26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlexis Tsipras este deja primul ministru al Greciei

Alexis Tsipras este deja primul ministru al Greciei

Există o explicaţie a alegerii de către Tsipras, în calitate de partener la guvernare, a unui partid de extremă dreapta, ANEL : acesta este un partid foarte conservator, apărut în urma ruperii euroscepticilor din partidul Noua Democraţie, cu o retorică pronunţat naţionalistă, homofobă şi antisemită. Ca atare, spun analişti din Atena, ANEL poate fi un aliat sigur pentru Syriza în ceea ce priveşte politica sa europeană.

Liderul partidului Syriza, Alexis Tsipras, a fost numit oficial prim ministru al Greciei luni, a două zi după victoria în alegerile legislative. Ceremonia de învestitură a avut loc la palatul prezidenţial din Atena, unde a depus jurământul în faţa preşedintelui Karolos Papoulias. Corespondenţii agenţiilor de presă au relatat un detaliu inedit: jurământul a fost depus fără Biblie şi fără prezenţa Arhiepiscopului Atenei – o premieră în Grecia. S-a aflat, de asemenea, că fostul premier Antonis Samaras a refuzat să-l întâlnească pe Tsipras cu prilejul transmiterii puterilor. La doar 40 de ani, Alexis Tsipras este cel mai tânăr prim ministru din istoria Greciei, de la Epaminondas Deliyoryis, numit premier în 1865 , la vârsta de 36 de ani. Dar, nimeni nu uită faptul că Tsipras este primul premier provenit din mişcarea comunistă, în care a fost activ în anii studenţiei şi apoi în organizaţia de tineret comunistă.

Alianţa cu Grecii Independenţi(ANEL), formaţiune de extremă dreapta, naţionalistă

Tsipras i-a surprins şi pe greci prin decizia de a semna un acord de colaborare cu formaţiunea politică ANEL, în vederea formării unui nou guvern, lansând şi prin această decizie o sfidare la adresa liderilor din zona euro. Surpinderea a fost provocată mai ales de faptul că ANEL nu a obţinut la scrutinul de duminică decât 4,75% din voturi(13 deputaţi), deşi alte formaţiuni politice (excluzând neo-naziştii) se considerau îndreptăţite să intre la guvernare. Cum ar fi, de pildă, partidul de centru, eurofil, To Potami. În nouă formulă, coaliţia de guvernare va dispune de o majoritate relativ confortabilă- de 11 mandate- în parlament. Există însă o explicaţie pentru alegerea acestui partener la guvernare: ANEL este un partid foarte conservator, apărut în urmă ruperii euroscepticilor din partidul Noua Democraţie, cu o retorică pronunţat ntionalista, homofobă şi antisemită. Ca atare, spun analişti din Atena, ANEL este un aliat sigur pentru Syriza în ceea ce priveşte politica sa europeană. Acest partid respinge, ca şi Syriza, austeritatea, Troika şi planul european de salvare. Sunt unele probleme în care au poziţii discordante, cum ar fi atitudinea faţă de imigraţie sau faţă de chestiunile securităţii, dar timpul va arată dacă această colaborare va rezista.

Provocare la adresa Europei

Făcând alianţa cu un partid de extremă dreapta, era de părere un analist politic într-o emisiune televizată a canalului France 2, Alexis Tsipras a transmis un mesaj forţe Europei : acela că nu are de gând să cedeze în privinţa restructurării datoriei Greciei şi a austerităţii, iar în partidul Grecilor independenţi(ANEL), el speră să aibă un puternic aliat în lupta cu Europa.

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS