Autorităţile din Gorj încearcă, fără succes, să rezolve problema graniţelor externe ale judeţului, precum şi pe cele interne, între localităţi. Potrivit reprezentanţilor Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, de mai multă vreme se lucrează la registrul electronic cu limitele judeţului, însă există câteva probleme care au generat blocaje. Este vorba, în primul rând, de litigii cu judeţele vecine, între care cele mai importante sunt cu judeţele Vâlcea, Hunedoara şi Mehedinţi. Fie Gorjul, fie celelalte judeţe solicită diferite suprafeţe de teren. În nici unul din cele şase cazuri existente nu s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă şi este nevoie de intervenţia instanţelor de judecată pentru a se stabili cine este proprietar pe pâmântul revendicat, în special gol alpin şi domeniu silvic. Interesul este major, având în vedere că pe o parte din suprafeţele revendicate, în special în partea de nord a judeţului Gorj, statul plăteşte subvenţii însemnate. În ceea ce priveşte delimitarea internă a graniţelor între localităţi, există 14 litigii. Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Gorj, a precizat că doar în cinci cazuri s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă între primării, în privinţa delimitării hotarelor între localităţi.
Şi Caraş-Severin vrea pământ la Padeş
Marius Mănescu, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, a declarat că în această săptămână a mai apărut o solicitare în ceea ce priveşte graniţele externe ale judeţului. Este vorba de o cerere din partea judeţului Caraş-Severin, care solicită gol alpin în zona de nord a Gorjului, respectiv pe teritoriul comunei Padeş: „Nu ştim de unde au aflat de celelalte litigii cu judeţele vecine, dar ne-am trezit cu o nouă speţă, la Padeş. Cei de la Caraş-Severin revendică gol alpin acolo. Am stat de vorbă cu primarul din Padeş şi cu secretarul Primăriei Padeş şi, din câte am înţeles, în zonele revendicate se acordă subvenţii importante. Am priceput că au nişte hotărâri judecătoreşti pe care urmează să le pună în aplicare. O să vedem exact care este situaţia. Cert este că am înregistrat un nou litigiu. Nu ştiu suprafaţa exactă revendicată“, a precizat Marius Mănescu, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj.
Personal insuficient
Şeful Oficiului de Cadastru Gorj a mai spus că personalul pe care îl are în subordine are de executat lucrări complexe şi uneori sarcinile primite de angajaţi depăşesc timpul efectiv de lucru. Potrivit conducerii instituţiei, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj a rămas fără zece angajaţi în urmă cu doi ani, când personalul a fost restructurat şi organigrama redusă semnificativ. Oficiul îşi desfăşoară în prezent activitatea cu 46 de angajaţi, în loc de 56: „Sunt lucruri extrem de complexe, care vizează domeniul cadastral al judeţului şi pe care trebuie să le executăm. Avem şi nişte termene foarte precise şi trebuie să fie gata lucrările la data prevăzută. Am discutat cu şeful ANCPI şi i-am cerut deblocarea a două-trei posturi de urgenţă la Gorj. Lucrăm de doi ani cu un număr redus de angajaţi şi, având în vedere situaţiile nou apărute, este nevoie de salariaţi în plus“, a mai spus Marius Mănescu.