Regiunea ucraineană Lvov a rămas paralizată după accidentul chimic petrecut aici luni, când 15 vagoane-cisternă încărcate cu fosfor galben s-au răsturnat. Corespondenţii publicaţiei 20 minutes au sosit la locul incidentului la doar câteva ore după accident.
Corespondenţii au ajuns în satul Ozhydiv marţi dimineaţă, în jurul orei 8.00. La început nu au observat semne de frică sau panică în rândul locuitorilor acestui sat: unii dintre ei mergeau pe uliţe parcă fără ţintă, alţii stăteau cuminţi în curtea casei. Dar cu toţii îi îndrumau pe ziarişti spre locul unde se petrecuse dezastrul. „Şina de cale ferată e la doi kilometri de sat“, a precizat unul dintre locuitori.
Nu a fost nevoie de prea multe indicaţii şi nu a durat prea mult până când ziariştii au dat cu ochii de primele maşini de intervenţie. La câţiva metri de acestea se vedeau vagoanele răsturnate şi cel puţin zece autospeciale de pompieri. Echipele de intervenţie lucraseră deja toată noaptea şi pe chipurile tuturor se citea oboseala, iar pompierii veniţi din regiunile învecinate începuseră să-şi pună corturile în apropiere. „Echipele de intervenţie trebuie să rămână aici până se vor stabili cauzele şi consecinţele accidentului“, a declarat Igor Krol, preşedintele biroului de presă al Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. „Trebuie să creăm condiţii optime de trai, de aceea vom stabili o sală de mese şi un post de prim ajutor şi vom aduce cisterne cu apă potabilă“, a precizat acesta.
Detaşamentele de intervenţie au campat la doar 100 de metri de locul unde vagoanele-cisternă s-au răsturnat. Substanţele chimice au fost izolate de echipele de intervenţie dotate cu echipamente de protecţie şi cu măşti de gaze, dar nu numai aceşti oameni au luptat direct cu otrava: foarte mulţi civili au ţinut şi ei să contribuie la degajarea locului. „Locaţia este securizată, doar echipele de intervenţie intră în contact cu otrava. Dacă ar fi existat chiar şi cel mai mic pericol, aici ar fi fost declarată zonă de carantină şi nimeni nu ar fi avut acces“, a mai spus Igor Krol.
Două persoane au fost spitalizate
Krol a declarat că detaşamentele de intervenţie izolează fosforul cu ajutorul unei spume speciale, care împiedică oxigenul să ajungă la această substanţă şi, prin urmare, fosforul nu ia foc. Doar că echipa sosită să repare şinele a muncit la locul accidentului fără nici un echipament de protecţie, purtând doar vestele portocalii prin care îşi semnalizau prezenţa. Nu erau singuri însă. Multe persoane au rămas neprotejate în faţa pericolului chimic, iar reportera de la 20 minutes nu a fost lăsată să se apropie mai mult de vagoanele-cisternă: „Mai bine nu mergeţi acolo“, a sfătuit-o un bărbat mai în vârstă din detaşamentele de intervenţie. „Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii, dar doi colegi de-ai mei deja au fost duşi la spital“.
Într-adevăr, marţi dimineaţă, trei dintre cei care neutralizau fosforul s-au simţit rău, în ciuda faptului că purtau costume de protecţie. După ce le-a luat tensiunea, doctorul mobilizat la locul accidentului a ajuns la concluzia că s-au intoxicat şi i-a trimis de urgenţă la cel mai apropiat spital. „Cei care s-au intoxicat cu fosfor au tensiunea foarte mare şi se simt foarte rău“, a declarat Igor Blyztsiv, unul dintre medicii Spitalului din Lvov, care a precizat că această stare de rău ar putea fi cauzată de temperatura ridicată. „Starea de sănătate a persoanelor internate în spital este stabilă. Li se vor administra medicamente care neutralizează efectele substanţei chimice şi vom face toate eforturile pentru ca nimic să nu le pună viaţa în pericol“, a precizat Blyztsiv.
Bătrânii refuză să părăsească satul
Întorşi în sat, jurnaliştii nu au putut să nu observe că toţi locuitorii acestei regiuni poartă măşti de protecţie. Cu toţii sunt parcă în aşteptare, pentru că nu ştiu ce va urma. Nu ştiu nici ce anume să facă şi nici cât de periculoasă este încărcătura de fosfor. Ştiu doar ce au auzit pe la radio: că nu au voie să mănânce legumele pe care le-au cultivat în propriile grădini, că nu au voie să bea apă din fântâni şi nici măcar nu au voie să scoată animalele şi păsările din curţi. Bătrânii au rămas în sat, în timp ce copiii au fost luaţi aproape pe sus de părinţii lor, care i-au dus în alte zone, într-o încercare disperată de a-i proteja. În ziua accidentului chimic, autorităţile au încercat să evacueze zona, însă cei mai mulţi locuitori au refuzat să-şi părăsească locuinţele.
Accident
15 vagoane-cisternă încărcate cu fosfor galben au deraiat luni, 16 iulie, în districtul Busk din regiunea ucraineană Lvov. Trenul cu 58 de vagoane transporta încărcătura din Kazakhstan către Oklesa, în Polonia. Şase dintre ele au ars complet, formând un nor toxic considerat o catastrofă ecologică. Incidentul s-a petrecut în apropiere de 14 aşezări din regiunea respectivă, care are o populaţie de 11.000 de locuitori.
(Material preluat de la cotidianul 20 minutes din Vinnytsya – Ucraina, partener al Gazetei de Sud)