In judetul Olt au fost chemate la urne 397.525 de persoane cu drept de vot, care si-au exercitat dreptul constitutional in cadrul uneia dintre cele 294 de sectii de vot amenajate. Din totalul sectiilor de vot, doar 97 au fost in mediul urban. Desi initial se propusese sa voteze doar persoanele care au carte de alegator, s-a revenit asupra acestei decizii si au putut vota si cei cu buletine expirate. Pe parcursul celor doua zile de vot, la ghiseele Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei din judet s-au prezentat 50 de cetateni pentru a-si ridica cartea de alegator. Alte zece persoane care au depus actele pentru a li se elibera carti de identitate au fost rezolvate rapid, astfel incit sa poata vota legal. Paza sectiilor de vot din judet a fost asigurata de aproximativ 300 de jandarmi si ofiteri.
Ieri-dimineata, dupa primele rezultate mai mult decit ingrijoratoare, liderii locali ai PSD s-au mobilizat. Unii slatineni au primit ieri telefoane anonime, fiind indemnati sa mearga la vot. Altii au gasit in cutiile postale fituici care ii sfatuiau… sa ramina acasa si sa nu voteze Constitutia pesedista.
Votarea Constitutiei nu a decurs fara probleme in judetul Olt. In comunele Grojdibodu (sectiile 166 si 167), Stefan cel Mare, Ianca, Scarisoara, Vadastra, Urzica, Vadastrita si Rusanesti, oamenii au fost „incurajati“ sa voteze noua Constitutie prin acordarea milionului de lei la hectar! Informatiile furnizate de mai multe partide de opozitie, care au avut reprezentanti in comisiile de supraveghere din sectiile de votare, au aratat ca oamenii au fost chemati la vot cu familiile, in caz contrar ei urmind sa nu mai primeasca banii pentru pamint, desi legea mentioneaza obligativitatea acordarii milionului de lei la hectar doar dupa ce proprietarul pamintului face dovada, in fata unei comisii agricole, ca a cultivat terenul agricol pentru care solicita banii guvernamentali.
In comuna Plesoiu, oamenii au fost adusi la vot cu masina utilizata pentru transportul elevilor la scoala. In sectiile de vot amenajate pe raza comunelor Valea Mare si Daneasa, alegatorii nu au fost lasati sa se semneze pe liste, numele lor fiind doar incercuit cu un creion chimic.
In Slatina, in prima zi a referendumului, citeva urne mobile au fost deplasate in pietele si bazarurile locale pentru ca agentii economici si angajatii lor sa poata vota. Initiativa a apartinut primariei. Ieri-dimineata, actiunea a fost insa anulata, presedintele Biroului Electoral Judetean, Gheorghe Matei, apreciind ca nu este corect sa se procedeze in acest mod.
Oltul a fost „fruncea“… pentru o zi
Judetul Olt a avut cei mai multi alegatori prezenti la vot, desi vremea a fost urita. Daca in prima zi a votarii, ora 18.00, Oltul era pe primul loc in tara ca prezenta (14%), la finalul zilei era pe locul cinci, cu 20,81%. In Slatina, simbata la prinz, la Sectia nr. 6 amenajata la Scoala nr. 2 votasera 106 persoane din 2.012 cu drept de vot inscrise pe liste, ieri, la aceeasi ora, numarul crescuse cu 150 de persoane, iar la Sectia nr.18 (Scoala generala nr. 7) numarul votantilor ajunsese la 333, dupa ce cu o zi inainte votasera doar 63 de cetateni.
Aproape fiecare sectie de votare a avut amenajat si un cabinet medical in holul unitatii de invatamint unde s-a votat. Orice participant la vot a putut astfel sa-si ia tensiunea, iar cadrele medicale nu au perceput nici o taxa pentru aceste servicii.