CJ Dolj convoacă o şedinţă extraordinară. Preţul la care se calculează impozitul pe arendă ar putea fi scăzut de la 0,98 lei pe kilogramul de grâu, la 0,56 lei pe kilogram.
Consiliul Judeţean (CJ) Dolj convoacă o şedinţă extraordinară pentru a scădea preţul grâului la care se calculează arenda în acest an. Instituţia a transmis ieri un comunicat de presă prin care informa că a primit de la Direcţia pentru Agricultură Dolj tot ieri o nouă informare cu preţurile medii ale produselor agricole pe baza cărora se poate calcula impozitul pe arendă perceput. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, spune că va convoca o şedinţă extraordinară şi va supune hotărârii consilierilor un nou proiect de hotărâre cu noile preţuri medii ale produselor agricole, apropiate de preţul pieţei. „Astăzi (ieri – n.r.) am primit de la Direcția pentru Agricultură Dolj o comunicare privitoare la actualizarea preţurilor medii ale principalelor produse agricole, care ne permite să convocăm de urgență o ședință extraordinară a consiliului județean şi să supunem la vot decizia de modificare a acestor tarife. Încercăm astfel să eliminăm o inadvertenţă din cauza căreia aveau de suferit foarte mulţi oameni, proprietari de terenuri care şi-au arendat pământurile şi primesc arenda în natură“, a precizat Ion Prioteasa.
Noul preţ propus pentru calculul impozitului: 0,56 lei pe kilogram
Deşi iniţial, Direcţia pentru Agricultură Dolj nu dorea să transmită preţurile medii reale ale produselor agricole, ieri a transmis o nouă informare către CJ. Potrivit acesteia, preţul mediu al grâului pe piaţă este de 0,56 lei pe kilogram, a precizat preşedintele CJ Dolj, pentru GdS, care a adăugat că noul preţ mediu pe judeţ va fi supus atenţiei consilierilor judeţeni.
Agricultorii doljeni plătesc impozit pe arenadă calculat la preţul de 0,98 lei pe kilogramul de grâu, când preţul real al pieţei este de 0,56 lei pe kilogram. Ţăranii plătesc un impozit aproape dublu faţă de situaţia reală a pieţei. Dacă o astfel de hotărâre a CJ Dolj de scădere a preţului va fi adoptată, atunci ea va ajunge la Finanţe, pentru a o pune în aplicare.
Pentru unii dintre agricultori ar putea fi prea târziu să se reducă impozitul pe arendă. Majoritatea celor care au pământuri în arendă au primit în iulie şi august contravaloarea acesteia (între 600 şi 800 kilograme de grâu la hectar), iar impozitul li s-a reţinut la o valoare dublă a preţului grâului faţă de cea reală, de piaţă. Vor fi avantajaţi cei care încă nu au primit arenda de la fermele la care au pământurile. În cazul în care CJ votează scăderea preţului de referinţă al grâului aproape la jumătate, iar Finanţele locale comunică rapid noile preţuri către arendaşi, mai există o şansă ca oamenii să plătească un impozit real pe arendă, la preţurile actuale de tranzacţionare a grâului pe teritoriul Doljului. Reamintim faptul că de anul acesta se plăteşte impozit pe arendă în procent de 16% aplicat asupra valorii grâului primit de arendatori de la fermele arendaşe sau de la asociaţiile agricole care le-au lucrat terenurile oamenilor, valoare calculată la preţul de 0,98 lei pe kilogram. Alte zece judeţe din ţară au redus preţul la care se calculează impozitul.
Dacă va fi dată o astfel de hotărâre, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu ţăranii cărora li s-a reţinut, prin stopaj la sursă, un impozit calculat la un preţ mai mare al grâului, conform hotărârii din acel moment.