilor menajere; îndeplinirea obligaţiilor de mediu stabilite prin avizul de închidere a depozitelor neconforme; stadiul realizării proiectelor de închidere a acestor depozite; respectarea contractelor de către operatorii care colectează, transportă şi depozitează deşeurile la depozitul central conform din Târgu Jiu. Cu ocazia acestor verificări, reprezentanţii celor trei instituţii desfăşoară şi o campanie de informare în rândul autorităţilor locale şi a cetăţenilor, privind colectarea selectivă şi valorificarea deşeurilor astfel încât factura finală pentru acest proces să fie cât mai mică pentru beneficiar“, a declarat Cristina Merfu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.
Eugen MĂRUŢĂ

Apă cu nămol la robinetele craiovenilor

Compania de Apă Oltenia le-a făcut marţi seară o surpriză de proporţii craiovenilor. Ca şi cum nu ar fi fost suficient faptul că furnizarea apei este sistată în zilele de joi şi că zilnic au loc avarii, marţi seară a curs apă neagră la robinetele localnicilor din zona superioară a oraşului, la mai puţin de două săptămâni de la ultimul incident similar. Oamenii din cartierul Brazda lui Novac, Rovine, bulevardul Decebal, cartierul Lăpuş au avut la robinete apă cu nămol, care nu era bună nici pentru spălat, ce să mai vorbim despre consum. „Aseară (marţi – n.r.), după ora 20.00, când am deschis robinetul ca să spăl vasele, am văzut în ce hal arăta apa. Şi la blocul vecin era aceeaşi situaţie: apă tulbure, neagră. Nu se poate aşa ceva! Dacă se oprea astăzi apa, nu ar fi trebuit să ne facem nişte provizii în cadă, în diverse recipiente? A ţinut aşa până spre miezul nopţii. Nu mai ştim ce să facem cu cei de la apă“, a spus Elena Secară, administratoarea Asociaţiei nr. 2 Brazda lui Novac. De remarcat că în zona afectată este sistată astăzi furnizarea apei potabile. Directorul CAO, Doru Buruiană, a spus că incidentul a fost cauzat de o avarie „de vreo cinci minute“ la una dintre pompele de la Staţia de acumulare şi pompare Şimnic.
Maria CERNĂTESCU

Sindicaliştii de la penitenciar, solidari cu poliţiştii     

Membrii Sindicatului Solidaritatea 2004 din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu se declară solidari cu poliţiştii gorjeni, care protestează în faţa prefecturii. Conducerea sindicatului îşi manifestă susţinerea faţă de revendicările protestatarilor. „Există în integralitatea lui, o subfinanţare acută a sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi o lipsă de preocupare la nivel de sistem, în a asigura condiţii de muncă şi viaţă decente, ţinând cont de privaţiunile la care este supus personalul din structurile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Constatăm că lipsa unei reacţii rapide a autorităţilor statului nu face altceva decât să macine şi mai mult din credibilitatea şi siguranţa pe care acest sistem ar trebui să o asigure. Ţinând cont de toate aceste aspecte, sindicatul Penitenciarului Târgu Jiu se solidarizează cu acţiunile de protest ale poliţiştilor“, a declarat Florin Şchiopu, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2004 Târgu Jiu.
Eugen MĂRUŢĂ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS