Dupa ce si-a insusit 99 de hectare de teren din domeniul public, controversatul Mititelu sare la gitul unei femei care, din greseala, a primit sapte ari in acelasi domeniu public.
Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Craiova incearca, de patru ani, sa apere 100 de hectare de teren, pe care le avea in administrare si care apartin statului roman. Cel care crede ca a pus mina pe terenul respectiv este controversatul om de afaceri craiovean, Adrian Mititelu, care s-a folosit de o inginerie financiara, ajutat fiind si de nepasarea institutiilor statului.
Datorii care au devenit istorie
In anul 1996, Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola (SCPP) Craiova a contractat doua credite de la Banca Agricola, sucursala Dolj, in valoare totala de 870 de milioane de lei. Acordarea creditelor a fost conditionata de depunerea de gajuri, depunere care s-a si facut, si care consta in mai multe investitii care apartineau Fermei nr. 2 de la Statiune. Creditele obtinute erau pentru productie si nu au putut fi rambursate, fapt pentru care banca a calculat penalitati.
La sfirsitul anului 1999, datoria SCPP Craiova catre banca era de aproximativ doua miliarde de lei, iar in 2000 creanta bancii a fost preluata de AVAB si scoasa la licitatie cu doar 550 de milioane de lei.. Cele 550 de milioane de lei, pretul creantei de doua miliarde de lei, au fost achitate de societatea ROM ECONOMIC BOOM, ai carei actionari erau Adrian Mititelu si verisorii lui Preoteasa Nuti Claudia si Gigel Preoteasa, in trei transe. La cinci zile dupa plata ultimei transe, cumparatorul creantei a notificat Statiunea ca, pe linga valoarea creantei, mai are de achitat suma de 253.486.512 de lei, considerata de Mititelu penalitati.
La sfirsitul anul 2000, in doar citeva luni de la achitarea catre AVAB a valorii creantei, Mititelu notifica aceleiasi Statiuni ca are o datorie de 21 de miliarde de lei, bani care proveneau din penalitati calculate de contabilii lui Mititelu. In aprilie 2001, SC ROM ECONOMIC BOOM a cedat creanta de 21 de miliarde de lei altei firme, CRAIU IOVAN SRL, care avea un singur actionar, ROM ECONOMIC BOOM. Societatea CRAIU adauga si ea patru miliarde de lei peste cele 21 de miliarde, existente deja, si SCPP Craiova este scoasa, din pix, cu o datorie catre Mititelu de 25 de miliarde de lei. Statiunea nu avea de unde sa plateasca suma exorbitanta catre Mititelu, iar acesta pusese deja ochii pe Ferma nr. 2, care avea in administrare, pe linga investitii, si 99 de hectare de pamint pozitionat tocmai bine la Drumul European 70. In conditiile in care intravilanul Craiovei se va extinde mai devreme sau mai tirziu si spre vest, atunci cele 99 de hectare ar fi fost tocmai bune pentru constructii sau pentru realizarea unui cartier de locuinte sau de „casi“, cum ii place lui Mititelu sa zica. Pentru acest lucru a hotarit sa execute creanta care o detinea si executorul judecatoresc, celebrul Cristofor Constantin Ivanovici, pe 6 martie 2002 a scos la licitatie Ferma nr. 2 a SCPP Craiova.
Si-a cumparat o creanta care valora 25 de miliarde de lei cu doar 1,5 miliarde de lei
Intr-un an si jumatate, Mititelu a crescut valoarea creantei de doua miliarde de lei (trecuta prin doua firme), la 25 de miliarde de lei, dupa care a cumparat-o cu 1,5 miliarde de lei. Desi consilierul juridic al SCPP Craiova a facut obiectiuni la licitatia tinuta de executor, prin care Ferma nr.2 era scoasa la vinzare, nu s-a luat nimic in calcul. Consilierul juridic i-a explicat executorului ca bunurile scoase la licitatie apartin domeniului public al statului si a solicitat introducerea in cauza a proprietarului acestor bunuri, respectiv statul prin Ministerul Finantelor. Ivanovici a respins exceptia ridicata si a procedat la vinzarea prin licitatie a bunurilor. Cumparatorul a fost SC POMFRUCT CERCETARE SA Craiova, tot o societate de-a lui Mititelu, creata special pentru a stirni confuzie prin asemanarea denumirii prescurtate cu a Statiunii. Dupa citeva zile de la tinerea licitatiei, DGFP Dolj a introdus o actiune in instanta de judecata prin care atragea atentia ca este proprietar si cerea suspendarea efectelor licitatiei, atragind atentia ca s-au vindut bunuri care apartin domeniului public al statului.
Judecatorul a respins actiunea pe motiv ca pamintul nu face obiectul licitatiei, ci doar sistemul de irigatii, pomii de pe pamint si constructiile.
Directia Finantelor Publice Dolj poate oricind sa-i taie pomii lui Mititelu
Pe rolul Judecatoriei Craiova se afla alt dosar in care Finantele Publice Dolj si Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Craiova cer instantei repunerea partilor in situatia anterioara licitatiei pentru ca Mititelu a luat plantatiile de pomi fructiferi si alte investitii in urma cu doi ani, le-a lasat de izbeliste si ocupa ilegal cele 99 de hectare de teren. Statul, proprietarul de drept al celor 99 ha de teren, nu poate sa-si utilizeze pamintul pentru ca pe el se afla pomii lui Mititelu, care nici nu vrea sa-i taie, nici nu-i ingrijeste. Desi i s-a explicat cu tot felul de ocazii, Mititelu nu vrea sau nu poate sa inteleaga ca, indiferent de ce inscriptii a vazut el pe garduri, pamintul de la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Craiova apartine domeniului public al statului si nu poate fi instrainat. Pentru prima data in cei patru ani, de cind se lupta sa puna mina pe cele 99 ha de teren de la Ferma nr. 2, Mititelu recunoaste, la el in ziar, ca acel teren este domeniul public al statului.
Mititelu recunoaste in ziarul lui ca exista domeniul public al statului, pe care-l ocupa fara nici un drept
Sub titlul „Batjocura si faradelege“, ieri, intr-un ziar local, despre care se stie ca-i apartine lui Adrian Mititelu, a aparut un material in care mai multe institutii ale statului sint cel putin atentionate asupra unei greseli de neiertat, care consta in improprietarirea unei persoane cu teren ce apartine de domeniul public al statului. Semnatarii articolului descriu cu lux de amanunte faptul ca Elena Chiriac din Craiova a fost improprietarita in anul 1993 cu 7.000 mp de teren situati in tarlaua 53, parcela 4. In titlul de proprietate eliberat in anul 1993, functionarul de la Primaria Craiova i-a trecut tarlaua 53, dar i-a trecut vecinii de la tarlaua 23, ceea ce schimba amplasamentul terenului intr-un loc mult mai bun. Primaria Craiova nu putea sa o improprietareasca pe femeie in taralaua 23, deoarece acea tarla apartinea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Craiova si deci era de domeniul public al statului. Functionarul, cu intentie sau nu, a comis o greseala care a mutat amplasamentul terenului. Proprietarul terenului care avea si titlu de proprietate a vindut terenul, iar cumparatorul isi construieste o casa cu acte in regula, si anume cu autorizatie de la Primaria Craiova. Intr-adevar, semnatarii articoului din ziarul lui Mititelu au dreptate: acolo unde se construieste casa este domeniul public al statului. Ce nu spun ei este faptul ca terenul care apartine domeniului public al statului si pentru care au facut tam-tam face parte din Ferma nr. 2 a SCPP Craiova, pe care crede Mititelu ca a cumparat-o la licitatia tinuta de executorul Ivanovici. Oricum, este pentru prima data cind cineva din apropierea lui Adrian Mititelu recunoaste chiar in ziarul lui ca terenul de la Ferma nr. 2 a Statiunii apartine domeniului public al statului. Pentru sinceritate merita toate aplauzele!