Reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“ nu au veşti prea bune pentru craioveni: sistarea furnizării apei potabile şi spargerea străzilor din oraş vor continua până în 2018. Acesta este termenul de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă potabilă şi a celei de canalizare.
Reabilitarea celor 420 de kilometri de reţea de apă care deserveşte populaţia şi agenţii economici din Craiova a ajuns abia la jumătate. În prezent, oraşul este împânzit de lucrători ai Companiei de Apă „Oltenia“ şi ai Hidroconstrucţia SA Bucureşti, care lucrează la schimbarea a 102 vane de separaţie pe conductele principale, montarea de apometre şi cămine în cartierele de case, schimbarea de branşamente. Apa va continua să se întrerupă până în vara lui 2010, când se va finaliza instalarea vanelor. Cu ajutorul acestora, în caz de avarie sau intervenţie, oprirea apei se poate face pe zone sau sectoare şi nu în tot oraşul. Asociaţiile de proprietari sunt rău-platnice şi au către Compania de Apă „Oltenia“ o datorie de 12.000.000 de lei. Din punctul de vedere al conducerii companiei, deoarece marii coloşi industriali cu probleme financiare, precum Doljchim şi fosta uzină Electroputere, consumă acum o cantitate înjumătăţită de apă, asta înseamnă o scădere a veniturilor cu 5%.
„Cu reţeaua de canalizare pot spune că stăm mai bine. Din cei 340 de kilometri, cât are întreg sistemul, mari probleme avem cu reţelele din oţel, care au o durată de viaţă de cel mult 20 de ani. Acestea au fost instalate mai ales în zona de vest a oraşului, în cartierele de blocuri construite după anii ’60. Dar, în mare parte, reţeaua de canalizare a oraşului este pe fontă ductibilă, având garanţie cel mult 100 de ani. În viitor vom extinde reţeaua de canalizare în cartierele Romaneşti şi Bariera Vâlcii“, a declarat Liviu Mihai Ioniţă, director al Companiei de Apă „Oltenia“.
Bani europeni pentru apa Doljului
Problema alimentării cu apă, şi cea a canalizării şi epurării apelor uzate în întreg judeţul Dolj vor putea fi rezolvate numai prin implementarea Master Planului până în anul 2038. În acest proiect sunt cuprinse 111 localităţi, iar suma pentru Master Planul de apă este cea mai mare pe care a primit-o judeţul: 147 de milioane de euro. Cu ajutorul fondurilor structurale se va extinde reţeaua staţiilor de epurare prin construirea a cinci noi staţii la Filiaşi, Băileşti, Segarcea, Călăraşi şi zona Dăbuleni – Bechet. „De asemenea, extinderea staţiei de epurare de la Calafat trebuie finalizată până în 2010“, a precizat Liviu Mihai Ioniţă.