Consilierul prezidential american pentru probleme de securitate nationala, Condoleeza Rice, a afirmat, intr-un interviu publicat ieri de cotidianul arab Al-Hayat, ca lumea intreaga si Irakul vor trai mai daca ca Saddam Hussein nu va mai fi la putere.
„Statele Unite si multe tari din regiune sint constiente ca Saddam Hussein nu este o persoana care coopereaza“, apreciaza Rice. „De fiecare data cind el isi consolideaza pozitia, atunci afecteaza pe cineva. Din aceasta cauza lumea si Irakul vor trai mai bine fara ca Saddam Hussein sa se afle la putere“, iar acesta este un subiect indiscutabil, a spus ea.
Intrebata daca Statele Unite au decis sa se debaraseze de regimul lui Saddam Hussein, chiar daca acesta coopereaza cu ONU, ea a raspuns: „Noi credem ca regimul lui Saddam Hussein nu va coopera intr-o maniera care poate transforma regiunea intr-un loc mai sigur. Consideram ca Irakul reprezenta o problema inainte de atentatele din 11 septembrie si el continua sa fie o problema si dupa aceasta data“. „Este un regim care ameninta regiunea, interesele noastre si ale prietenilor nostri si ameninta poporul sau. El incearca sa achizitioneze arme de distrugere in masa“, a declarat Rice, raspunzind unei intrebari referitoare la un eventual atac militar impotriva acestei tari.
„Presedintele american George W. Bush nu a luat inca o decizie“, a precizat ea, adaugind: „Noi detinem multe mijloace pentru a trata cu Irakul, intre care si cel de a-i incuraja pe membrii Consiliului de Securitate pentru a modifica natura sanctiunilor impuse acestei tari, pentru a viza mai precis regimul irakian“. Consiliul de Securitate al ONU afisase, la sfirsitul lunii noiembrie, o unitate rar intilnita, votind o rezolutie care sa deschida calea unei reforme sanctiunilor impotriva Irakului in sase luni, si la o reintoarcere posibila a inspectorilor de dezarmare a ONU in aceasta tara.
Cei 15 membri ai Consiliului au adoptat in unanimitate o rezolutie care prelungeste cu 180 de zile programul „petrol contra hrana“, pina in mai 2002. Rezolutia prevede si adoptarea unei liste de produse care ar putea fi utilizate de Irak in scopuri militare, pe care Bagdadul nu va putea sa le importe fara acordul prealabil al Consiliului.