Controlul în teren al datelor declarate de fermieri se desfăşoară cu dificultate din cauza ninsorii şi a gerului, iar echipele vor fi suplimentate astfel încât etapa de verificare să se finalizeze în cel mai scurt timp, a declarat ieri, pentru NewsIn, directorul general adjunct APIA, Doru Nechiti.
„Controlul parcelelor se desfăşoară cu dificultate din cauza ninsorii“, a spus directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Doru Nechiti.
„În această etapă, controlul în teren se realizează în 27 de judeţe, cu precădere în zonele defavorizate de deal şi de munte. Echipele responsabile vor fi ajutate şi de angajaţii APIA din judeţele unde controlul a fost finalizat“, a explicat Nechiti.
APIA a verificat 21.000 de exploataţii, potrivit primului eşantion. Ulterior, la recomandarea Comisiei Europene, a fost suplimentat controlul în teren, urmând să fie verificate încă 7.000 de exploataţii. Această verificare ar trebui finalizată până la sfârşitul lunii ianuarie. Dan Gherghelaş, directorul general APIA, a declarat că fermierii vor primi subvenţia la hectar, cel mai probabil, din februarie.
Comisia Europeană a informat, în decembrie, că a hotărât să nu aplice mecanismul de salvgardare în cazul României, ca urmare a progresului rapid înregistrat de autorităţile române în procesul de punere în aplicare a controalelor necesare în gestionarea fondurilor europene. Comisia dispune de posibilitatea de a recurge în orice moment la mecanismul de salvgardare dacă se constată prezenţa unor deficienţe grave.
Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat, pentru NewsIn, că o nouă misiune de audit va evalua activitatea agenţiei la începutul lunii februarie 2008. Pentru plăţi directe la hectar, suma alocată României pentru 2007 este 440 de milioane de euro, iar APIA este instituţia responsabilă cu gestionarea acestor fonduri europene.