21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpagă la un şpriţ pentru directorul Drăgancea

Şpagă la un şpriţ pentru directorul Drăgancea

Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, directorul executiv suspendat al APIA Dolj, a povestit ieri în faţa judecătorilor Tribunalului Dolj că a cerut 25.000 de euro de la fraţii Gagiu într-o discuţie lipsită de „discreţie şi seriozitate“. Drăgancea a subliniat că regretă că a luat banii, că nu face de obicei aşa ceva şi că totul a pornit de la un… șpriţ.

Fostul director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, a fost trimis în judecată la începutul lunii octombrie, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Procurorii au reţinut că Drăgancea a primit de la un denunţător 10.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină mai repede autorizarea plăţii celei de-a doua tranşe de subvenţii pentru suprafeţele de teren agricol cultivate. În plus, denunţătorul a mai reclamat că directorul APIA Dolj i-a mai cerut bani cu ocazia unei excursii în SUA la un târg agricol.

„Am spus că vreau 25.000 de euro“

Ieri, Tribunalul Dolj a judecat primul termen al dosarului în care directorul Drăgancea este acuzat de luare de mită, ocazie cu care a fost începută cercetarea judecătorească. Inculpatul, care nu a vrut să dea nici un fel de declaraţii în faţa procurorilor, a acceptat după ce s-a sfătuit cu cei doi avocaţi să spună în faţa judecătorilor cum a ajuns să ia 10.000 de euro de la fraţii Leonard şi Cătălin Gagiu, administratorii SC Agroanpocultura SRL.
Întrebat dacă îşi recunoaşte faptele aşa cum au fost descrise de anchetatori în rechizitoriu, inculpatul a negat. A început prin a povesti cum a ajuns să-i cunoască pe fraţii Gagiu. Pe unul dintre ei l-a cunoscut în ianuarie 2011, la un târg agricol din SUA, iar pe celălalt mai înainte, când a venit la APIA Dolj să se intereseze când va primi subvenţiile. Drăgancea nu a putut spune însă când s-a întâmplat acest lucru, în decembrie 2010 sau la începutul lunii ianuarie. Ulterior, Drăgancea s-a întâlnit cu fraţii Gagiu în SUA, la acel târg agricol, unde, la un şpriţ, au început să vorbească de mită. „La o cârciumă, faţă de mai mulţi fermieri, mi-am asumat meritul pentru plata subvenţiilor în Dolj. M-am lăudat în faţa lor. Atunci, unul dintre fraţii Gagiu a spus că îmi dă 15.000 de euro dacă va primi mai repede subvenţia. Eu am spus că vreau 25.000 de euro, pentru că primiseră deja o parte din bani“, a declarat Drăgancea în faţa instanţei. Când grefiera a consemnat că inculpatul a „pretins“ 25.000 de euro de la denunţător, unul dintre avocaţii inculpatului a solicitat înlocuirea cuvântului cu a „dorit“ 25.000 de euro.
Fraţii Gagiu au acceptat, însă cu condiţia să primească restul subvenţiilor. Drăgancea a ţinut să sublinieze că discuţia cu fraţii Gagiu a fost „lipsită de discreţie şi seriozitate“, mai ales că de faţă erau mai multe persoane, şi nu ştie dacă au auzit ce a vorbit. După această discuţie, când erau încă în SUA, fraţii Gagiu au aflat că între timp primiseră şi restul subvenţiei şi l-au anunţat pe Drăgancea că nu îi mai dau nici un ban din cei 25.000 de euro.

10.000 de euro mită

În continuare, Sergiu Drăgancea a susţinut că nu a mai vorbit cu fraţii Gagiu până în august, când unul dintre ei l-a sunat şi i-a propus să se întâlnească. Directorul APIA Dolj a explicat că nu poate atunci, pentru că era plecat din ţară, şi s-au înţeles să se audă la telefon când se întoarce. L-a sunat pe Leonard Gagiu pe 4 septembrie şi au stabilit o întâlnire pentru a doua zi, la o terasă de pe Calea Bucureşti din Craiova. Acolo, Gagiu a spus că vrea să se ţină de cuvânt şi să îi dea o parte din cei 25.000 de euro pentru care bătuseră palma în SUA şi au stabilit că se vor întâlni câteva zile mai târziu. Drăgancea a ţinut să sublinieze că nu a fost vorba niciodată de suma de 25.000 de dolari, aşa cum au consemnat procurorii în rechizitoriu, ci numai de euro. Pe 9 septembrie, directorul Drăgancea a fost sunat, aşa cum fusese înţelegerea, şi a stabilit cu Leonard Gagiu să se întâlnească la restaurantul „Casa cu Tei“, care este în apropierea sediului APIA Dolj. După ce a primt cei 10.000 de euro, Drăgancea a purtat numai discuţii „generale“ cu denunţătorul, discuţii provocate de Gagiu, care „ştia că are scule de ascultare“. Deşi atât judecătorul, cât şi procurorul prezent în sala de judecată au insistat cu întrebările, Drăgancea nu a reuşit să explice de ce a ţinut Gagiu să îi dea cei 25.000 de euro, deşi în ianuarie, în SUA, a susţinut că nu îi mai dă nici un ban. În plus, Gagiu primise integral subvenţia pe anul 2010, motiv pentru care nu se mai justifica „şpaga“. Pe de altă parte, Drăgancea a precizat că nu contestă transcrierea discuţiei purtate cu denunţătorul, discuţie care a fost înregistrată de procurori şi din care se înţelege că banii primiţi erau pentru plăţi ulterioare.

Gagiu: Deci, sunt zece miuţe, tati, da?
Drăgancea: OK!
G.: Te rog eu frumos, ajută-mă!
D.: Mă, dacă ţi-am promis…!
G.: Aşa. Ai zis că poţi să faci plată integrală în decembrie.
D.: În decembrie, da!
G.: Deci şi ajutorul de stat ce vine, nu?
D.: Tot! Ăia o sută şaptezeci şi cinci.
G.: Şi ăia cu bifatu’?
D.: Cu bifatu’ numa’ la anu’.
G.: Ă?
D.: Numa’ la anu’. Acum nu putem face nimic.
G.: Şi cât pierd acum?
D.: Nouăzeci… Ai vreo comună cu zonă defavorizată?
G.: Nu…
D.: Ălea pe care ai tu? Sau nu ştii?
G.: Nu ştiu. Ce trebuia bifat?
D.: Două chestii. Deci, dacă ai vreo comună, pierzi o sută cincizeci de euro la hectar. Dacă n-ai nici una, pierzi numai optzeci. Ori douăzeci la sută din suprafaţă.
G.: Am înţeles! Vezi că eu am… Deci, am în lucru… Şi ce vreau să… Eu lucrez trei mii două sute de hectare. Ai văzut că, de frica ta, n-am pus decât două mii şase sute, nici două mii şase sute. Vreau, adică, vreau să le punctez…
D.: Şase… şase sute ori o sută şaptezeci…
G.: Şase sute de hectare ori o sută şaptezeci, gândeşte-te câtă pierdere am!
D.: Păi, da’ nu ştiu de ce dracu’ nu vorbeşti tu şi…

„Regret că am primit banii“

Sergiu Drăgancea a precizat în faţa instanţei că din funcţia pe care o ocupa nu putea face nimic pentru a înlesni obţinerea subvenţiilor, sumele de bani fiind repartizate de la Bucureşti, unde se stabileau şi suprafeţele de teren care trebuia verificate. „Regret că am primit banii de la fraţii Gagiu, minţindu-i că pot face ceva, că îi pot ajuta. Nu fac de obicei aşa ceva. Totul a început în SUA, la un şpriţ“, a spus Sergiu Drăgancea.
În încheiere, cei doi avocaţi ai inculpatului au depus o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a clientului lor, precizând că acesta nu mai reprezintă un pericol public, nu poate influenţa cursul anchetei şi este puţin probabil să comită alte infracţiuni, mai ales că a fost suspendat din funcţia de director al APIA Dolj. Instanţa a precizat că se va pronunţa în legătură cu această cerere şi a fixat următorul termen pentru 16 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII