21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Oraşul Horezu, 526 de ani de atestare documentară

Vâlcea: Oraşul Horezu, 526 de ani de atestare documentară

Oraşul Horezu din judeţul Vâlcea a marcat săptămâna trecută 526 de ani de atestare documentară. Evenimentul a fost sărbătorit printr-o reuniune festivă a Consiliului local, în cadrul căreia două personalităţi de seamă ale oraşului – diplomatul Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania şi prof. dr. Petre Iacob Calistru de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” Bucureşti – au primit titlul de „Cetăţean de onoare”, pentru merite deosebite în promovarea oraşului şi a tradiţiilor sale.

A urmat simpozionul „Horezu – filon de tradiţii şi cultură”, la care au participat personalităţi din viaţa publică locală, profesori, medici, foşti primari, viceprimari şi consilieri locali, cetăţeni. În cadrul acestui eveniment, vorbitorii au evocat importanţa localităţii Horezu în istoria culturală a judeţului Vâlcea şi a zonei subcarpatice şi a ţării, dovadă fiind prezenţa pe lista patrimoniului mondial UNESCO a două brand-uri: Mănăstirea Hurezi şi ceramica de Horezu.

Istoricul Valentin Ciocan a făcut o trecere în revistă a istoriei localităţii, preotul Constantin Mănescu a prezentat istoria şi importanţa bibliotecii lui Constantin Brâncoveanu de la Mănăstirea Hurezi în cultura românească, profesorul Tiberiu Lăpădătoni a scos în evidenţă perpetuarea tradiţiilor în spaţiul horezean şi în împrejurimi, iar doamna Mirela Toma, directorul Liceului „Constantin Brâncoveanu” a evocat importanţa structurilor de învăţământ din Horezu, vechi de peste 150 de ani, în pregătirea şcolară a tineretului. Simpozionul a cuprins totodată şi o expoziţie de pictură, în foaierul Casei de cultură din Horezu, unde au fost prezentate peste 20 de tablouri realizate de Eugen Ciocan, un talentat pictor horezean.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o recepţie oferită de Primăria oraşului Horezu.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS