25.6 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudii universitare de master la început de carieră

Studii universitare de master la început de carieră

Cum orice carieră de succes necesită studii universitare, mastere şi o permanentă învăţare, facultăţile centrului universitar craiovean încep să-şi prezinte deja oferta educaţională pentru studiile de master din această toamnă.

Pentru studiile universitare de trei ani, masterul a devenit o condiţie obligatorie. Cei care şi-au încheiat studiile universitare de trei ani vor face masteratul de doi ani, iar cei care şi-au încheiat studiile universitare de patru ani vor face masteratul de un an. Dacă până anul trecut existau două tipuri de mastere, atât pentru studenţii pe forma universitară veche, de patru ani, cât şi pentru noua generaţie, care studiază doar trei ani, din acest an există un singur model de master. Având în vedere acest lucru, numărul locurilor disponibile la mastere s-a diminuat simţitor.

Facultatea de Litere oferă 590 de locuri la master

Printre facultăţile cu cele mai multe locuri la master pentru anul universitar 2009-2010, Facultatea de Litere scoate la concurs la buget 190 de locuri, iar la taxă, 400 de locuri, la toate cele nouă programe de studii de master acreditate: Paradigme ale comunicării organizaţionale, Studii anglo-americane, Limba engleză, studii teoretice şi aplicate; Limba franceză, didactică şi literaturi în spaţiul francofon; Modele clasice în cultura română; Literatura română în context european; Limba română actuală-structură, dinamică şi funcţionalitate; Limbile romanice în sincronie şi în diacronie şi Limba engleză şi limba franceză, traducere şi terminologie juridică europeană. Concursul de admitere constă în proba scrisă, iar criteriile de departajare se fac în funcţie de media anilor de studiu şi de media examenului de licenţă/notă lucrare.

La ISE şi Drept, sute sau chiar mii de locuri

În ceea ce priveşte oferta educaţională pentru master, în top se situează Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, unde sunt oferite la buget 140 de locuri, iar la taxă – 500, din care 100 de locuri se şcolarizează la Drobeta Turnu Severin. Programele de studii de master acreditate oferite de această facultate sunt: Drepturile omului, Drept public, Ştiinţe penale, Drept privat, Dreptul afacerilor, Ştiinţe administrative. Condiţiile de admitere la aceste mastere universitare constau în examen scris la „Drept civil. Libertăţi fundamentale. Drept penal“, iar pentru masterul de la Ştiinţe administrative se dă examen scris la „Drept administrativ“. Pentru locurile la taxă însă, repartizarea se va face în raport cu media generală de admitere, calculată în funcţie de media examenului de licenţă, media anilor de studiu din facultate.

Fiecare facultate şi-a stabilit propriile condiţii de admitere la master

Facultatea de Matematică şi Informatică a scos două tipuri de mastere pentru studenţi. Primul dintre ele este „Matematici aplicate“, unde la buget există 11 locuri pentru această toamnă, iar la taxă, 30. Cel de-al doilea master este cel de „Metode şi modele în inteligenţa artificială“, unde numărul de locuri este generos, la buget – 62, iar la taxă – alte 60. Şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor oferta de mastere este generoasă atât la buget, cât şi la taxă. Peste 260 de locuri sunt oferite doritorilor de a-şi continua studiile cu un master la buget şi peste 1.000 de locuri pentru masterele la taxă la cele aproximativ 20 de programe de studiu. Pentru un loc finanţat de la buget, candidaţii vor susţine un examen tip grilă, ţinându-se însă cont şi de media anilor de facultate. Pentru departajarea candidaţilor cu aceeaşi medie vor fi utilizate trei criterii: nota obţinută la examenul tip grilă, media anilor de studiu din facultate şi media generală de absolvire a facultăţii. Examenul tip grilă constă în susţinerea unei singure probe scrise, din cele două discipline stabilite pentru fiecare domeniu de masterat. O şansă în plus pentru candidaţii care nu au ocupat un loc finanţat de la buget este că pot opta pentru ocuparea unui loc cu taxă la oricare din celelalte programe de masterat propuse de facultate. Pentru locurile cu taxă se va organiza concurs de dosare.  
La Facultatea de Electrotehnică, admiterea la master pentru cele aproximativ 100 de locuri se va face pe baza unui interviu conform unei tematici stabilite. Şi la Teatru vor fi oferite de la buget opt locuri la master „Arta actorului“ şi 20 pentru învăţământul cu taxă. Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială organizează un examen unitar pentru candidaţii la master, iar media minimă de admitere, la buget, trebuie să fie 7.

Condiţii de înscriere şi documente necesare

Pentru înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de masterat sunt necesare următoarele documente:
1. cererea de înscriere pentru concursul de admitere în învăţământul universitar;
2. certificatul de naştere, copie legalizată;
3. certificatul de căsătorie, în copie legalizată, dacă este cazul;
4. diploma de licenţă sau adeverinţa de licenţă (pentru promoţia 2008), în original.
Candidaţii care au finalizat studiile de licenţă în străinătate vor prezenta la dosarul de înscriere traducerea (în limba română/engleză) autorizată a Diplomei de Licenţă şi a foii matricole şi Atestatul emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Bucureşti (CNRED) pentru echivalenţa actelor de studii emise în străinătate cu cele emise în România;
5. adeverinţa medicală tip, eliberată de cabinetele medicale şcolare sau de medicii de familie – după caz – de care aparţin (din care să rezulte că sunt apţi pentru domeniul sau specializarea la care candidează). Adeverinţa respectivă va fi însoţită de rezultatele investigaţiilor medicale cu privire la radiologia pulmonară şi serologia sângelui (VDRL), efectuate la cabinetele de specialitate din policlinică (eliberate cu cel mult 30 de zile înainte de data înscrierii la concurs). Candidaţii cu afecţiuni cronice vor prezenta adeverinţe medicale vizate de Comisia medicală judeţeană de orientare şcolară şi profesională din Constanţa. În adeverinţele respective se va menţiona – în mod expres – gradul deficienţelor, în funcţie de localizarea acestora, conform criteriilor medicale de orientare şcolară şi profesională, din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.427/1979. Nedeclararea acestor afecţiuni atrage după sine consecinţele instituţionale în vigoare.
6. patru fotografii color, tip buletin/carte de identitate;
7. chitanţa de plată a taxei de înscriere sau, unde este cazul, adeverinţa sau documente din care să rezulte motivul pentru scutirea de taxa de înscriere;
8. foaia matricolă sau adeverinţa (în original sau în copie legalizată) din care să rezulte mediile obţinute la studii de licenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU