22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRumegus, burti de animale si ciolane aruncate in apropiere de albia Jiului

Rumegus, burti de animale si ciolane aruncate in apropiere de albia Jiului

„Dam cu ele aici, in riulet, ce sa facem!“

O portiune de teren din cartierul Vadeni din Tirgu Jiu, aflata in apropierea fostului service si sub nasul autoritatilor locale, reprezinta un adevarat pericol public. Pe linga poluarea cu burti de animale, ciolane de vite, precum si cu gramezile de gunoi din jurul unei rampe pentru masini, in riul Jiu, care trece prin apropiere, se arunca zilnic rumegus. Desi i-au anuntat in repetate rinduri pe reprezentantii de la Inspectoratul pentru Protectia Mediului Gorj, localnicii s-au lovit de fiecare data de indiferenta acestora.

Intr-un spatiu detinut de societatea ARTEGO Tirgu Jiu, o firma de prelucrarea lemnului si-a instalat de mai multe luni atelierele. Rumegusul rezultat din taierea bustenilor este aruncat aproape zilnic in riul Jiu. Acesta trece la numai citiva metri de unitatea cu pricina, in dreptul careia, pe riu, a fost realizata o captare pentru stringerea apelor industriale.

In trecut, terenul unde a fost construita captarea era ocupat de numeroase societati, iar la un service din zona activitatea era intensa. In prezent, doar doua-trei firme mai activeaza, intre care un abator si societatea care se ocupa de prelucrarea lemnului.

Pescarii care stau toata ziua pe riu au sesizat ca, zi de zi, de pe rampa care este deasupra statiei de captare se arunca rumegus. Acestia se tem ca resturile de lemn si mai ales rumegusul de brad care contine rasina pot afecta, daca nu omori, pestele din riu. In ciuda concentratiei ridicate de carbune, care innegreste albia Jiului, pescarii inca mai pot pescui, atunci cind se deschide sezonul, clean, mreana si chiar caras.

„Eu trec mereu pe aici, pe linga apa, si i-am vazut cum arunca rumegusul. De fiecare data apa se face din neagra, alba. Nu stiu cine le da voie sa faca asta. Eu cind am strigat la ei sa nu mai arunce,

m-au injurat! Am vorbit cu Gheorghe Fometescu, seful de la Protectia Mediului, si mi-a spus sa fac o poza sa i-o duc, si apoi o vedea dinsul ce-i de facut! Pai, cum sa fac eu poza cind se vede cu ochiul liber rumegusul de linga rampa“, a spus Grigorie Cochina, locuitor al cartierului Vadeni.

Inginerul Ion Ciolan, din cadrul Directiei Silvice Gorj, a precizat: „Avem si noi un fond piscicol in administrare si toata lumea stie ca rumegusul afecteaza pestele. Fragmentele de lemn ii patrund in branhii si il paralizeaza. Nimeni nu are voie sa arunce in retelele de apa rumegus. Exista specii de peste care abia suporta milul, dar rumegusul!“

„Dati repede telefon colegilor mei sa mearga acolo!“

La numai 100 de metri de albia riului Jiu se afla un abator, pe linga acesta curgind un riulet care se varsa tot in Jiu. Chiar in momentul in care eram in spatele abatorului, o angajata de aici a iesit cu o galeata plina cu burti de animale pe care le-a aruncat fara nici o jena. De altfel, locul este impinzit de ciolane, burti, dar si de ciini, care se hranesc cu resturile de la animalele taiate. Angajata abatorului a lovit cu piciorul intr-o gramada de balegar pentru a acoperi una din burtile proaspat aruncate.

„Dam cu ele aici in riulet, ce sa facem? Miroase!.. Eu, una, nu prea stiu ce se intimpla pe aici pe la abator, ca vin asa cite trei-patru ore. Muncesc si dupa aia plec acasa. Patronul nu stiu pe unde este“, a afirmat Elena Soava, lucratoare la abatorul din cartierul Vadeni. Pe linga mirosul greu de suportat si gunoiul din jur, localnicii care trec pe aici mai au de luptat si cu haitele de ciini care vin sa isi „imparta“ resturile. Contactat telefonic, Gheorghe Fometescu, seful Inspectoratului pentru Protectia Mediului Gorj, nu a reusit sa ofere prea multe date: „Dati repede telefon colegilor mei sa mearga acolo! O sa amendam si abatorul!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS