11.7 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalAMERICA IN CONCEDIU ELECTRIC

AMERICA IN CONCEDIU ELECTRIC

O pana de curent de proportii – cea mai mare din istorie – a afectat joi dupa amiaza orasul New York si alte metropole din nord-estul Statelor Unite si din Canada, lasind fara electricitate peste 50 de milioane de consumatori. In New York, zonele afectate au cuprins o arie larga, de la Manhattan la Long Island, precum si partea de nord a orasului. Printre cladirile importante afectate de lipsa de curent se numara sediul Natiunilor Unite, Bursa din New York, Aeroporturile John F. Kennedy si La Guardia. Un oficial american a spus ca deocamdata nu se cunoaste cu exactitate care sint toate zonele afectate.

Printre alte orase care sint in bezna se numara Detroit, Cleveland si Toledo. Pana de curent a afectat si o parte din Canada, inclusiv Toronto si Ontario.

Haos in transporturi

Pana de curent a creat haos in transporturi. In Cleveland (Ohio), ca si in alte orase mari, semafoarele ramase fara alimentare electrica au dus la cel mai mare blocaj rutier din istorie, zeci de mii de autovehicule raminind prinse in trafic. Statele New York si New Jersey au declarat stare de urgenta. Aeroporturile John F. Kennedy si LaGuardia, din New York City, precum si cele din Newark, Cleveland, Detroit, Toronto si Ottawa au fost nevoite sa se bazeze doar pe puterea limitata a generatoarelor de rezerva, acest fapt ducind la perturbari grave in traficul aerian.

Patru zboruri dinspre si spre cel mai mare aeroport german, cel din Frankfurt, au fost anulate. Compania germana Lufthansa a anulat citeva zboruri spre continentul american, urmind sa inregistreze intirzieri de 15 ore pentru zborurile deja programate pe anumite rute si sa reprogrameze restul zborurilor in urmatoarele zile. Intirzieri de pina la patru ore s-au inregistrat si in cazul zborurilor de legatura intre SUA si Canada.

Economia americana a fost afectata serios de pana de curent. Dolarul a inregistrat o scadere usoara in noaptea de joi, din cauza temerilor ca pana de curent ar putea fi o parte a unui act terorist, dar a recuperat pierderile in citeva ore. De asemenea, bursele americane, care se inchisesera inaintea penei de curent, si-au reluat ieri activitatea. Cele mai mari probleme au fost inregistrate in sectorul aeronautic, si asa serios afectat de evenimentele din 11 septembrie. Companiile furnizoare de electricitate s-ar putea vedea tirite in procese de durata, in urma carora ar putea fi obligate sa plateasca despagubiri uriase pentru pagubele suferite de clientii lor din cauza penei de curent.

Un mort si un ranit grav

O persoana a murit si un pompier a fost grav ranit la New York in timpul penei de curent, a anuntat primarul New York-ului, Michael Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa. Decesul inregistrat a fost cauzat de un atac de cord, iar pompierul a fost ranit intr-un incendiu, a mai precizat Bloomberg. El i-a sfatuit pe cei care lucreaza la New York sa isi ia o zi de concediu pentru a usura traficul rutier, pe masura ce furnizarea energiei electrice este reluata treptat in metropola americana. „Viata merge inainte si veti putea relua luni fara nici un fel de problema ceea ce nu ati putut face astazi“, a declarat oficialul new-yorkez. Pompierii din oras au avut de efectuat peste 5.000 de interventii joi dupa-amiaza si in cursul noptii urmatoare, pentru a acorda asistenta persoanelor aflate in dificultate din pricina penei de curent.

Cauzele sint inca necunoscute

Agentiile care reglementeaza activitatea centralelor electrice au de raspuns unor intrebari dificile, referitoare la cauzele penei de curent, a declarat ieri guvernatorul statului New York, George Pataki. Curentul s-a intrerupt brusc joi dupa-amiaza, pana cuprinzind cu rapiditate o regiune foarte intinsa. In doar trei minute, incepind cu ora locala 16.10, 21 de centrale electrice erau scoase din functiune, potrivit companiei Genscape, specializata in monitorizarea activitatii grupurilor care produc curent electric.

„Astept raspunsuri la urmatoarele intrebari: de ce s-a intimplat acest lucru? Si de ce masurile care ar fi trebuit sa fie luate pentru a preveni o astfel de situatie nu au functionat?“, a declarat guvernatorul Pataki. „Defectiunea pare sa fi fost provocata de caderea unor importante linii de tensiune in vestul SUA, insa investigatiile continua la aceasta ora“, a precizat intr-un comunicat Consiliul Nord-American pentru Reglementarea Activitatii Energetice, un grup privat non-profit.

Surse din cadrul FBI si al Departamentului Securitatii Interne au convenit ca pana nu a fost rezultatul unui atentat terorist, desi cauzele producerii acestui incident ramin deocamdata neclare. Una dintre posibilitatile luate in discutie ar fi o lovitura de fulger, care ar fi atins centrala hidroelectrica de pe partea americana a Cascadei Niagara. Aceasta versiune, propusa de catre Departamentul Apararii Nationale din Canada nu este insa sustinuta si de catre autoritatile americane din domeniul energetic. Un purtator de cuvint al biroului premierului canadian declarase, de asemenea, ca s-a semnalat un incendiu la uzina Con Edison din New York.

„Nu cunoastem cauzele penei de curent. Este prea devreme pentru a face speculatii pe aceasta tema“, a raspuns presedintele companiei Con Edison, William Edwards, ca raspuns la aceste presupuneri. La rindul sau, ministrul canadian al apararii, John McCallum, a subliniat ca pana are la origine o cadere de tensiune semnalata la o uzina nucleara din Pennsylvania. Autoritatile americane din domeniul gestionarii situatiilor de criza sustin insa ca nu s-au semnalat probleme la nici una dintre cele cinci uzine nucleare de pe teritoriul acestui stat si ca la toate acestea activitatea continua sa se desfasoare normal.

Americanii si-au folosit mobilele pe post de lanterne

Aparatura de inalta tehnologie a devenit inutilizabila in timpul celei mai mari pene de curent din istorie. Retelele de telefonie mobila au cazut din cauza suprasolicitarii, iar conexiunile la Internet nu au mai functionat. Americanii au redescoperit lanternele si telefoanele publice, obiecte uitate de saltul tehnologic din ultimii ani. Singurele utilizari ale ultimelor cuceriri ale stiintei si tehnicii au fost mult departate de scopul lor initial, oamenii folosind display-urile telefoanelor mobile sau ale player-elor de mp3-uri pentru a-si cauta drumul prin intunericul care a cuprins strazile. In New York, lifturile si sistemele de aer conditionat nu au mai functionat, iar mii de oameni au iesit pe strazile din Manhattan, la o temperatura de 32 de grade Celsius.

Canadienii au fost relativ cuminti in timpul penei de curent

Capitala Canadei, Ottawa, a cunoscut, in noaptea de joi spre vineri, o serie de acte de vandalism de violenta medie, in timp ce o jumatate de milion de locuitori din metropola inca mai asteptau reluarea furnizarii de energie electrica. „Nu a fost foarte grav; doar citiva pustani au facut pagube“, a precizat un responsabil al politiei locale. Dupa producerea penei de curent, o singura persoana a fost arestata, pentru jaf armat, iar alte doua pentru ca au incercat sa fure un autovehicul. Uzina electrica Ottawa Hydro a transmis ieri-dimineata ca jumatate dintre locuitori aveau din nou electricitate. Totusi, citeva intreruperi programate si de scurta durata ar putea interveni astazi pentru a preveni o supraincarcare a retelei.

Pina joi, in SUA se inregistrasera trei grave pene de curent

Ultima pana serioasa de curent din Statele Unite a avut loc acum sapte ani, pe 11 august 1996, cind patru milioane de consumatori din noua state americane si din Mexic au stat in bezna timp de zece ore. Acum 26 de ani, o pana de curent asemanatoare a afectat noua milioane de oameni in New York. Atunci, pe 13 iulie 1977, americanii au ramas in intuneric pentru 25 de ore. Pana de curent cunoscuta drept „Marea pana”, care a avut loc in 1965, a fost cea mai mare de pina acum, din istoria Statelor Unite: 25 de milioane de americani din New York, New England si o parte din Pennsylvania si New Jersey au fost in intuneric pentru o zi, incepind din dupa amiaza de 9 noiembrie.

Primarul New York-ului da vina pe canadieni

Pana de curent care a afectat continentul nord-american isi are originea in Canada a declarat ieri primarul New York-ului, Michael Bloomberg. „Se pare ca in Canada s-a produs un oarecare incident, iar canadienii nu au reusit sa rezolve criza astfel incit sa evite suprasolicitarea retelei new-yorkeze, care a fost nevoita sa furnizeze curent suplimentar“, a declarat Bloomberg. „Vom incerca sa aflam de ce nu am primit energia electrica necesara retelei new-yorkeze, in baza acordului bilateral incheiat de SUA cu Canada, potrivit caruia, atunci cind avem nevoie, putem primi curent suplimentar de la ei“, a mai precizat Bloomberg.

Alimentarea cu energie electrica este reluata treptat la New York

Furnizarea curentului electric revine treptat la New York, dupa pana de electricitate produsa joi dupa-amiaza. Potrivit unui purtator de cuvint al companiei electrice Con Edison, alimentarea cu energie a fost restabilita pentru o treime dintre abonatii orasului. „O treime dintre cei aproximativ 3,1 milioane de clienti new-yorkezi ai companiei noastre primesc din nou curent electric“, a precizat Cristopher Olert. Acesta a afirmat ca, deocamdata, nu se poate preciza cu exactitate momentul in care situatia va reveni la normal. „S-ar putea intimpla astazi (vineri, n.r.), dar este posibil ca defectiunea sa nu fie remediata complet decit miine“, a mai declarat purtatorul de cuvint al companiei Con Edison. Furnizarea curentului electric se desfasoara in mod normal in cartierele Staten Island, o mare parte din Bronx, Brooklyn, Queens, Manhattan si in districtul vecin Westchester. Reprezentantul Con Edison a mai precizat ca inca nu se cunosc cauzele penei de curent, o investigatie amanuntita in acest sens urmind sa fie efectuata abia dupa restabilirea completa a alimentarii cu energie. La rindul sau, un purtator de cuvint al companiei de electricitate Long Island Power Authority a precizat ca furnizarea curentului a fost reluata la circa 800.000 dintre cei aproximativ 1,1 milioane de clienti ai companiei.

„Sintem o superputere mondiala, cu o retea energetica de lumea a treia“

Reteaua energetica americana se bazeaza pe o infrastructura a carei vechime si vulnerabilitate au fost agravate de ani intregi de neglijente, afirma expertii in domeniu. „Nu stim inca exact ce anume s-a petrecut in nord-estul tarii. Oricare ar fi cauza penei, un lucru este sigur: avem o infrastructura care nu a beneficiat decit de rare si insignifiante investitii si care se afla in acest moment intr-o stare de degradare avansata“, a declarat Pers Peterson, un specialist al Universitatii California. Expertul in centrale nucleare estimeaza ca penele de curent de genul celei care afecteaza in prezent nord-estul tarii necesita perioade extrem de indelungate de timp pina la revenirea completa la normal, in conditiile in care o centrala nucleara are nevoie de cel putin 12 ore pentru a fi repusa in functiune dupa o intrerupere de lunga durata.

De asemenea, caderile de tensiune pot provoca pagube de miliarde de dolari – o cheltuiala enorma, care ar putea fi evitata daca ar fi facute investitii mai putin costisitoare pentru modernizarea infrastructurii.

„Sintem o superputere mondiala, cu o retea energetica de lumea a treia“, estimeaza Bill Richardson, fost ministru al energiei sub administratia presedintelui Clinton.

Desi autoritatile americane nu furnizasera inca o explicatie exacta si concreta a penei de curent, expertii in energie electrica denuntau ieri starea deplorabila in care se afla reteaua SUA.

„O astfel de situatie este inadmisibila pentru tara cea mai bogata si mai dezvoltata din punct de vedere economic a lumii“, considera profesorul T.C. Cheng, inginer energetician si profesor la Universitatea de Sud din California.

„Sistemul este conceput in asa fel incit in momentul aparitiei unei probleme, aceasta sa fie izolata pentru a evita penele de curent de o asemenea amploare – evident insa, sistemul de siguranta nu a functionat de aceasta data“, a precizat specialistul american.

Potrivit expertilor, pentru modernizarea retelei energetice a SUA – cel mai mare consumator de energie din lume – este nevoie de investitii de cel putin 56 de miliarde de dolari. O populatie aflata in continua crestere si utilizarea la scara tot mai larga a aparaturii electronice (computere, aparate de aer conditionat, diverse aparate de menaj) au contribuit la destabilizarea retelei, in paralel cu incetinirea lucrarilor de construire a unor noi centrale si magistrale energetice, cauzata de deficitul financiar sporit si de influenta tot mai mare a grupurilor de opinie favorabile protejarii mediului inconjurator. „Am reusit sa suprasolicitam sistemul, agravindu-i vulnerabilitatea“, a mai precizat profesorul T.C. Cheng.

Caderea retelei de electricitate nu a afectat romanii aflati in SUA

Misiunea permanenta a Romaniei pe linga ONU impreuna cu Consulatul General al Romaniei la New York au luat masurile necesare de asigurare a serviciului de permanenta pentru situatii de dificultate in conditiile caderii retelei de electricitate a orasului New York. Conform comunicatului Ministerului Afacerilor Externe, prin serviciul de permanenta, diplomatii au verificat daca exista romani aflati in dificultate la New York.

Din asigurarile date de Primaria orasului New York, care gestioneaza eficient situatia creata, in urma accidentului nu s-au inregistrat victime sau raniti printre cetatenii romani aflati in zona. Intreg personalul aflat in misiune la New York se afla in siguranta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS