29.3 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSinistratii, blocati la reconstructie

Sinistratii, blocati la reconstructie

Sinistratii din localitatile afectate de revarsarea Dunarii care isi construiesc singuri casele s-au trezit ca, desi au primit proiectele locuintelor, nu se pot apuca de reconstructie pentru ca firmele care livreaza materialele au intârzieri mari.


Firmele care trebuie sa livreze materiale de constructii se joaca de câteva saptamâni cu nervii si rabdarea sinistratilor si a autoritatilor locale care nu asteapta decât sa dea unda verde la constructii. Lucrarile de reconstructie a caselor nu pot incepe când furnizorul aduce azi o parte din materialele pentru fundatii, iar mâine materialele pentru acoperis. In localitatea Cârna, 180 de familii de sinistrati s-au trezit cu proiectele in brate si cu prea putine materiale ca sa se apuce de reconstructie.


„Le-am dat proiectele si doar o parte din materialele pentru fundatii pentru ca nu au venit toate. Acum oamenii asteapta sa inceapa reconstructia si sa vina niste maistri care sa ii ajute sa citeasca proiectele si sa supravegheze lucrarile. Trebuie sa eliberam si autorizatiile de constructie si in câteva zile sper ca oamenii sa se apuce de lucru“, a explicat Elena Titiroaga, viceprimarul comunei Cârna. Povestea furnizorilor care nu aduc materialele de constructie se repeta si la Macesu de Jos, dar primarul Florea Cone a gasit si explicatia acestor intârzieri. Macesu de Jos si Rastul primesc materiale de la aceeasi firma si este normal ca Rastul sa aiba intâietate. „Noi, comuna cu cel mai mic numar de case afectate de inundatii, am fost cuplati cu Rastul, cea mai afectata localitate si furnizorul mi-a spus ca mai intâi va aduce toate materialele in Rast si la sfârsitul acestei saptamâni va continua livrarea si in Macesu de Jos. Dupa ce primim toate materialele pentru fundatii si BCA-urile, vom incepe impartirea“, a precizat primarul.


Sinistratii din Bechet au cumparat balastul


In comuna Bistret vin zilnic materiale de constructie pentru sinistratii care isi fac singuri casele, dar acestea nu pot fi impartite deoarece vin amestecate. „Materiale vin haotic, amestecate de nu stii unde sa le mai pui. Când vin materiale pentru cos, când vin pentru fundatie si tot asa. Ca sa le putem imparti celor 181 de familii, ar trebui sa vina in ordine, mai intâi fier, ciment, balast si apoi lemn si cosuri. Noi avem tabelele pregatite, dar nu avem ce imparti“, a spus Dumitru Bratar, viceprimarul din Bistret. Oamenii din Bechet care isi construiesc casele prin forte proprii s-au saturat sa astepte toate materialele pentru fundatie trimise de guvern si au cumparat ce mai aveau nevoie. „Am primit o parte din materialele pentru fundatie, le-am impartit oamenilor si nu mai avem nevoie decât de balast. Trei familii s-au saturat sa mai astepte si au cumparat balastul si s-au apucat de reconstruit. Celelalte opt asteapta balastul de la guvern“, a mentionat Constantin Oclei, primarul orasului Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS