29.2 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjFetele şi soţiile romilor din Târgu Jiu vor să înveţe

Fetele şi soţiile romilor din Târgu Jiu vor să înveţe

Din ce în ce mai multe femei şi fete de etnie romă vor să înveţe. În prezent, zeci de copii sunt înscrişi în clasele I-VIII, 11 fete sunt la liceu, iar alte două au absolvit anul trecut o facultate. Din păcate, există şi cazuri în care mai multe eleve cu rezultate foarte bune la învăţătură au renunţat la şcoala din România şi au plecat cu părinţii în Italia sau Spania.

Femeile din comunitatea romă au prins gustul şcolii. An de an, din ce în ce mai multe fete şi chiar femei căsătorite îşi continuă studiile. „Nu sunt multe fete la şcoală din cartierul Obreja, dar numărul lor creşte de la an la an. Ele, dar şi femeile căsătorite au înţeles că trebuie să aibă o şcoală pentru a putea lucra, pentru a câştiga bani pentru familia lor. Mentalităţile s-au schimbat. Acum, cele din Obreja se mărită mai târziu, deşi în cartierul Meteor, în ciuda faptului că sunt mai bogaţi ţiganii de acolo, fetele renunţă la şcoală şi se mărită. În prezent, 11 fete din cartierul târgujian Obreja sunt eleve la liceu, trei în clasa a XII-a şi restul în clasele IX-XI. Învaţă pentru că vor să aibă un viitor“, a spus Daniela Văduva, asistent medical la Cabinetul „Speranţa“ din apropierea cartierului Obreja.
„Sută“ sau judecătorul romilor, Constantin Marin, spune că îl bucură faptul că femeile vor să înveţe. „Este foarte bine că vor să înveţe. Şcoala este bună şi pentru femei, şi pentru bărbaţi. Nu mai trăim într-o lume în care să nu fie nevoie de carte. Cine are carte are parte. Îşi găseşte de lucru. Sunt bucuros că ţigăncile noastre învaţă“, a spus judecătorul „Sută“.

Studente eminente

În vara anului trecut, două tinere de etnie romă au absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Fetele, una din localitatea Tetila, comuna Scoarţa, iar cealaltă din Băleşti, au absolvit facultatea cu medii foarte mari: 9,30.
„În afara celor două fete care au terminat facultatea, mai avem şase tinere de etnie romă care sunt înscrise la cursurile de zi ale unei facultăţi din Târgu Jiu. Unele sunt pe locurile speciale pentru romi, altele au intrat prin forţe proprii. Toate vor să facă o carieră şi deja sunt implicate în afaceri, fie singure, fie cu parteneri“, a adăugat Daniela Văduva.

A doua şansă

În cadrul Programului „A doua şansă“, iniţiat de Primăria Târgu Jiu, la Şcoala nr. 2 „Ecaterina Teodoroiu“ din municipiu, au fost înfiinţate mai multe clase primare, gimnaziale şi liceale pentru copiii de etnie romă care vor să-şi finalizeze studiile. Programul are ca scop reducerea abandonului şcolar şi diminuarea analfabetismului în rândul comunităţilor de romi din municipiu. „Programul nu implică doar copiii, ci şi părinţii acestora care au abandonat şcoala. Mai mulţi adulţi din Obreja şi Meteor s-au înscris la şcoală pentru a-şi putea găsi un loc de muncă. Avem opt clase şi 248 de persoane înscrise. Unii romi au şi 50 de ani, poate chiar şi mai mult, dar vor să înveţe ca să aibă o viaţă mai bună“, a spus Lia Zamfir, directoarea adjunctă a unităţii şcolare.

Elevi cu rezultate foarte bune

Tot la Şcoala „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu există foarte multe clase în care învaţă, alături de români, elevi de etnie romă. În clasa a II-a C, de exemplu, jumătate dintre cei 22 de şcolari sunt de etnie romă. Învăţătoarea Rodica Feţeanu s-a legat sufleteşte de aceşti copii: i-a învăţat să scrie şi să citească, i-a învăţat bunele maniere.
„Sunt mulţi romi care au nevoie de ajutor, mai am şi acum câţiva elevi care abia ştiu să-şi scrie numele, însă îmi place faptul că vor să înveţe. Muncim mult. Vin la mine şi-mi spun dacă au probleme. Atunci când au bomboane sau ciocolată mă servesc şi pe mine. Sunt elevii mei şi ţin la ei. Trebuie să spun că părinţii se interesează de copii. În fiecare dimineaţă, după ce îi aduc la şcoală, stau până în prima pauză şi le dau pacheţelul. Este foarte frumos că se îngrijesc de micuţi“, a spus Rodica Feţeanu.
Învăţătoarea a adăugat că nu este implicată în Programul „A doua şansă“, dar câteva dintre rudele elevilor beneficiază de acesta.
„Nu sunt implicată în «A doua şansă», nici în Programul «After school», dar unii dintre fraţii elevilor mei s-au înscris la aceste cursuri. Mă bucur că romii vor să înveţe. Este cel mai bun lucru“, a precizat Rodica Feţeanu. În urmă cu doi ani, ea a avut o elevă de etnie romă care a câştigat premiul întâi la olimpiada judeţeană de limba romani: „Loredana Nicolae avea rezultate foarte bune la învăţătură, dar a plecat în clasa a VI-a cu părinţii în Italia. Nu mai ştiu nimic de ea. Am mai avut o fată, Luiza Rotaru, care învăţa foarte bine“.
Lavinia are opt ani şi este elevă în clasa învăţătoarei Feţeanu. Micuţa de etnie romă mai are doi fraţi, elevi în clasele a III-a şi a VI-a la aceeaşi unitate de învăţământ. Fetiţa spune că îi place la şcoală, iar învăţătoarea o laudă. „Dimineaţa ne aduce mama pe toţi trei la şcoală, iar în pauze ne jucăm împreună. Îmi place la şcoală şi ştiu să citesc“, a spus timid eleva. Adrian Vasile este alt elev de etnie romă căruia îi place la şcoală. Copilul spune că aici a învăţat multe lucruri. „Este frumos la şcoală. Am învăţat să citesc şi acum pot să le spun prietenilor poveştile pe care le citesc“, a afirmat Adrian.

Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I

Peste două sute de copii de etnie romă din judeţul Gorj au beneficiat de cursurile grădiniţelor estivale în 2008. În acea perioadă, micuţii s-au pregătit pentru a începe cu dreptul clasa întâi. Acţiunea a făcut parte dintr-un proiect intitulat „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I“ şi a avut drept scop familiarizarea preşcolarilor romi cu mediul şcolar primar. Proiectul a debutat pe 1 august 2008, cursurile desfăşurându-se pe parcursul acestei luni în mai multe localităţi din Gorj. Aproximativ 55 de copii au participat la cursuri în localităţile Buduhala, Bengeşti-Ciocadia, Ţânţăreni, Polovragi şi Galbenul, prin programul „Acces la grădiniţe pentru grupurile dezavantajate“. Alte două sute de preşcolari din Târgu Cărbuneşti, Târgu Jiu, Bolboşi, Albeni, Pârâul de Pripor şi Roşia de Amaradia au luat parte la cursurile organizate prin Proiectul „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I“.
Prin astfel de programe, autorităţile locale au reuşit să micşoreze numărul elevilor de etnie romă care renunţă la şcoală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII