35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMihăileştii şi Samir, 123 de termene de judecată

Mihăileştii şi Samir, 123 de termene de judecată

Dosarele restituirilor ilegale de TVA obţinute de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj de Samir Sprânceană şi fraţii Mihăilescu le dau dureri de cap judecătorilor de la Tribunalul Dolj. Magistraţii doljeni nu au reuşit să stabilească în cei aproape şase ani de la trimiterea în judecată a inculpaţilor dacă aceştia sunt vinovaţi ori ba.

Unul dintre cele mai longevive dosare aflate pe rolul Tribunalului Dolj este cel al lui Samir Sprânceană, care a fost acuzat de procurorii DIICOT din Bucureşti că a beneficiat de restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj în valoare totală de aproape 66 de milioane de lei. Înregistrat pe rolul instanţei în luna august 2006, dosarul lui Samir a ajuns pe 2 aprilie anul acesta la al 53-lea termen de judecată.
Cu un număr mai mare de termene de judecată este dosarul fraţilor Mihăilescu, judecaţi tot de Tribunalul Dolj, din decembrie 2006, pentru returnări ilegale de TVA de aproximativ 20 de milioane de lei. Acest dosar a ajuns pe 4 aprilie la al 70-lea termen de judecată, următorul fiind stabilit pentru 30 aprilie. Chiar dacă instanţa s-ar pronunţa astăzi în aceste două dosare, judecata este departe de a se termina, pentru că urmează apelul, apoi recursul.

66 de milioane pentru firmele lui Samir

Potrivit procurorilor DIICOT, între iulie 2003 şi octombrie 2004, grupul infracţional organizat constituit de Samir Ionel Sprânceană, Adrian Marius Berceanu, Lucian Roland Împuşcătoiu şi Florinela Luminița Dobre a solicitat şi obţinut ilegal, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, TVA cu titlu de rambursare de la DGFP Dolj în valoare de aproape 66 de milioane de lei.
Administrarea societăţilor comerciale a fost făcută de Sprânceană, Berceanu şi Împuşcătoiu, iar întocmirea documentelor de evidenţă contabilă, efectuarea operaţiunilor bancare şi prezentarea la controalele făcute de inspectorii DGFP Dolj au fost făcute de contabila Luminiţa Dobre şi de alți angajați de la Compartimentul financiar-contabil condus de aceasta. Sumele de bani obţinute din rambursările ilegale de TVA ar fi fost ridicate în numerar sau transferate în conturile SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL cu titlul de ajutor financiar sau împrumuturi. Ulterior, din conturile celor două societăţi, banii au fost ridicaţi în numerar şi au ajuns la Sprânceană, Berceanu şi Împuşcătoiu.
În plus, procurorii au stabilit că membrii grupului au fost sprijiniţi de mai multe persoane, printre care Petrişor Crăciun, Ion Alin Popa şi Florinel Buioca. În august 2006, procurorii i-au trimis în judecată pe inculpaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals în declaraţii, spălare de bani şi evaziune fiscală.
Până acum, judecătorii nu au reuşit să se pronunţe în acest dosar. Numai anul acesta Tribunalul Dolj a amânat de trei ori judecarea cauzei la cererea avocatului Bibi Cezar Suliţă. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, luni, 2 aprilie, instanţa a dispus amendarea avocatului Bibi Cezar Suliţă cu 3.000 de lei şi a pus în vedere avocaţilor inculpaţilor să se prezinte la viitoarele termene de judecată. Următorul termen a fost stabilit pentru 30 aprilie.

„Doar“ 20 de milioane pentru fraţii Mihăilescu

Tot în vara anului 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a şase persoane – fraţii Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Procurorii au reţinut că fraţii Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, ajutaţi de Stoica, David, Băeţică şi Coţofană, au derulat, în perioada 2001-2002, o serie de tranzacţii comerciale fictive, prin care au păgubit bugetul de stat. Aceştia, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi la SC EXTENSIV COM SRL, SC EXTERRA SRL, SC ZAHĂRUL SA Calafat, SC EXERV SRL, SC EXALCOM SRL şi SC DONGEN COM SRL au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei, în baza cărora au solicitat şi obţinut rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei de la DGFP Dolj.
În februarie 2006, fraţii Mihăilescu şi Dan Stoica au fost arestaţi preventiv, iar în iulie dosarul întocmit de procurori a ajuns pe rolul Tribunalului Bucureşti. În decembrie 2006, instanţa a constatat că nu are competenţă teritorială pentru a judeca dosarul şi l-a trimis la Tribunalul Dolj, primul termen fiind stabilit pentru 12 decembrie.
Nici în acest dosar lucrurile nu au mers mai repede. Numai în ultimul an s-a amânat judecarea dosarului de zece ori, motivul invocat de instanţă fiind lipsa obiecţiunilor la raportul de expertiză contabilă care ar fi trebuit depuse de expert. La ultimul termen, cel de pe 4 aprilie, instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 30 aprilie, ca judecătorii să studieze mai multe documente depuse de ANAF.

Returnări ilegale de TVA

Conform unei estimări făcute de şeful BCCO Craiova în 2006, returnările de TVA acordate ilegal de DGFP Dolj începând cu anul 1999 au atins suma de 300 de milioane de lei. Într-un top al beneficiarilor de restituiri ilegale de TVA, pe primul loc se află Sprânceană, cu aproape 66 de milioane de lei. Acesta este urmat de Genică Boerică, cu aproximativ 25 de milioane, şi de fraţii Mihăilescu, cu aproximativ 20 de milioane. 

Condamnat pentru infracţiuni cu carduri

În septembrie 2011, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Samir Sprânceană la cinci ani de închisoare pentru comiterea de infracţiuni cu cărţi de credit. Sprânceană a fost trimis în judecată în octombrie 2010 alături de alţi cinci inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi deţinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică. După nici un an, cei şase inculpaţi au fost condamnaţi, iar în prezent acest dosar se află pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care judecă apelul formulat de inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS