Ultimele sondaje arată că patronii a mai puţin de 50% din IMM-uri vor să acceseze fonduri structurale UE. Majoritatea întreprinzătorilor se plâng de birocraţie. Soluţia oferită de patronate: externalizarea serviciilor de promovare din ministere.
Un sondaj realizat recent de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că doar 46,26% din Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) din ţara noastră vor să acceseze fonduri structurale europene. Studiul, intitulat „Stadiul pregătirii întreprinzătorilor pentru accesarea fondurilor europene“, realizat pe perioada aprilie-mai, arată că 31,41% dintre întreprinzători sunt în stadiul de informare cu privire la aceste fonduri, 9,93% dintre aceştia aşteaptă ca fondurile să devină operaţionale, iar 2,46% dintre firmele care au participat la sondaj au contactat o firmă de consultanţă sau un patronat pentru a primi sprijin. În faza de elaborare a proiectului sunt 2,29% dintre întreprinzători. „Motivele pentru care intenţia de a accesa fonduri structurale este atât de mică o reprezintă experienţele negative pe care le-au avut în anii anteriori. Alt motiv ar fi birocraţia şi lipsa de experienţă“, a declarat recent preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Sugestii pentru funcţionarii din birouri
Patronatele au şi câteva sugestii simple despre ceea ce ar trebui să se întâmple în această etapă. CNIPMMR propune pentru absorbţia cât mai bună a fondurilor structurale de către IMM-uri să se realizeze şi să se publice un ghid al solicitantului, un site centralizat pentru toate fondurile structurale, specializarea personalului existent şi angajarea de noi specialişti în cadrul unităţilor de implementare.
„În primul rând, ar trebui ca angajaţii de la organismele intermediare ale ministerelor, care sunt plătiţi foarte bine, să nu mai stea în birouri şi s-o ia din poartă în poartă pentru a informa lumea. În al doilea rând, ar trebui ca fiecare minister să-şi externalizeze serviciile de promovare. Se găsesc ONG-uri interesate să promoveze fondurile structurale. Şi cel mai important, să trimită ghidurile de finanţare cât mai repede. Oamenii trebuie să conştientizeze că sunt mult mai mulţi bani disponibili decât pe fondurile de preaderare“, a declarat, la rândul său, Valentin Cristea, vicepreşedinte CNIPMMR. Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, a spus că a avut o comunicare eficientă cu sectorul privat în etapa accesării fondurilor de preaderare. „Noi nu am avut probleme de comunicare cu patronatele. Chiar am avut mai multe solicitări decât fondurile disponibile. În ceea ce priveşte fondurile structurale, acestea nu sunt încă active. Programele se vor aproba până pe 15 iulie, însă la nivel regional avem foarte puţine fonduri alocate pentru competitivitate economică, aproape 40 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013. Cei mai mulţi bani alocaţi sectorului privat vor fi gestionaţi de Ministerul Economiei şi Finanţelor (circa patru miliarde de euro)“, a afirmat Bogheanu. Cei care vor să acceseze fonduri structurale au şi primit sugestii: să se adreseze ministerului care va gestiona cele mai multe fonduri pentru sectorul privat, fie la nivel central, fie prin structurile înfiinţate la nivel local.
„Ar trebui ca angajaţii de la organismele intermediare ale ministerelor, care sunt plătiţi foarte bine, să nu mai stea în birouri şi s-o ia din poartă în poartă pentru a informa lumea. În al doilea rând, ar trebui ca fiecare minister să-şi externalizeze serviciile de promovare“.
Valentin Cristea, vicepreşedintele CNIPMMR