În Târgul auto din Târgu Jiu îşi desfăşoară activitatea sute de persoane care încearcă să vândă de la maşini până la obiecte de decor şi haine
Târgul auto de la periferia municipiului Târgu Jiu mişună de oameni joia și duminica. Aici se vând maşini second hand, anvelope, mobilă, obiecte de decor, veselă şi obiecte casnice, electrocasnice second hand şi chiar haine şi încălţăminte. De două ori pe săptămână, vânzătorii îşi încearcă norocul în acest târg. Dis-de-dimineaţă, samsarii de maşini îşi lustruiesc automobilele scoase la vânzare şi îşi aşteaptă clienţii. Fiecare speră să aibă succes, chiar dacă în ultima vreme vânzările au scăzut, la fel şi profiturile multora dintre comercianţi. „Sperăm în fiecare zi să vindem. Uneori sunt oameni care vin şi doar se uită, alteori negociază preţul şi pleacă. Asta este economia! Nu mai sunt bani. Au scăzut mult vânzările“, a spus unul dintre samsari. Cei care vând haine şi încălţăminte second hand sunt şi ei nemulţumiţi de vânzări: „lume multă, marfă multă şi vânzare puţină“.
Anvelopele second hand, la mare căutare
Gorjenii vin la Târgul auto pentru a căuta anvelope de iarnă second hand, la preţuri convenabile. Cele mai ieftine sunt pentru autovehiculele autohtone. Cu 50 de lei bucata sau chiar 45 se vând cauciucurile de iarnă pentru o Dacie. Anvelopele cu jante costă de la 100 până 130 de lei. „Depinde de cauciuc, avem preţuri şi preţuri. Oamenii vin şi întreabă. Au şi cumpărat pentru că le este frică de iarnă şi de poliţie. Nu este multă lume care îşi mai permite să cumpere anvelope de iarnă noi“, a spus un comerciant. „Am luat două cauciucuri de iarnă pentru maşină. Am cheltuit mai puţini bani decât dacă le luam din magazin. Ce să fac? Toate sunt scumpe şi, la cât s-a făcut şi benzina, nu cred că o să mai mergem mult cu maşina“, a spus Alin, din Rovinari. Comisarii de la Protecţia Consumatorului au verificat joi câţi dintre comercianţii de anvelope respectă prevederile legale şi au invitat opt dintre ei la sediul Comisariatului pentru consiliere şi sancţiuni, în unele cazuri. „Principalele abateri constau în neafişarea denumirii operatorului economic în zona publică, neafişarea preţului la toate produsele aflate la vânzare. În general, apare problema că nu au prezentat documente de provenienţă a mărfii“, a spus Dan Radu, inspector la OJPC Gorj.
Mobilă şi cărţi
second hand
Chiar la intrarea în târg, cei dornici îşi pot alege piese de mobilier la preţuri accesibile. Preţurile fotoliilor, scaunelor şi meselor din lemn sau alte materiale sunt accesibile. „Mobila am adus-o din Germania. Am avut şi mai frumoase şi le-am vândut. Oamenilor le convine pentru că este de calitate şi nu este aşa scumpă“, a afirmat un vânzător. În târgul auto sunt şi oameni care pur şi simplu din nevoia de a face un ban în plus îşi vând diverse lucruri din casă. „Am venit cu ce am găsit: ceşti, câteva vaze, obiecte de decor. Am nevoie de bani şi aici chiar poţi vinde. Vine lume multă joia şi duminica şi sper să am noroc“, a spus un comerciant din Târgu Jiu. Un bărbat între două vârste şi-a întins pe o bucată de celofan câteva zeci de cărţi. Unele sunt mai vechi, altele mai noi, dar toate sunt comori, după cum spune însuşi vânzătorul. „Am cumpărat cărţi toată viaţa mea. Acum am ajuns să le dau. Mi se rupe sufletul, dar asta e. Vin în târg sperând să vând din ele, pentru că am nevoie de bani. Puţină lume mai cumpără cărţi, iar tinerii, mai deloc“, a spus bărbatul. Fiecare volum costă cinci lei, dar vânzarea merge prost.