Italienii au reacționat cu furie după ce popularul site web Good Food din Marea Britanie a publicat o rețetă pentru un preparat tradițional roman care nu includea ingredientele originale corecte și părea să-l minimalizeze ca fiind o mâncare rapidă.
Pasta cacio e pepe este un preparat roman îndrăgit, renumit pentru că este simplu, dar surprinzător de dificil de preparat – așa că descrierea lui Good Food ca fiind ceva ce poate fi preparat rapid pentru „un prânz rapid” i-a iritat pe mulți.
Rețeta enumera, de asemenea, patru ingrediente – spaghete, piper negru, parmezan și unt și sugera smântână dublă ca opțiune – când ar trebui să fie doar trei: spaghete, piper negru și brânză pecorino. Indignarea a fost atât de mare încât o asociație care reprezintă restaurantele din Italia a sesizat problema la ambasada britanică la Roma.

„Cacio e pepe nu ar trebui făcut cu smântână; smântâna este pentru deserturi. Pentru numele lui Dumnezeu. Cine folosește smântână nu știe ce înseamnă gătitul”, a declarat Nicola, exprimând o frustrare adesea întâlnită în rândul bucătarilor italieni.
Tradiția culinară italiană, o chestiune de identitate
Italianilor nu le place să vadă cum rețetele lor autentice sunt modificate, potrivit BBC. Fie că este vorba despre pizza cu ananas, cappuccino după prânz sau carbonara cu smântână, aceste schimbări provoacă adesea iritare.
Eleonora, angajată într-o cafenea aglomerată din centrul Romei, consideră că poate nu ar trebui să fie atât de aprinși la aceste modificări, însă înțelege perfect de ce reacționează așa.
„Tradiția noastră se bazează pe mâncare. Așa că, dacă atingi singurul lucru pe care îl avem, în toată lumea… asta ne poate face să ne simțim puțin triști”, explică ea.
Respectul pentru tradiție – un element esențial în bucătăria italiană
Pentru mulți italieni, mâncarea nu este doar hrană, ci parte a identității culturale și familiale. Orice modificare a rețetelor autentice poate fi percepută ca o lipsă de respect.
De aceea, reacțiile vehemente ale localnicilor față de reinterpretările moderne sau adaptările străine sunt înțelese și chiar justificate din perspectiva lor.
Citește și: The Jazz Cave Festival 2025 aduce 21 de formații internaționale în Vâlcea, între 14-17 august