25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalŞtiinţa: în chinurile facerii

Ştiinţa: în chinurile facerii

Anunţul-bombă privind înfiinţarea unei echipe de fotbal la Craiova i-a bucurat pe toţi suporterii, dar multe lucruri rămân în continuare sub semnul întrebării. Cum se va face juridic acest lucru, ţinând cont de faptul că Universitatea Craiova este în insolvenţă, cine va da banii pentru echipă? Dincolo de declaraţiile care se bat cap în cap şi incertitudinile inerente, Gazeta de Sud încearcă să vă prezinte modul în care ar putea renaşte echipa de fotbal a Craiovei.

Suporterii vor să vadă jucând o echipă de fotbal a Craiovei. Pe ei nu-i interesează cine plăteşte cheltuielile de întreţinere, cine achită salariile jucătorilor sau că există probleme juridice. Ei, tocmai aceste aspecte sunt cele care ţin în loc de doi ani formarea unei echipe, deci este bine să le explicăm.
În prezent, societatea care administrează clubul de fotbal, SC Fotbal Club U Craiova SA, se află în procedură de insolvenţă din cauza datoriilor pe care le-a acumulat către creditorii săi, printre aceştia găsindu-se chiar instituţii ale statului, cum este Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, care are de recuperat o datorie de circa trei milioane de euro. Din perspectiva acestei situaţii trebuie analizate toate declaraţiile optimiste făcute miercuri de primarul Craiovei şi de Adrian Mititelu. Ce au spus ei de fapt? Că Adrian Mititelu se va retrage din fruntea clubului, că va ceda majoritatea acţiunilor către municipiu, judeţ, o asociaţie a suporterilor şi una a fostelor glorii, că va ceda o parte din club fără datorii către stat şi fără pretenţii materiale, iar cealaltă parte din club se va separa şi va purta în continuare procesele cu FRF. Buuun! Cum se va face acest lucru din punct de vedere juridic? Printr-un artificiu pe care nu l-a mai făcut nimeni până acum, după cum spun finanţiştii doljeni, care sunt foarte atenţi ca Adrian Mititelu să nu-i păcălească şi să scape de datoriile către stat. Metoda cea mai plauzibilă este divizarea actualei societăţi comerciale, proces în urma căruia vor rezulta două societăţi comerciale. Una care îşi va păstra denumirea de Fotbal Club U Craiova şi alta cu o denumire nouă. Pe una dintre ele vor rămâne datoriile actuale ale clubului şi toate celelalte probleme fiscale şi juridice, iar pe cealaltă, curată şi uscată, se va derula activitatea sportivă. Aceasta se face printr-un plan de reorganizare întocmit de administratorul judiciar al firmei, desemnat de instanţă. Este posibil acest lucru pentru o societate aflată în insolvenţă? La această întrebare, atât reprezentanţii Registrului Comerţului, cât şi ai Fiscului doljean au găsit un singur răspuns: da, este posibil, pentru simplul motiv că Legea insolvenţei nr. 85/2006 nu interzice acest lucru, deci este permis. Şi asta, cu toate că, în toată existenţa lor, finanţiştii nu s-au mai întâlnit cu această ipoteză.
Singura condiţie este ca respectivii creditori să fie de acord cu acest plan. Fiscul, de exemplu, ar fi de acord, în principiu, cu această variantă, deoarece, indiferent ce mişcări ar face Adrian Mititelu, sechestrele nu le poate anula, iar datoriile nu le poate înstrăina pe altă firmă fără acordul Fiscului. Primăria, şi ea creditor al clubului, nu se va opune acestui plan, pentru că trage la aceeaşi căruţă.
Necunoscuta o reprezintă firma pe care vor fi mutate datoriile. Deocamdată, nici Adrian Mititelu nu este sigur, după cum a declarat pentru GdS.
„Această problemă o studiez cu avocaţii. Prin planul de reorganizare se poate face o divizare a societăţii. Pe una pot să rămână datoriile şi toate celelalte probleme, iar cealaltă va continua activitatea sportivă. Ea va avea palmaresul şi calitatea de membru asociat al FRF“, a spus Mititelu. El consideră că, deşi societatea se divizează în două entităţi separate cu coduri fiscale diferite, amândouă pot fi considerate continuatoare ale clubului de fotbal.

Cu sau fără Mititelu?

Altă problemă este cum se vor împărţi acţiunile noii societăţi care va administra clubul de fotbal. Mititelu spune că 70% din acţiuni le va cesiona gratuit către primărie, Consiliul Judeţean Dolj, o asociaţie a suporterilor şi către o asociaţie formată din fostele glorii ale Ştiinţei. Condiţia pe care o pune este ca, timp de 20 de ani, nimeni să nu poată să vândă acţiunile. Prin cota pe care o va deţine în firmă, Mititelu va avea un membru în Consiliul de Administraţie şi susţine că va contribui cu circa 800.000 de euro la finanţarea noii echipe. De unde bani? Nu a spus.
O parte din declaraţiile lui Mititelu sunt contrazise de primarul Lia Olguţa Vasilescu. Ea a precizat pentru GdS că, din câte a înţeles, Mititelu îşi va plăti toate datoriile către stat. „Din câte am înţeles eu, îşi va plăti toate datoriile către stat, firma va rămâne curată şi de aici urmează să se împartă. Această discuţie o vom avea în luna aprilie, pentru că există două variante: fie face el echipa cap coadă, cu bani, cu tot ce trebuie, fie cedează acţiunile. Ştiu că firma este în insolvenţă, el a spus că ne dă clubul descărcat de toate datoriile. Probabil, pune palmaresul pe altă firmă. Nu ştiu cum va face, pentru că nu am intrat în alte amănunte. Nu s-a discutat cine sunt marile glorii. Nu a fost o discuţie foarte clară decât că, până în aprilie, urmează să se ia o decizie dacă Mititelu va merge mai departe, el să facă echipa, sau se va diviza firma, şi atunci va reveni un număr egal de acţiuni. Nu am încotro decât să-l cred. Important este să facem echipa, cu el în prim-plan sau cu el în plan secund, pentru noi este important să facem echipă“, a spus Olguţa.

Abonamente de 1.000 de euro pe an

De unde ar putea veni totuşi banii pentru finanţare? Din sponsorizări şi abonamente, crede primarul. „Primăria poate să facă altceva, să discute cu sponsorii, noi putem să cumpărăm abonamente şi în mod sigur asta se va întâmpla. Fiecare dintre noi, consilierii locali, putem cumpăra abonamente anuale de 1.000 de euro. Gândiţi-vă ce înseamnă o mie de oameni… Nu m-am gândit la nişte sponsori anume. Dacă finanţatorul nu voia să facă echipă, automat nu putea să o facă nimeni. A înţeles foarte clar că trebuie să intrăm în campionat, fie divizia A, fie divizia B, pentru că s-ar putea să fie echipe care să nu se poată înscrie în divizia A şi locul să revină Universităţii“, a explicat Olguţa.

La proces, înainte!

Pe de altă parte, de la primărie şi consiliul judeţean se aşteaptă să se constituie părţi civile în dosarul penal împotriva FRF şi LPF. „Ne vom constitui parte civilă, dar vom discuta cu juriştii, cu consilierii locali, pentru că trebuie să am mandatul lor. Cerem prejudicii, pentru că noi suntem acţionari în această firmă, avem 1%. Şi atunci, dacă fima se consideră prejudiciată, trebuie să fim şi noi parte acolo, pe numărul nostru de acţiuni. Ne vom constitui parte civilă probabil cu 1% din cât a cerut Adrian Mititelu“, a mai spus primarul. Cât despre daunele pe care le-ar putea cere consiliul judeţean, acestea ar putea reprezenta 5% din indemnizaţia de formare a jucătorului, pe care trebuia să le achite clubul de fotbal juniorilor formaţi de consiliul judeţean prin Clubul Sportiv Judeţean U Craiova. Cum echipa a fost dezafiliată, CJ nu a mai avut cui să furnizeze jucători. Ce-i drept, consiliul nu a încasat niciodată bani de la Adrian Mititelu pentru jucătorii pe care i-a dat, dar aceasta este altă poveste.

Fără scaune la peluze

Altă problemă în discuţie rămân despăgubirile pe care Mititelu le cere primăriei pentru modernizările aduse stadionului şi pentru terenurile de antrenament. Dacă, iniţial, acesta solicita circa 2,5 milioane de euro, într-un interviu acordat GdS, a redus ştacheta la un milion, iar acum renunţă de tot la ele, datorită promisiunii de construire a unui nou stadion, după cum a declarat pentru GdS Olguţa Vasilescu. „Toate procesele cu Adrian Mititelu vor înceta de drept, din moment ce nu va mai fi obiectul litigiului. Credeţi că se mai agaţă de stadion? Să fie sănătos că a cerut un milion de euro“, a spus ea. Informaţia a fost confirmată şi de Mititelu: „Renunţ la bani, dar sper să obţin dreptul de folosinţă gratuită a terenurilor de antrenament“. Cât despre stadion, primarul a precizat că, odată înfiinţată, echipa va juca probabil la Severin câţiva ani.
„Nu ştiu dacă vom juca pe Extensiv. Din punctul meu de vedere, nu se pretează. Cred că vom merge să jucăm la Severin. Ştiu că va fi o perioadă grea, dar trebuie să facem stadionul. Noi ne mişcăm foarte repede. La Compania Naţională de Investiţii se lucrează la studiul de fezabilitate împreună cu proiectanţii care au lucrat şi pentru Arena Naţională. În 40 de zile va fi gata, apoi proiectul va fi depus la Ministerul Fondurilor Europene, unde domnul Teodorovici ne-a asigurat că va găsi modalitatea de a finanţa stadionul pe fonduri europene, care va costa minimum 40 de milioane de euro, fără pistă de atletism. A mai fost o solicitare din partea suporterilor ca la peluze să nu mai fie scaune, să fie ca în Rusia, pentru că scaunul se rupe, ei nu pot să sară şi trebuie să discutăm iarăşi la Bucureşti să fie proiectat fără scaune“, a spus Olguţa.
După cum se observă, problema este departe de a fi rezolvată şi va mai trece ceva vreme până când se va vedea dacă au fost doar promisiuni sau ele prind şi cheag. Toată lumea speră ca, la vară, Craiova să aibă echipă în campionat. Căci speranţa moare ultima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS