Bugetul comunei Leu stă să explodeze din cauza investiţiilor în obiective pentru care primăria nu mai are bani. Două licitaţii suspecte, câştigate de o firmă deţinută de vărul lui Gigi Neţoiu, au aprins spiritele între primar şi consilierii locali.
Primarul din comuna doljeană Leu, Antonie Drăghici, i-a ameninţat pe consilierii locali că îi va da în judecată, deoarece, spune el, nu au respectat prevederile legale privind alocarea sumelor pentru plata datoriilor şi a investiţiilor pe anul în curs. „Mi-au dat bugetul peste cap. Au sabotat problemele comunităţii. Avem datorii de peste 400.000 de lei, iar ei au refuzat să le prindă în buget şi le-au redistribuit către alte lucrări. Sunt iresponsabili“, s-a plâns primarul Drăghici. „Nu am alocat acei bani din cauza neregulilor pe care le face acest primar“, a răspuns viceprimarul Iulian Cristescu. Despre ce e vorba însă?
Licitaţie cu dedicaţie?
În vara anului trecut, Primăria Leu a organizat trei licitaţii pentru reabilitarea a două cămine culturale, unul în Leu şi altul în Zănoaga, şi pentru amenajarea unei grădini de vară în Leu. Pentru cele două cămine, primăria a alocat 1,8 milioane de lei în cazul comunei Leu, respectiv 200.000 de lei pentru cel din Zănoaga.
Grădina de vară din Leu a primit şi ea o sumă generoasă, peste 500.000 de lei. Ciudăţenia este că la licitaţiile cele mai bănoase s-a prezentat o singură firmă, care a câştigat contractele, pe când la licitaţia de doar 200.000 de lei s-au înghesuit 14 firme. Aşa se face că societatea Rescomt SRL din Poiana Mare, înfiinţată cu doar o lună înainte de organizarea licitaţiei, a câştigat lucrările de reabilitare şi extindere a căminului cultural din Leu, contract în valoare de 1,3 milioane de lei, şi lucrările de amenajare a grădinii de vară din comună, în valoare de 401.000 de lei. La ambele sume se adaugă taxa pe valoarea adăugată.
Printre acţionarii firmei câştigătoare se găseşte Ion Neţoiu, văr cu Gigi Neţoiu, cunoscutul om de afaceri, care a fost şi patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova. Şapte luni au trecut de la atribuirea celor două contracte, iar lucrările sunt abia la început. Întrebat cum îşi explică faptul că la licitaţiile bănoase a venit o singură firmă, dar la cea pe bani puţini au fost 14 oferte, primarul Antonie Drăghici a spus că firma Rescomt a fost singura dispusă să înceapă lucrările pe banii ei, urmând ca apoi să i se deconteze treptat.
Ion Neţoiu, acţionarul Rescomt: „Nu ne trebuia experienţă“
Logica primarului nu stă însă în picioare. La toate licitaţiile, firmelor câştigătoare li se decontează banii pe bază de devize, deci după verificarea pe teren a lucrărilor. Cu alte cuvinte, încep lucrarea pe banii lor.
Acţionarul firmei Rescomt, Ion Neţoiu, a precizat pentru GdS că mai este acţionar într-o firmă, dar că a ales să participe la licitaţie cu firma nouă, deoarece îi plecaseră doi acţionari spanioli. „Nu este problema mea că am venit doar noi la licitaţie. Într-adevăr, mai am o firmă, dar au plecat doi acţionari spanioli şi am participat cu aceasta. Contractul la căminul cultural este pe patru ani. Noi am lucrat acolo, am şi primit nişte bani, dar acum am înţeles că sunt probleme cu fondurile de investiţii“, a spus Neţoiu.
El a precizat că experienţa în domeniul construcţiilor nu era necesară, deoarece asta se cere numai la licitaţiile finanţate din fonduri europene. „Aici sunt fonduri locale, deci nu era necesară experienţa. Nu contează că sunt vărul lui Gigi Neţoiu“, a mai spus acţionarul firmei câştigătoare.