Ministrul britanic pentru afaceri europene, Denis MacShane, a sustinut miercuri, la initiativa Institutului European din Romania, o prelegere, avind ca subiect integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si viziunea Marii Britanii asupra Conferintei Interguvernamentale. Conferinta Interguvernamentala, care a inceput pe 4 octombrie si la care Romania participa cu statutul de observator, va definitiva noua Constitutie a Uniunii Europene, pe baza proiectului de constitutie elaborat de Conventia Europeana.
In discursul sau, Denis MacShane a atras atentia ca, pentru a intra in Uniunea Europeana, autoritatile romane trebuie sa reduca nivelul alarmant pe care coruptia l-a atins in tara noastra. „Coruptia distruge reputatia Romaniei in lume si continua sa impiedice dezvoltarea economiei si a bunastarii oamenilor obisnuiti din aceasta tara. Romania are multe de oferit investitorilor straini: o forta de munca calificata, o piata interna foarte mare si o amplasare strategica, alaturi de faptul ca Romania va fi membra a UE peste citiva ani. Iata o formula de succes! Totusi, investitorii stau departe de Romania. Si vor continua sa stea departe, atita timp cit se vor teme ca afacerile lor vor suferi din cauza flagelului coruptiei“, a declarat transant MacShane.
„Obtinerea unui permis de conducere, a unui pasaport sau a unei programari la spital este un adevarat calvar“
Ministrul britanic si-a continuat tirada anticoruptie, spunind: „Coruptia este un cancer care trebuie smuls din radacini. De prea mult timp, contactul dintre cetatenii de rind si birocratia romaneasca – fie pentru un permis de conducere, un pasaport sau o programare la spital – reprezinta un adevarat calvar. Dorim ca, prin colaborarea dintre Marea Britanie si Romania in domeniul administratiei publice, sa realizam impreuna un serviciu profesional, de inalta calitate si care sa deserveasca publicul“.
Coruptia incepe cind politicienii, politistii, vamesii si functionarii publici se imbogatesc primind bani pentru decizii care ar fi trebuit sa fie impartiale, oneste si luate numai in interes public, a precizat MacShane. De asemenea, coruptia se naste cind oamenii de afaceri cumpara favoruri oferind bani unui functionar guvernamental. Impotriva acestui flagel, MacShane crede ca exista o singura solutie: „Locul oamenilor de afaceri si al functionarilor guvernamentali, precum si cel al judecatorilor care primesc bani in schimbul favorurilor este in inchisoare“.
Cu toate acestea, ministrul s-a declarat convins ca Romania va fi gata sa adere la Uniunea Europeana in 2007, insa pentru aceasta va fi nevoie de un efort continuu, bine coordonat, iar promisiunile guvernului trebuie sa fie puse in aplicare. „Implementarea reformelor este cheia succesului pentru aderarea la UE“, a afirmat MacShane. Acesta a adaugat ca, printre reformele care ar fi trebuit infaptuite de mult si care sint considerate prioritare de catre UE, se numara liberalizarea pietei energiei si privatizarea PETROM si a Bancii Comerciale Romane.
Viziunea britanica asupra Conferintei Interguvernamentale
Un alt subiect abordat de ministrul britanic a fost proiectul noii Constitutii a Uniunii Europene, care va fi supus sefilor de state si de guverne europene pentru a fi adoptat in cadrul Conferintei Interguvernamentale. Convins de importanta identitatii nationale a popoarelor, ministrul a spus ca Marea Britanie „doreste o Uniune Europeana eficienta si accesibila, care sa aiba ca punct de plecare suveranitatea tarilor membre, dar unde aceste tari sa fie de acord sa isi uneasca suveranitatea cind interesul comun si ratiunea primeaza“.
„In primul rind, constitutia trebuie sa permita Uniunii sa abordeze problemele contemporane, si nu cele de acum 50 de ani, probleme ca protectia mediului, reforma economica si reformele externe ale UE. Dar trebuie sa recunoastem ca Uniunea Europeana nu poate intotdeauna sa aduca o imbunatatire. Si acolo unde nu poate, este mai bine ca problemele sa fie lasate in grija guvernelor tarilor respective“, a declarat MacShane.
„Nu e normal ca o persoana de la Bruxelles sa dicteze care sint impozitele la Bucuresti“
Pentru britanici, textul proiectului de constitutie are citeva probleme importante, care trebuie rezolvate. In primul rind, Marea Britanie nu va sprijini extinderea votului majoritar in aria anumitor politici-cheie. „Unanimitatea trebuie sa ramina valabila in cazul modificarii tratatului, ca si in alte domenii ale intereselor nationale vitale“, a spus MacShane. De asemenea, britanicii sint de parere ca este necesara mentinerea controlului asupra impozitelor si a asigurarilor sociale. „Nu e normal ca o persoana de la Bruxelles sa dicteze care sint impozitele la Bucuresti“, a afirmat MacShane.
Pe plan militar, guvernul britanic considera ca decizia cu privire la oportunitatea participarii soldatilor la operatiuni periculoase in afara granitelor propriei lor tari trebuie sa se faca dupa consultarea cu parlamentul acelei tari. Soldatii nostri isi dau viata in sprijinul punerii in practica a deciziilor politice. Ca membru al parlamentului britanic, MacShane a spus: „Nu m-as simti bine transferind decizia referitoare la viata soldatilor unui comitet de la Bruxelles“.
Marea Britanie gaseste foarte necesara realizarea unei brosuri de informare a cetatenilor. „Lipsa de cunoastere reprezinta punctul vulnerabil al Uniunii de prea mult timp. Cetatenii Europei trebuie sa stie ce face Uniunea pentru ei si in ce maniera se realizeaza acest lucru. Pina acum, nu a existat nici un singur text pentru informarea electoratului european in ceea ce priveste detaliile despre Uniunea Europeana“, a incheiat ministrul Denis MacShane.