36.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinTutunul - inamicul public nr. 1 la Hollywood

Tutunul – inamicul public nr. 1 la Hollywood


În scurt timp, scenele din filme în care îşi face simţită prezenţa o ţigară vor fi considerate la fel de „nocive“ ca „suratele“ lor cu sex şi violenţă.

Nu peste mult timp, o ţigară între buzele unei actriţe va avea drept consecinţă „etichetarea“ peliculei cu marca „interzis minorilor“. Cel puţin aşa se menţionează într-un comunicat remis de Motion Picture Association of America (MCAA), organizaţia care de peste 40 de ani clasifică peliculele pe baza vârstei spectatorilor. Dacă până acum încercau să interzică filmele în care apăreau minori cu ţigara în gură, acum înţelepţii de la Hollywood au decis că vor fi luate în considerare toate scenele în care se fumează. „Nici un părinte nu vrea ca fiul său să capete acest viciu şi răspunsul corect al sistemului de rating este să furnizeze mai multe informaţii“, este de părere şeful MCAA, Dan Glickman. Noile reguli se vor aplica pentru acele scene care fac propagandă pozitivă fumatului, însă se va ţine cont şi de contextul istoric şi de alţi factori „externi“. Şi dacă v-aţi temut cumva că un Bogart fără ţigară îşi pierde mult din farmec, puteţi sta liniştiţi. Noul sistem se aplică doar pentru filmele noi, aşa că minorii vor putea viziona mai departe „Casablanca“ şi le pot admira pe marile dive din trecut acoperite de un nor de fum.

 

Păreri pro şi contra

 

Decizia MCAA nu i-a mulţumit însă complet pe activiştii antitutun, care doreau o clasificare drept „interzis minorilor de 17 ani neînsoţiţi“ pentru toate filmele în care apar scenele cu fumători. Dezbaterile au fost atât de aprinse, încât în urmă cu câteva luni colosul Philip Morris a anunţat că vrea să retragă propriile ţigări din filme. Această decizie nu a fost deloc convingătoare pentru membrii asociaţiei „Campaign for tobacco-free kids“, în opinia cărora, la Hollywood, dintotdeauna această chestiune a fost tratată cu dezinteres total, iar lucrurile nu se vor schimba prea curând. Însă ce pelicule ar fi pasibile să fie interzise minorilor, dacă decizia MCAA ar intra deja în vigoare? Ca să ne facem o idee, este suficient să ne aruncăm o privire pe Scenesmoking, site-ul care săptămânal publică lista filmelor difuzate în Statele Unite, împărţindu-le în trei categorii: cele care într-un fel sau altul promovează fumatul, cele care combat acest viciu, scoţând în evidenţă aspectele negative ale tutunului, şi peliculele „fără tutun“. Dacă ar fi să ne luăm după acest clasament, „Spiderman 3“, campion la încasări în ultimele săptămâni, ar avea ceva dificultăţi să obţină eticheta „film pentru toţi“, ceea ce ar fi o lovitură dură pentru producători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS