Inspectoratul pentru Protectia Mediului (IPM) Olt va declansa in curind o ampla actiune de colectare a deseurilor din hirtie la nivelul tuturor institutiilor publice din judet. Seful inspectoratului, Dorin Rogojinaru, a declarat ca obiectivul actiunii este sensibilizarea tuturor oamenilor cu privire la importanta reciclarii hirtiei:
„O tona de hirtie inseamna zece copaci. Intr-un an, putem sa salvam astfel chiar o padure intreaga. In plus, actiunea demarata de noi este extrem de simpla si nu necesita investitii. In fiecare birou nu trebuie decit sa stea o simpla cutie din carton mai mare sau mai mica, in care sa fie colectate numai hirtii, separat de celelalte deseuri.“
Apelati SALUBRIS si scapati de gunoi!
Procesul de colectare a hirtiilor se va desfasura cu ajutorul societatii SALUBRIS, cea care este autorizata sa stringa deseurile in judetul Olt. Directorul acestei institutii, Nicolae Tita, a declarat ca exista deja o echipa special formata si o masina pusa la dispozitie, care poate merge oricind si in orice loc pentru a colecta hirtiile la cerere. Echipa se va putea deplasa chiar si acasa la solicitant, doar in urma unui apel telefonic catre societatea SALUBRIS.
Nicolae Tita a mai spus ca un astfel de program la scara mai mica se desfasoara deja in municipiul Slatina, la unele institutii publice si in cartiere unde au fost instalate pubele ecologice si unde cetatenii trebuie sa selecteze atent gunoiul inainte de a-l arunca.
„In urma cu doua zile am ridicat de la magazinul Oltul trei tone de hirtie, iar in luna septembrie am strins in total 30 de tone din punctele de colectare“, a declarat directorul SALUBRIS.
Acesta a precizat ca institutiile publice sau societatile private pot face astfel si un ban in plus, deoarece societatea pe care o conduce plateste 500 de lei pentru un kilogram de hirtie.
In ceea ce priveste unitatile scolare, acest program va fi implementat si printr-o instruire in cadrul orelor de dirigentie, iar SALUBRIS urmeaza sa asigure gratuit saci ecologici pentru colectarea hirtiilor.
Inspectorul sef al IPM Olt, Dorin Rogojinaru, a declarat ca prima luna va fi mai mult de proba, dar apoi va solicita unitatilor implicate o situatie cu rezultatele actiunii la fiecare doua luni. El a precizat:
„Avantajele colectarii deseurilor din hirtie sint in primul rind reducerea cantitatii de deseuri menajere din rampa de deseuri a municipiului Slatina, ceea ce va duce la folosirea acesteia pe un timp mult mai lung, iar in al doilea rind, prin reciclarea deseurilor de hirtie, se pot economisi resurse si implicit se salveaza existenta copacilor si se protejeaza mediul inconjurator“.