21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO batrina paralitica este tirita in fata instantei

O batrina paralitica este tirita in fata instantei

• Ilinca Stamatoiu se lupta in zadar de 14 ani sa obtina un titlu de proprietate pentru o jumatate de hectar de padure mostenita de la stramosi • Ajunsi la capatul rabdarii, localnicii din comuna gorjeana Turburea, care nu si-au primit titlurile de proprietate, vor organiza saptamina viitoare un protest in fata primariei • Ilinca Stamatoiu, de 86 de ani, a fost arestata in 1956 de comunisti, pentru ca a refuzat sa i se ridice mai multe bunuri pe care le avea in casa • Femeia a stat inchisa patru luni in Penitenciarul Craiova, fiind in prezent unul dintre ultimii supravietuitori care s-au opus colectivizarii

Octogenara Ilinca Stamatoiu nu a renuntat niciodata sa lupte cu cei care, de mai multi ani, refuza sa ii faca dreptate. In urma cu doi ani, femeia a paralizat, iar in prezent se lupta si cu o boala de inima, fiind in permanenta sub tratament. Dupa ani de demersuri si, mai ales, dupa ce in 1998 si-a pierdut sotul, Toma Stamatoiu, batrina a incetat sa mai spere ca va reintra in posesia suprafetei de padure care i se cuvenea conform legii, adica putin peste o jumatate de hectar. In ultima faza, dupa un titlu care a fost anulat si dupa o greva in fata Primariei din Turburea, demersurile disperate ale familiei Stamatoiu s-au mutat in instanta, printr-o actiune deschisa chiar de primarul Teodor Iloiu, la Judecatoria Tirgu Carbunesti. In fata completului de judecata, edilul a solicitat anularea unui titlu de proprietate, emis chiar de el in 2003. Conform actului, familia Stamatoiu era improprietarita cu o suprafata de padure de 0,25 de hectare, fata de cele 0,65, cit era normal. Punerea in posesie a celor 0,25 de hectare era facuta, de asemenea, pe alt amplasament decit pe cel vechi, care figura in acte.

Incurcaturi peste incurcaturi

In urma cu doua saptamini, la primul termen al procesului, judecatorii au hotarit ca, pentru anularea titlului, este necesara prezenta Ilincai Stamatoiu in fata instantei. Astfel, batrina paralitica si cardiaca va trebui sa se ridice din pat si sa mearga pe 8 noiembrie la Carbunesti, pentru a i se lua o declaratie. Toma Stamatoiu, fiul femeii, a apelat la primarul Iloiu pentru a-si putea transporta mama la Judecatorie. Barbatul considera ca cererea sa trebuie solutionata de primar, intrucit acesta se face vinovat de necazurile familiei Stamatoiu. „A facut inchisoare in 1956 si este paralizata de partea stinga. S-a opus colectivizarii. Venisera comunistii sa ii puna sechestru pe bunuri, apoi au arestat-o. Pe mine m-a alaptat in beciurile arestului de la Filiasi, unde a fost inchisa. Si soacra ei a fost condamnata la inchisoare. Tatal meu a murit in 1998, tot din cauza padurii. O comuna intreaga are de suferit din cauza padurii. Toti au probleme cu titlurile. Noi avem acte, dar nu stiu de ce s-a ajuns pina aici, sa aduci un om paralizat in fata instantei.

Primarul a promis ca o va duce, am depus si o cerere. Am stat si in greva in fata primariei acum doua luni“, a declarat Toma Stamatoiu. Daca reprezentantii Directiei Silvice nu se vor prezenta la proces, batrina va fi purtata degeaba pe drumuri.

Primarul ridica din umeri

Primarul Teodor Iloiu nu stie nici macar procentul de eliberare a titlurilor de proprietate in comuna sa si ridica din umeri atunci cind vine vorba de situatia punerilor in posesie.

Acesta a recunoscut ca padurea familiei Stamatoiu a fost data altor persoane, iar acum trebuie anulate si procesele-verbale de punere in posesie, emise pe numele respectivilor. „Pentru padure am emis 252 de titluri, iar pentru terenuri agricole 1.287. Nu detinem acte pentru padure. Multi oameni vor padurea pe vechile amplasamente. Este adevarat ca sint probleme… O s-o duc pe batrina la instanta. Trebuie sa anulam titlul emis anterior. E adevarat si ca acolo unde vom pune in posesie familia Stamatoiu se afla alte familii, dar o sa rezolvam, sa anulam procesele-verbale de punere in posesie“, a spus primarul Iloiu. Indecizia edilului, intirzierile si incurcaturile facute vor fi taxate de o parte dintre satenii din Turburea, care au declarat ca saptamina viitoare vor organiza un protest in fata primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS