Monica Macovei, fostul ministru al justiţiei, a declarat sâmbătă seara, la emisiunea "Euroscepticii" de la Realitatea TV că modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) s-a făcut "de frica clauzei de salvgardare" şi că prin forma votată, parlamentarii au arătat că nu au dorit o lege care să le controleze averile.
Actualul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, consideră că afirmaţiile Monicăi Macovei dezinformează opinia publică cu privire la conţinutul Legii ANI.
Legea 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate publicată în monitorul oficial al României, nr. 359 conţine prevederi foarte clare privind independenţa Agenţiei: ANI nu este subordonată Senatului. ANI este o autoritate administrativă autonomă (art. 12).
ANI se bucură de independenţă operaţională, adică preşedintele, vicepreşedintele, inspectorii de integritate nu pot solicita şi nu pot primi dispoziţii privind derularea verificărilor de la nici o autoritate publică, instituţie sau persoană (art. 14, alin. 3).
Singura modalitate de control este prezentarea în faţa Senatului, de către Consiliul Naţional de Integritate, a unui raport anual de activitate al Agenţiei (art. 37, lit. g).
Preşedintele/vicepreşedintele ANI sunt numiţi în urma unui concurs deschis, organizat de Consiliul Naţional de Integritate. Candidatul declarat admis va fi, în mod formal, numit în funcţie de către Senat (art. 18).
Preşedintele/vicepreşedintele ANI pot fi revocaţi din funcţie numai pentru incapacitate managerială, constatată în urma unui audit extern independent (art. 25). Celelalte cazuri de încetare a mandatului intervin ca urmare a demisiei, existenţei unei condamnări penale, a neîndeplinirii uneia dintre condiţiile prevăzute de lege pentru a fi numit sau când se constată nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la avere, conflict de interese, incompatibilităţi. S-a redus plafonul care poate declanşa verificarea averilor demnitarilor de la 20.000 de euro la 10.000 de euro. A fost eliminat şi procentul de 2% care se regăsea în proiectul ministrului Macovei. În acest mod a fost eliminată posibilitatea ca, atunci când este vorba de averi foarte mari, suma care să nu fie supusă controlului, să fie de asemenea, foarte mare.
Astăzi ANI este mult mai severă şi pentru faptul că prevede sancţiunii de confiscare a averilor dobândite ilicit, fapt care nu era prevăzut în proiectul Macovei. Ca pedeapsă complementară deciziei de confiscare, ANI aplică interdicţia dreptului de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.
Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, precizează că: "Reforma în justiţie nu trebuie confiscată de o singură persoană, aşa cum s-a procedat până în acest moment. Lupta împotriva corupţiei trebuie să părăsească nivelul de discursuri politice şi să avem rezultate concrete. Adoptarea ANI este un succes. Dar mult mai important a fost să elaborăm o lege eficientă. De aceea, am venit cu unele completări pe ANI prin ordonanţă de urgenţă. Era necesar să avem un mecanism eficient de control. Drept urmare, am stabilit termene precise pentru acţiunile necesare punerii în funcţiune a Agenţiei".
Legea ANI, subiect de dispută între fostul şi actualul ministru al justiţiei
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei