38.1 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalTrecerile de pietoni, pericol după stas

Trecerile de pietoni, pericol după stas

Deşi susţineau în urmă cu două săptămâni că vor muta trecerile de pietoni în locuri mai puţin periculoase odată cu reabilitarea străzilor, responsabilii de circulaţia rutieră din Craiova au arătat că nu pot gândi mai departe de nişte norme stas învechite.

Modul în care sunt amplasate „zebrele“ pe străzile din Craiova aduce riscuri deloc de neglijat pentru pietoni, potrivit observaţiilor Poliţiei Rutiere. Multe din acestea sunt „pictate“ chiar la colţurile intersecţiilor ori în faţa staţiilor de autobuz. Problemele ridicate în trafic nu sunt o noutate nici pentru pietonii care riscă să fie accidentaţi într-o clipă de neatenţie a şoferilor, având în vedere cei câţiva metri „de graţie“, nici pentru funcţionarii care ar trebui să conceapă amplasamentul trecerilor pietonale.
„Şi noi am observat că trecerile pentru pietoni prezintă riscuri. Într-un viraj la dreapta, spre exemplu, dacă «zebra» este chiar pe colţul străzii, şoferul se asigură din stânga şi se poate pune în mişcare tocmai când pietonii sunt pe trecere. Distanţa este foarte mică, pietonul riscă să fie lovit de maşină. Problema se agravează dacă vizibilitatea în intersecţie este proastă. Noi am propus măsura ca trecerile să fie amplasate la o distanţă de cinci-zece metri de intersecţii şi se are în vedere acest lucru pe străzile ce vor fi reabilitate“, a explicat comisar Florin Cristea, şeful Compartimentului de sistematizare a circulaţiei din cadrul Poliţiei Rutiere Craiova.

Câinii latră, ursul trece

Strada Henri Coandă a fost reabilitată de curând, iar trecerile de pietoni au fost amplasate după aceleaşi norme care au creat probleme. GdS a atras atenţia asupra acestui lucru şi în trecut. La sensul giratoriu, „zebrele“ sunt tot la colţul străzii, iar şoferii care ies din sens îi blochează pe cei din spate acordând prioritate de trecere, sfidând astfel scopul giratoriului, acela de a fluidiza circulaţia. La fel s-a procedat şi cu „zebrele“ la intersecţiile cu străzile adiacente: au fost amplasate pe colţ. Ca şi concluzii, fie funcţionarii publici au minţit când au afirmat că problema trecerilor de pietoni va fi rezolvată odată cu reabilitarea străzilor, fie aceştia sunt prea leneşi să pună la punct un amplasament nou, după condiţiile de trafic existente în Craiova.
„Proiectul de amplasament a marcajelor pe strada Henri Coandă a fost făcut după stas, după aceleaşi norme, cu trecerile de pietoni la colţul străzii. Noi am făcut propunerea de a muta „zebrele“ puţin mai departe, dar nu îi putem obliga“, a declarat comisarul Cristea. Oficial, municipalitatea s-a spălat pe mâini de toată povestea. În acest caz, biroul de presă al primăriei a comunicat că „amplasamentul trecerilor de pietoni s-a făcut de comun acord cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere, conform situaţiei existente în teren“.

Pietonii, scoşi vinovaţi

Întrebat de ce nu a insistat pentru mutarea trecerilor de pietoni în cazul străzilor ce se reabilitează şi pe care se fac amplasamente noi, Florin Cristea a explicat că, dacă s-ar face acest lucru, pietonii nu ar mai traversa pe „zebre“. „Dacă mutăm trecerile la o distanţă mai mare de colţul intersecţiei, pietonii ar trece neregulamentar, nu ar mai parcurge distanţa respectivă până la «zebră», ca apoi, după traversare, să mai meargă încă o dată acea distanţă. Vor să treacă imediat de pe trotuar“, a spus Cristea. Nefiind specialişti în domeniu, nu putem decât să fim de acord cu Poliţia Rutieră. Iată, însă, o realitate: în primul semestru al acestui an, 25 de oameni nevinovaţi, care au traversat pe trecerile de pietoni, regulamentar, au fost loviţi de maşini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII