Pofta nebună de ciocolată nu este doar rodul unei pasiuni ieşite din comun pentru dulciuri, ci se datorează şi prezenţei anumitor bacterii care trăiesc în intestin. Aceste bacterii pot fi identificate în urma unor teste de laborator şi marchează diferenţa între iubitorii „mâncării zeilor“ şi cei care nu sunt atraşi în mod deosebit de ciocolată.
Descoperirea este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii elveţieni şi britanici, coordonaţi de Sunil Kochhar, şi a fost dată publicităţii în ediţia din noiembrie a American Chemical Society’s Journal of Proteome Research. Studiul oamenilor de ştiinţă ar putea duce la clasificare indivizilor pe baza tipului metabolic, care, în cele din urmă, poate fi folosit pentru a crea diete mai sănătoase, care să se potrivească perfect nevoilor unei persoane.
Kochhar şi colegii săi au efectuat studiul cu ajutorul a 11 bărbaţi mari iubitori de ciocolată, puşi faţă în faţă cu alţi 11 indiferenţi faţă de acest produs. La acest experiment au participat doar bărbaţi pentru că, în cazul femeilor, există o serie de variaţii metabolice legate de ciclul menstrual. Însă, oamenii de ştiinţă speră ca în viitorul apropiat să le includă în cercetările lor şi pe reprezentantele sexului frumos, pentru a-şi putea da seama dacă există o reacţie specifică la ciocolată în funcţie de sex. În timpul desfăşurării experimentului, fiecare dintre participanţi a mâncat ciocolată sau placebo timp de cinci zile. În acest timp, le-au fost efectuate teste de laborator pe probe de urină şi sânge.
Metabolism diferit la iubitorii de ciocolată
În urma analizelor, cercetătorii au constatat că în cazul iubitorilor de ciocolată profilul metabolic implică niveluri scăzute de colesterol LDL, aşa-numitul colesterol „rău“, precum şi niveluri mai ridicate de albumină, o proteină benefică. Iar asta nu e tot. Acest profil metabolic este prezent chiar şi atunci când amatorii de ciocolată nu şi-au consumat porţia zilnică de „drog“.
În plus, „pofticioşii“ prezentau o activitate a microorganismelor intestinale cu totul diferită faţă de confraţii lor „abstinenţi“. În opinia specialistului eleveţian, Kochhar, cercetător la Nestlé Research Center, în viitor, un test pentru determinarea tipului metabolic al unei persoane ar putea deveni o rutină, la fel cum este astăzi un test de urină şi de sânge la o vizită obişnuită la medic.

