Nu întâmplător am ales să scriu astăzi despre spirit… Acum, când suntem mai aproape de lumină şi de credinţă, când Naşterea Domnului Iisus Hristos poate reprezenta pentru fiecare dintre noi un prilej de introspecţie, de întoarcere către sine… suntem mai aproape de adevăr! Este momentul să ne acordăm o clipă de linişte şi, în tăcere faţă de ceilalţi şi faţă de noi înşine, să lăsăm spiritul să ne vorbească. Pur şi simplu, să îl ascultăm… fără obiecţii sau argumentări ale faptelor noastre, fără întrebări ori negaţii… Ar fi interesant să îl cunoaştem mai bine, nu? Ar fi interesant să ne cunoaştem mai bine…
„În lume există doar două forţe: sabia şi spiritul. În cele din urmă, sabia va fi întotdeauna cucerită de spirit“.
Napoleon Bonaparte
Alegerile esenţiale pe care le facem în viaţă îşi au originea în spirit. Eul nostru adevărat este deseori ascuns în spatele obiceiurilor şi activităţilor noastre zilnice. Când ne acordăm răgazul de a ne opri, de a ne relaxa şi de a ne asculta vocea interioară, lumea noastră se îmbogăţeşte cu o nouă dimensiune. Alegând să ne trezim şi să ne hrănim spiritul înseamnă că vrem să ne simţim mai bine şi să fim mai buni.
Una dintre interesantele ironii ale vieţii este aceea că tăcerea, pe care deseori o asociem cu pasivitatea, reprezintă o forţă extraordinară. Ea ne poate ajuta să devenim concentraţi, calmi, introspectivi şi poate chiar înţelepţi. Şi, de multe ori, ea ne permite să ne facem înţeleşi mult mai bine decât cea mai convingătoare argumentaţie. În primul rând, gândiţi-vă cât este de importantă liniştea pentru a învăţa. Atunci când vorbim, e greu să aflăm mai mult decât ceea ce ştim deja. Dar, atunci când ascultăm în tăcere ceea ce au de spus alţii, în faţa noastră se deschide o lume nouă. Avem ocazia să înţelegem lucrurile din perspectiva celorlalţi şi dobândim acces la ceea ce ei ştiu că ne este inaccesibil. A asculta în linişte reprezintă cheia unei vieţi mai bogate, mai informate şi pline de empatie. Tăcerea este un instrument de negociere puternic, care deseori se dovedeşte mult mai bun decât încercarea de a explica sau argumenta un punct de vedere. Ea ne mai oferă o comoară valoroasă – ocazia de a ne asculta pe noi înşine.
Tăcerea poate fi un instrument important pentru o comunicare eficientă, pentru a învăţa mai bine, pentru a progresa pe plan personal, pentru a ne bucura de pace, de relaţii mai bune şi de sentimente mai bogate în viaţa noastră personală şi profesională.
Acum… vă las în tăcere… în contact cu spiritul dumneavoastră şi cu iubirea şi credinţa care se află în fiecare dintre noi. Fie ca Sărbătorile de iarnă să vă fie sărbători ale sufletului şi în fiecare zi să celebraţi bucuria împreună cu cei dragi! Pacea şi armonia să vă fie spaţiu, iar timpul petrecut împreună cu ei să devină timp al iubirii, îngerii să vă spună poveşti, copiii să vă zâmbească, în pace şi linişte integrându-le pe toate, fiecare sclipire a globuleţelor să vă reflecte lumina din suflet!
La mulţi ani cu drag, iubindu-vă!
Psihoterapeut Gina Chiriac, Centrul de Sănătate „Sf. Grigorie Decapolitul“