21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalControale la case de amanet, benzinării şi bănci

Controale la case de amanet, benzinării şi bănci

Poliţiştii din toată ţara au început verificările la bănci, benzinării, case de schimb valutar şi de amanet, urmărind modul în care este respectată legislaţia privind paza bunurilor. În judeţul Dolj, după primele controale, au fost descoperite mai multe nereguli, cele mai multe la staţiile de alimentare GPL.

 

Creşterea numărului de jafuri la unităţile care deţin valori monetare, cum ar fi băncile, casele de amanet sau benzinăriile, a determinat poliţiştii să declanşeze o acţiune la nivel naţional pentru verificarea modului în care este respectată legislaţia care reglementează paza obiectivelor, a bunurilor, a valorilor şi protecţia persoanelor.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, la începutul acestei săptămâni au fost demarate astfel de acţiuni în toate localităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere ordinii şi liniştii publice, în special a celor comise în zona unităţilor care deţin valori monetare.

Luni, poliţiştii doljeni au verificat 25 de staţii peco şi două staţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL). La ambele staţii GPL, sistemul de pază lipsea, administratorii acestora fiind sancţionaţi contravenţional. Altă sancţiune contravenţională a fost aplicată administratorului unui peco, pentru că proiectul sistemului de pază prezentat pentru control nu fusese avizat de poliţişti. În total, au fost aplicate sancţiuni în valoare de 9.000 de lei şi patru avertismente.  

Alte controale, alte sancţiuni

Poliţiştii au continuat controalele şi marţi, fiind verificat modul de asigurare cu sisteme de pază la şase staţii de livrare a produselor petroliere, 22 de staţii de alimentare GPL, trei case de amanet, o casă de schimb valutar şi o unitate financiar-bancară. Cu această ocazie, ei au mai aplicat şase sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.000 de lei, precum şi cinci avertismente, toate pentru abateri la prevederile ce reglementează acest domeniu de activitate. Cinci sancţiuni au fost date administratorilor a cinci staţii GPL, pentru că acestea nu erau dotate cu nici un fel de sistem de pază şi alarmare. Altă sancţiune contravenţională a fost aplicată tot administratorului unei staţii GPL, la care s-a constatat că sistemul de alarmă antiefracţie nu era în stare de funcţionare şi a fost instalat fără avizul poliţiştilor.

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că aceste acţiuni vor continua, până când toate societăţile vizate vor intra în legalitate. „Facem precizarea că aceste activităţi de verificare a modului de asigurare cu sisteme de pază a unităţilor ce deţin sau manevrează bunuri ori valori monetare importante au caracter de permanenţă şi vor continua până când vor fi verificate toate unităţile economice din această categorie care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru“, a declarat subcomisarul Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Ultimele jafuri

 

• Marţi dimineaţă, un tânăr de 21 de ani, din Calafat, a reuşit să plece cu 5.800 de lei dintr-o sală de jocuri de noroc din localitate, după ce i-a ameninţat pe angajaţi cu o şurubelniţă şi un spray paralizant. Atacatorul a fost prins de o patrulă de poliţişti, iar banii au fost găsiţi asupra lui. S-a stabilit că sala de jocuri de noroc nu avea asigurată paza de o firmă specializată.

• În dimineaţa de 21 februarie 2008, operatoarea casei de schimb valutar Talal de pe strada România Muncitoare din Craiova a fost tâlhărită, sub ameninţarea pistolului, de două persoane, un bărbat şi o femeie. Atacatorii au reuşit să fugă cu 50.000 de lei, în lei şi valută (euro, dolari şi franci elveţieni). La scurt timp, cei doi atacatori au fost reţinuţi, pe baza imaginilor surprinse de camerele de luat vederi. Mihai Velicu, de 20 de ani, din Bucureşti, şi Claudiu Puţura, de 19 ani, care a stat de „şase“, au fost prinşi în Bistriţa, iar Anca Răduţă, de 30 de ani, din Ploieşti, a fost reţinută la Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII