OLT. Zeci de case din Morunglav sunt în pericol de a se prăbuşi în râul Olteţ, dacă autorităţile nu intervin imediat. Începând din 2005, urmare a inundaţiilor fără precedent care au lovit judeţul, Olteţul a luat un nou curs pe partea stângă, în dreptul comunei Morunglav. În numai doi ani, apa a rupt malul stâng pe o porţiune de peste 40 de metri, apropiindu-se ameninţător de locuinţele oamenilor. Eroziunea s-a produs pe o lungime de mai multe sute de metri. Apa a înaintat repede. Unde oamenii aveau culturi sau livezi, acum este apă curgătoare. Într-un punct al satului Morunglav, malul „ros“ de apă are o înălţime de peste şase metri şi cedează cu repeziciune când nivelul apei creşte, spre disperarea familiei Crăciun, una dintre cele mai afectate de fenomen. Autorităţile locale n-au făcut nimic, iar cele judeţene au fost nepregătite pentru o astfel de problemă. Sâmbătă, subprefectul Ştefan Nicolae s-a aflat printre localnici pentru a evalua situaţia. La venirea acestuia, primarul localităţii, Gheorghe Ilie, a dat bir cu fugiţii, astfel că Nicolae n-a avut cu cine să stea de vorbă. Ieri, sala de videoconferinţe a prefecturii a fost plină de membrii Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. Nici ei, nici Octavian Popescu nu ştiau nimic până la sfârşitul săptămânii trecute despre fenomenul de la Morunglav, deşi acesta durează de doi ani.
Tot ieri, reprezentanţi de la prefectură, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul în Construcţii, Hidroconstrucţia etc. s-au aflat la faţa locului pentru a găsi o soluţie tehnică prin care să se abată cursul râului. Cu toţii s-au oprit la primărie, unde se aflau doar mici funcţionari. Primarul era la o şedinţă importantă la Slatina, iar viceprimarul Lucian Meianu se afla în concediu de odihnă.
Oameni disperaţi
Cea mai periculoasă zonă este în punctul Linieni, în satul Morunglav, unde circa 25 de locuinţe sunt la mai puţin de zece metri faţă de malul înalt care cedează zilnic. Localnicii spun că degeaba s-au adresat primarului. Acesta dă mereu din umeri şi invocă lipsa banilor. Alţii zic că bani ar fi, că guvernul ar fi alocat nişte fonduri, dar că sumele ar fi fost retrase după ce autorităţile locale nu au mişcat un deget.
Casa familiei Păun este una din cele mai apropiate de malul înalt care cedează mereu. Constantin Păun susţine că apa i-a distrus grădina în mare parte. „Aveam şi eu cultivate ba una, ba alta. Aveam şi mulţi pomi fructiferi. S-a dus totul. Primarul nostru ridică din umeri. În curând o să se prăbuşească toată gospodăria în apă dacă nimeni nu intervine. Dacă vom rămâne fără casă, mergem cu paturile la poarta primarului. Suntem disperaţi şi nu ştim cum o să ieşim din situaţia asta. Vedem cum se duce munca noastră de-o viaţă“, se plângea ieri Constantin. Elena şi Gheorghe Cotigă, altă familie în pericol, spun că primarul nu doar dă din umeri, ci îi tratează pe localnici cu aroganţă în această problemă. În zona cea mai afectată de apă locuiesc circa 25 de familii, însă pericolul ameninţă aproximativ 80 de locuinţe.
Autorităţile, depăşite
Prefectul judeţului a aflat toată treaba vineri, când un localnic, pensionarul Ion Motoangă, văzând că primăria şi consiliul local nu se implică, şi-a luat inima-n dinţi şi s-a înfiinţat în faţa lui Octavian Popescu. Acesta l-a trimis sâmbătă pe subprefectul Ştefan Nicolae la Morunglav. Popescu a convocat ieri Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă şi a cerut soluţii. O parte din membrii comitetului s-a deplasat, după şedinţă, la Morunglav pentru a evalua riscurile şi şansele unei intervenţii. „E urâtă treaba la Morunglav“, a spus prefectul ieri. Comitetul s-a întors teafăr din „expediţie“ şi a dat buzna peste prefect, cu soluţiile. Practic, o societate specializată ar trebui să pună un „dop“ în partea stângă a Olteţului şi să sape alt curs al râului pe malul drept. Vremea rea este un obstacol serios în faţa unei eventuale intervenţii pe Olteţ. Dacă până săptămâna trecută autorităţile, în frunte cu prefectura, erau neştiutoare, ieri păreau depăşite de situaţie. Poveste veche la noi. Cum veche este şi teama oamenilor de la Morunglav că, într-o noapte, s-ar putea trezi cu case cu tot în apă.