23.9 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjDouă decenii de căsnicie

Două decenii de căsnicie

Meseria lor îi face să se asemene cu nomazii. Soţii Manole, din Târgu Neamţ, confecţionează căciuli de blană de oaie sau de nurcă. Sunt împreună de două decenii şi au trecut prin multe greutăţi, dar au rămas împreună.

Familia Manole este din Târgu Neamţ şi a colindat toate târgurile din ţară pentru a-şi vinde marfa. Soţii Manole fac acest lucru de mai mulţi ani şi spun, în glumă, că sunt nomazi. „Să vinzi căciuli de blană în plină vară este, într-adevăr, o provocare. Cum spune vechea vorbă bătrânească, vara trebuie să-ţi faci sanie şi iarna să-ţi iei car. Omul poate să-şi cumpere o căciulă de blană vara, ca să aibă ce purta la iarnă. La Târgu Neamţ, avem 50 de oi şi din lâna lor facem căciuli. Mai cumpărăm şi blană de nurcă sau alt fel de blănuri. Lâna o mai vindem şi moldovenilor de peste Prut. Ei sunt specialişti în confecţionarea căciulilor„, a spus Carmina Manole. Adrian, bărbat înalt şi bine făcut, se uită cu drag la soaţa lui, cum îi place să-i spună. Stă liniştit la masă, este ora prânzului. Iar la o masă bună merge un vin adus de la sute de kilometri. „Este vin de la noi, de la Neamţ. Numai bun pe vremea asta caldă. Nu este prea tare“, a spus Adrian Manole.

 

„Muncim pentru copilul nostru“

 

Carmina Manole are 38 de ani şi este mama unui băiat de 17 ani. Este o fire blândă şi are o familie frumoasă: „Suntem uniţi, aşa sunt moldovenii. Muncim pentru binele copilului nostru. Are 17 ani şi este la liceu în Târgu Neamţ. Vara, când el este în vacanţă, eu şi soţul meu plecăm la bâlciurile şi târgurile din ţară. În rest, stau cu fiul meu. Trebuie să fie cineva cu el, să-l mai ajute la lecţii, să-i facă de mâncare. Zilele astea, cât stăm la Polovragi, vorbim foarte mult la telefon. El este curios să afle cât am vândut, iar noi vrem să ştim cum se descurcă el acasă“, a spus Carmina Manole. La Târgu Neamţ îi aşteaptă şi nepoţii, fraţii şi părinţii. Afacerea este în familie, au încercat cu toţii să trăiască decent. „Viaţa este grea, dar am învăţat de la părinţi că, dacă munceşti şi vrei să reuşeşti, lucrurile ies aşa cum sperai. Asta am făcut şi noi. Facem căciuli şi apoi încercăm să le vindem. Fiecare meserie este grea, are şi tristeţi, şi bucurii. Asta este viaţa, un amestesc“, a afirmat, ştergându-şi fruntea de sudoare, Adrian Manole.

Căciuli apreciate la Polovragi

 

Căciulile de blană sunt deja renumite printre localnici întrucât, în fiecare an, la bâlciul de la Polovragi vin moldoveni cu asemenea produse. Oamenii ştiu că sunt făcute din blană naturală şi au încredere în negustorii din Moldova. „Ştiam de acest târg de la vecinii noştri, care au venit anii trecuţi cu căciuli aici. Nu ne place organizarea, dar sperăm totuşi să vindem câte ceva. Drumul a fost frumos. Am făcut zece ore cu maşina şi am văzut jumătate din ţară. Gorjul este frumos. Am vrea să vizităm şi mănăstirile. Pe aici, locurile sunt altfel, iar oamenii sunt foarte primitori. Din păcate, nu cred că o să venim şi la târgul de pe 15 august, de la Tismana, din cauza distanţei“, a spus Carmina Manole.

Cinci ani în Târgu Jiu

 

Adrian Manole nu se afla pentru prima dată în judeţul Gorj. Moldoveanul a stat în municipiul Târgu Jiu vreme de cinci ani, cât a lucrat la fabrica de ciment de la Bârseşti. Adrian îşi aminteşte şi acum de târgul de la Polovragi din anii 1983-1985. „Atunci erau alte vremuri, altă organizare. Nu eram însurat şi lucram în Moldova, tot la o fabrică de ciment. M-au detaşat aici, la Târgu Jiu, era o fabrică de ciment renumită în ţară. Acum au rămas doar ţiglele din ea. A fost o perioadă foarte frumoasă cea petrecută în Gorj! Ce-mi amintesc de la bâlciurile din aceea vreme de la Polovragi sunt plopii, care mai sunt şi acum. De asemenea, era o scenă pe care jucau căluşarii şi era altă organizare. Acum este prea multă marfă proastă, s-au modernizat toţi şi au uitat de calitate“, a spus Adrian Manole, învârtind o căciulă de astrahan.

 

Arta populară

 

Meşteşugul familiei Manole menţine tradiţia locurilor natale, căciulile din blană de miel făcând parte din portul popular din judeţul Neamţ. Toate pieile sunt pregătite de cei doi soţi şi de fiul lor. „Am mare noroc, am învăţat că în viaţă sunt foarte importante familia, sănătatea şi înţelegerea. Restul, adică banii, vine. Îi facem muncind împreună“, a afirmat Adrian Manole, zâmbind.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS