27.6 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerile lui „Tătuţu“

Afacerile lui „Tătuţu“

Potrivit procurorilor DIICOT, din activitatea grupului infracţional condus de comisarul-şef Lazăr nu lipseau şantajul, evaziunea fiscală şi spălarea de bani

Cei zece inculpaţi reţinuţi de DIICOT Craiova în dosarul privind grupul infracţional organizat condus de comisarul-şef Lazăr s-au întors acasă. Procurorii formulaseră propunere de arestare preventivă împotriva celor zece: e vorba de comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr, de 41 de ani, din Slatina, ofiţer superior în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor de la IPJ Olt, inspectorul principal de poliţie Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, de 36 de ani, din Slatina, tot de la Investigarea Fraudelor, Ion Florin Bâlteanu, directorul executiv adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, Ion Encescu, şeful Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii (AFPCM) Olt, funcţionarele Gheorghiţa Prunişoară şi Anastasia Lioveanu, ambele de 53 de ani, din Slatina, angajate ca inspector fiscal la DGFP Olt, Gheorghe Bădiţă, de 59 de ani, din Piatra-Olt, omul din spatele firmei MARCONF Piatra-Olt, Leonard Ionuţ Poteraş, de 32 de ani, din Craiova, patronul unei săli de jocuri de noroc, respectiv gemenii Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu, de 29 de ani, din Craiova, oameni de afaceri, fiii lui Teodor Buzatu, fostul director al SIF Oltenia. Cererea de arestare preventivă a DIICOT trebuia să se judece joi seară, la ora 20.00, la Curtea de Apel Craiova. Procesul a început, însă, abia vineri dimineaţă, la ora 2.00, dar judecătorul nu a dat un verdict, ci a fixat un nou termen pentru luni, la ora 11.00, ca să aibă timp să studieze dosarul. Aşa că cei zece au fost puşi în libertate la expirarea celor 24 de ore ale ordonanţei de reţinere.
Întâmplător sau nu, magistratul care a amânat judecarea propunerii de arestare preventivă, dând posibilitatea inculpaţilor să meargă acasă, este slătineanul Constantin Mereanu (fost Bucă), ex-preşedintele Tribunalului Olt.

Răsplată pentru NUP

Propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT – pe care judecătorul Mereanu (fost Bucă) vrea s-o aprofundeze până luni – descrie în amănunt afacerile grupării lui „Tătuţu“, cum era poreclit comisarul-şef Lazăr. Prima dintre acuzaţii vizează determinarea unor patroni de firme din Olt să plătească grupului infracţional sume de bani, fie drept taxă de protecţie, fie ca răsplată pentru soluţii de neîncepere a urmăririi penale în dosarele în care erau cercetaţi de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. Banii erau percepuţi în baza unor contracte fictive de pază încheiate cu firma de profil SC ROEDIL SRL Slatina, deţinută de Valeria Lazăr, soţia comisarului Laurenţiu Lazăr, dar administrată în fapt chiar de poliţist.
Concret, după ce au efectuat cercetări împotriva unor administratori de societăţi comerciale şi în majoritatea cazurilor au propus către Parchete soluţii de netrimitere în judecată pentru infracţiunile economice anchetate, ofiţerii Lazăr şi Gheorghiceanu i-ar fi determinat pe aceştia să încheie contracte de pază cu SC ROEDIL SRL Slatina.
Firma ROEDIL a încasat, astfel, în perioada 2007-2011, peste 1.000.000 de euro din servicii suspecte de a nu fi fost executate. În condiţiile în care nu au existat cheltuieli pentru aceste venituri şi lipseşte profitul societăţii, procurorii susţin că există indicii temeinice privind externalizarea sumelor de bani din conturile SC ROEDIL SRL Slatina, prin înregistrarea de cheltuieli nereale în evidenţa contabilă cu consecinţe directe asupra diminuării obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.

Anchetă ilegală
la Vamă

Ancheta DIICOT a scos la iveală, spre exemplu, faptul că, în 2009, comisarul-şef Lazăr l-a cercetat pentru infracţiuni economice pe Ilie Bercea, administratorul SC MIC PETROCHIM INDUSTRIE SRL Găneasa, judeţul Olt. Dosarele lui Bercea au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale (NUP). Imediat, firma din Găneasa a încheiat un contract de prestări servicii cu SC ROEDIL SRL a familiei Lazăr, căreia i-a achitat 9.821 de lei. Ulterior, însă, Bercea şi-a mai înfiinţat o firmă – SC GAS MIN OIL SRL – prin care a mai plătit societăţii lui Lazăr încă 96.546 de lei.
Cum era de aşteptat, la peste un miliard de lei vechi, cât încasase de la Bercea, Lazăr ar fi sărit în ajutorul acestuia, ca să-şi „apere investiţia“. Cel puţin aşa rezultă din dosarul său penal, în care se arată că Lazăr i-ar fi întocmit directorului de la Direcţia Regională Vamală Craiova, Mircea Dan Matei, un dosar de abuz în serviciu, „cu toate că acesta nu avea competenţă teritorială pentru a efectua acte de cercetare penală pe raza judeţului Dolj“, numai ca să-l determine să ridice sechestrul pus de vamă asupra unor bunuri ale SC MIC PETROCHIM INDUSTRIE.
Gabriel Brătucu, administratorul SC PRODAL SRL Slatina, a fost şi el cercetat în mai multe dosare penale, atât de comisarul Lazăr, cât şi de inspectorul Gheorghiceanu. Toate dosarele s-au soluţionat cu NUP. Întâmplător sau nu, SC PRODAL a achitat firmei ROEDIL 28.040 de lei pentru servicii de pază.

Presiuni la DGFP şi APIA

Procurorii susţin că grupul infracţional a mers mai departe în sprijinirea lui Brătucu. Astfel, în 2011, la solicitarea lui „Tătuţu“, inspectorul Gheorghiceanu s-a ocupat de anchetarea funcţionarei Alina Popa de la DGFP Olt, a cărei „vină“ era că a refuzat o rambursare de TVA de 2.000.000 de lei către SC METHALUX OLT SRL, administrată de către fiica lui Gabriel Brătucu. Anchetatorii susţin că atât Lazăr, cât şi Gheorghiceanu au exercitat presiuni în timpul audierilor asupra Alinei Popa, în prezenţa avocatei acesteia, în scopul intimidării ei şi pentru a o determina să aprobe restituirea de TVA pentru SC METHALUX OLT SRL. „Tătucu“ a încercat s-o convingă pe Alina Popa să renunţe şi la controlarea firmei SC ACORD INVEST SRL Slatina. Această societate deţine în Slatina un magazin de desfacere produse din fierărie şi sticlă, are doi angajaţi, iar în anul 2010 a declarat o cifră de afaceri de 150.000 de lei, profitul brut fiind 0. Totuşi, firma amintită a plătit în acelaşi an firmei lui Lazăr suma de 130.000 de lei pentru servicii de pază.
Procurorii susţin că Lazăr şi Gheorghiceanu nu s-au dat înapoi de la exercitarea de presiuni asupra lui Doru Neacşu, directorul executiv al APIA Olt, în vederea acordării unei subvenţii necuvenite firmei MARCONF SRL Piatra-Olt, controlată de Gheorghe Bădiţă. La presiunile exercitate de „Tătuţu“, ar fi încheiat contracte de pază cu ROEDIL şi firmele IMPEX CO MITAZA SRL Slatina, ACCI Slatina ş.a.

Gaură în bugetul SIF

În urma unei plângeri formulate de SIF Oltenia chiar în această lună, procurorii DIICOT au stabilit că firmele administrate de fraţii Buzatu – SC UNIVERS SA Râmnicu Vâlcea, respectiv SC VIDRARU SA Curtea de Argeş – la care SIF Oltenia era acţionar majoritar, ar fi încheiat contracte formale cu societatea de pază a lui Lazăr, la preţuri de 75 de ori mai mari decât preţurile pieţei, în scopul vădit de a scoate din patrimoniul unităţilor beneficiare sume importante de bani, sub aparenţa prestării unor servicii. SC VIDRARU plătea către ROEDIL 22.000 lei/lună, plus TVA, iar SC UNIVERS achita către firma lui „Tătuţu“ 23.000 de lei pe lună, plus TVA.
Ancheta procurorilor DIICOT a mai vizat un şir de rambursări şi compensări ilegale de TVA acordate firmei MARCONF SRL Piatra Olt, pe semnăturile inspectoarelor Anastasia Lioveanu şi Gheorghiţa Prunişoară, aprobate de Ion Encescu, şeful Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii Olt, şi de directorul executiv adjunct Ion Florin Bîlteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS