25.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalComplexul Energetic Oltenia face verificări câți angajați iau și pensie, și salariu

Complexul Energetic Oltenia face verificări câți angajați iau și pensie, și salariu

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a demarat o verificare internă pentru a afla câți salariați cumulează pensia cu salariul.

Este vorba atât de pensionari angajați de companie pe diferite posturi, cât și de angajații care și-au depus singuri dosarele la casele de pensii, pentru a beneficia de pensionare anticipată. Astfel, Complexul Energetic Oltenia nu a fost notificat de către casele de pensii în legătură cu noul statut al angajatului. Acest lucru se comunică în situația în care este vorba de pensionare la limită de vârstă.

În situația de a cumula pensia cu salariul fără ca angajatorul să știe s-ar afla zeci de salariați din societate care au funcții de conducere. Mai sunt și zeci de muncitori în situația de a cumula pensia cu salariul. Unii au profitat de faptul că au putut să iasă mai devreme cu 5 – 6 luni la pensie, mai ales că în unele cazuri pensia este mai mare decât leafa. Câteva luni bune venitul cumulat este unul consistent. Acest lucru se întâmplă până la împlinirea vârstei pentru pensionarea normală.

Verificări la 5 case de pensii din țară

Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că, în paralel cu verificarea internă au loc verificări și la cinci case de pensii din țară. Este vorba de casele de pensii din Gorj, Dolj, Mehedinți, Brăila și București. În primele trei județe Complexul Energetic Oltenia are puncte de lucru angrenate în activitatea de producere a cărbunelui și a energiei electrice.

În Brăila există Termocentrala pe gaze de la Chișcani, care nu a funcționat însă niciodată. La București, Complexul Energetic Oltenia deține o reprezentanță pe strada Badea Cârțan. „Vrem să vedem exact care este numărul angajaților care sunt deja la pensie. Unii au pensia mai mare decât salariul. Există varianta în cazul pensionării anticipate ca angajatorul să afle cu întârziere de la Casa de Pensii că angajatul a devenit pensionar.

În cazul pensionării la limită de vârstă Resursele Umane de la noi fac dosarul și dispun încetarea contractului de muncă, iar actele ajung la Casa de Pensii. La anitcipat este implicată în prima fază Casa de Pensii. Pensii, după care află și angajatorul. De asemenea, când un angajat iese la pensie la limită de vârstă îi încetează contractul. Nu mai poate fi plătit, decât dacă i se face un alt contract. Vrem să aflăm exact care este situația angajaților care cumulează pensia cu salariul”, a declarat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Enegetic Oltenia.

Sindicatele vor scăderea vârstei de pensionare

Pe de altă parte, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia susțin o inițiativă legislativă prin care va scădea vârsta de pensionare și la companie. Astfel, prin recunoașterea condițiilor deosebite de muncă în minerit și sectorul energetic vârsta de pensionare va scădea la 52 de ani. Se va putea ieși la pensie la vârsta respectivă, dacă stagiul de cotizare va fi de 30 de ani.

Problema este că inițiativa legislativă de modificare a condițiilor de pensionare pentru mai multe categorii de salariați, între care și cei din Complexul Energetic Oltenia a trecut de Senat și se află acum în analiză la Camera Deputaților, după cum a precizat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari. Dec inu este în vigoare. În 2021 se vor pensiona aproximativ 400 de angajați ai companiei energetice. În condițiile scăderii vârstei de pensionare și mai mulși salariați ai CEO vor putea să iasă din sistem.

Numărul de angajați se va reduce drastic

Potrivit unui Plan de restructurare, la Complexul Energetic Oltenia vor trebui să mai rămână peste 9 ani sub 5.000 de angajați, din 12.000 câți sunt în prezent. Se dorește ca impactul social să fie unul minim și majoritatea oamenilor să plece din companie prin pensionare și nu prin programe de disponibilizări colective.

Cert este că anul acesta s-a stabilit de către Directorat o reducere cu 700 de persoane a numărului de salariați. Dacă nu vor fi modificate prin lege condițiile de pensionare, atunci pentru 300 de mineri și energeticieni nu va exista altă variantă în afara unui program de concedieri colective. De altfel, sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia iau în calcul și acest lucru și vor să stabilească un număr de salarii compensatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS