30.6 C
Craiova
luni, 9 iunie, 2025
Știri de ultima orăMagazinGastronomie la rang de artă în Helsinki

Gastronomie la rang de artă în Helsinki

Pe lângă ospitalitatea şi frumuseţile prezente la tot pasul, Helsinki ne surprinde şi din punct de vedere gastronomic. Genialitatea poporului finlandez îşi face simţită prezenţa în preparate gastronomice inedite, mai ales pe bază de crustacee şi peşte de apă dulce.

Restaurantele din Helsinki îşi întâmpină oaspeţii cu specialităţi inedite, cele mai multe dintre ele pe bază de crustacee şi peşte de apă dulce. Nu lipsesc însă nici preparatale tradiţionale pe bază de somon şi carne de ren. Însă „bucătăria“ finlandeză nu înseamnă doar atât. Bucătarii sunt adevăraţi artişti când vine vorba să combine reţetele tradiţionale cu mirodenii din Orient sau specialităţi de pe alte meleaguri.

 

Nokka – inteligenţă şi savoare

 

Unul dintre cele mai interesante restaurante din oraş este Nokka. Acesta a fost amenajat în interiorul unei foste hale pentru depozitarea mărfurilor, fiind reinventat cu multă inteligenţă. Pereţii sunt din cărămizi, iar tavanul din lemn, susţinut de grinzi masive. La exterior, se află o elice gigantică din metal închis la culoare, care le sugerează invitaţilor caracterul marinăresc al localului. În interior, restaurantul atrage prin eleganţa sălilor decorate în stil modern. Punctul de atracţie al restaurantului este bucătăria, care are la bază tradiţia gastronomică finlandeză, „înnobilată“ cu câteva influenţe franceze. Carnea, peştele şi legumele sunt selecţionate din toată lumea de la furnizori aleşi pe sprânceană. Bucătăria de la Nokka este printre cele mai bune 350 din Europa. Nu trebuie ratate specialităţile tradiţionale pe bază de creveţi de apă dulce, file de ren şi piept de potârniche cu legume şi ca desert afine şi fructe de pădure cu vanilie.

 

Ravintola – un loc popular

 

Restaurantul Ravintola este un fel de „instituţie“ pentru locuitorii oraşului. Aici se opresc managerii pentru prânzurile de afaceri, se întâlnesc prietenii pentru a petrece o seară relaxantă şi este locul de reunire preferat de familii, pentru sărbătorirea unui eveniment special. Meniul variază de la specialităţile de somon, afumat sau marinat, la delicatesele pe bază de carne de ren. În cartierul Esplandadi se află selectul Ravintola Teatteri, un local cu un aer tineresc. Printre specialităţile care nu trebuie ratate se numără tartarul de somon şi ton cu mousse de avocado sau taco cu icre de păstrăv.

Alt local la modă în capitala Finlandei este Via, unde tradiţia este transformată în artă. Atmosfera informală şi relaxată din castelul construit în secolul al-XVIII-lea, mesele mari din lemn unde se pot servi vinuri italiene şi specialităţi creative, cum ar fi pieptul de raţă cu ciuperci marinate sau tonul pe grill cu legume asiatice atrag seară de seară zeci de clienţi, seduşi de gastronomia localului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS