23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalApa şi canalizarea, scumpite din nou

Apa şi canalizarea, scumpite din nou

În doar cinci luni, consilierii locali de la PSD şi PNL, împreună cu aliaţii lor de la UNPR, au scumpit apa în Craiova cu 11%, iar canalizarea cu… 125%

Coaliţia PSD-PNL din Consiliul Local Craiova, beneficiind şi de sprijinul necondiţionat al reprezentanţilor UNPR, s-a întrecut pe sine. În urma unor scumpiri succesive aprobate în doar cinci luni de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, apa s-a scumpit în Craiova cu 11%, iar canalizarea cu 125%…

Scumpire după alegeri

Administraţia Olguţei Vasilescu a preluat conducerea Primăriei Craiova într-un moment în care tariful la apă potabilă era în Craiova de 3,06 lei/mc, inclusiv TVA, iar cel al canalizării de 0,91 lei/mc, TVA inclus. Aceste tarife fuseseră aprobate prin Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 74 din 24.02.2011.
Nici nu s-a aşezat bine în scaunul de director al Companiei de Apă Oltenia (CAO), că liberalul Constantin Mitriţă a şi propus o majorare a acestor tarife. Justificarea respectivei propuneri era cel puţin inedită, compania susţinând că, dacă nu măreşte preţurile şi tarifele, riscă să nu mai primească bani europeni.
Primăriţa Olguţa Vasilescu i-a susţinut propunerea, cerând consilierilor locali, în şedinţa din 26 iulie 2012, să aprobe un nou preţ pentru apă potabilă de 3,26 lei/mc, inclusiv TVA, mai mare cu 6,5% decât cel anterior, şi un nou tarif al canalizării, de 1,13 lei/mc, inclusiv TVA, cu 24% mai mare decât anteriorul.
Decizia s-a luat după o aprigă dispută între consilierii puterii şi cei ai opoziţiei pe acest subiect. Pedelistul Dan Cherciu şi reprezentantul PP-DD Ionel Pană au susţinut că nu se impune o asemenea mărire sau, dacă ea se face, măcar să fie dublată de un plan de măsuri pentru eficientizarea activităţii acestei companii publice. De cealaltă parte, reprezentanţii puterii au susţinut pe mai multe voci că scumpirea e impusă de Uniunea Europeană. „Nu putem accesa masterplanul de apă şi canalizare dacă nu aprobăm această majorare“, a spus în faţa consilierilor viceprimarul PNL Cristina Calangiu.
Până la urmă, majorarea preţurilor la apă şi canalizare a fost aprobată cu 20 de voturi „pentru“ (PSD, PNL şi UNPR) şi cinci voturi „împotrivă“ (PDL şi PP-DD).

„Ajustare“ în sus

N-au trecut nici cinci luni de atunci, că reprezentanţii puterii au propus o nouă mărire a tarifelor la apă şi canalizare percepute de Compania de Apă Oltenia. Termenul folosit de administraţia locală în propunerea către Consiliul Local Craiova era, de fapt, cel de „ajustare a tarifelor“. O „ajustare“ tot în sus, bineînţeles, în sensul de creştere a tarifului la apă cu 6,5% – până la 3,41 lei/mc, inclusiv TVA -, iar cel al canalizării fiind umflat cu încă… 81,5% (!) – ajungând la 2,05 lei/mc. Propunerea Companiei de Apă a primit din nou girul primăriţei, care a propus-o spre aprobare consilierilor locali, peste ordinea de zi a şedinţei ordinare de ieri.
Luând cuvântul pe acest subiect, consilierul local Dan Cherciu (PDL) a atras atenţia că n-au trecut nici cinci luni de când s-a aprobat anterioara creştere a tarifelor.
„Nu voi obosi să spun de fiecare dată că, atunci când un furnizor de servicii cere o creştere de preţuri sau tarife, nu voi fi de acord cu aşa ceva decât atunci când dovedeşte ce măsuri a luat pentru reducerea costurilor. Pentru că mai întâi trebuie să reduci costurile, apoi să ceri creşteri ale tarifelor! Dar pentru această majorare nu ni se aduce drept argumentaţie decât un aşa-zis calculator de costuri. Se va spune că ne costă epurarea, că ne-am obligat la anumite lucruri în momentul accesării de fonduri europene, dar nicăieri nu se spune că ne-am obligat și să reducem costurile. Aceste creşteri mi se par mai mult decât inacceptabile, în condiţiile în care cu doar cinci luni în urmă s-a procedat la altă mărire“, a spus Cherciu în şedinţa de consiliu.

„Sunteţi obligaţi s-o faceţi!“

„Situaţia este următoarea: încă de la începutul anului trebuia făcută această mărire, pe care o cerea autoritatea de reglementare în domeniu. Noi, şi dacă nu vrem să votăm acest lucru, va trebui s-o facem ca să ne supunem legislaţiei naţionale. Fosta administraţie nu şi-a asumat să facă această mărire. Ba mai mult decât atât, am constatat că nici măcar nu era înregistrată solicitarea făcută de Compania de Apă către Consiliul Local Craiova, ceea ce este o chestiune destul de gravă, din punctul meu de vedere. În acest condiţii, suntem obligaţi să scoatem noi castanele din foc, aşa că va trebui să votaţi această mărire pentru că sunteţi obligaţi s-o faceţi!“, i-a somat primarul Olguţa Vasilescu să ridice mâna în favoarea scumpirilor la apă şi canalizare. Iar consilierii s-au executat, deşi primăriţa nu le-a explicat şi de ce, din vară şi până acum, această solicitare de mărire a preţurilor a fost ţinută în secret de USL, fiind introdusă spre aprobare abia în prima şedinţă de consiliu local de după campania electorală.
La vot, hotărârea Consiliului Local de creştere a tarifelor la apă şi canalizare a fost adoptată cu o imensă majoritate. De această dată au votat în favoarea ei nu doar reprezentanţii PSD, PNL şi UNPR, ci şi cei de la PP-DD. Singurii care s-au opus au fost consilierii Dan Cherciu şi Marian Vasile (PDL). Aşadar, de la 1 ianuarie 2013, craiovenii vor plăti 3,41 lei/mc la apă şi 2,05 lei/mc la canalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS