27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAciuaţi pe unde apucă

Aciuaţi pe unde apucă

Sute de familii de etnie romă au invadat în ultimii ani localităţile limitrofe municipiului Drobeta Turnu Severin. Dacă în Schela Cladovei, Halânga sau Drobeta Turnu Severin nu sunt mai mult de 200 de romi, într-un sat din Şimian s-au aciuat, în ultimii zece ani, peste 250 de familii de romi.

 

Comuna Şimian pare să fie localitatea cu cele mai multe cazuri sociale şi case construite ilegal pe domeniul public şi privat. În satul Dudaşu Cerneţiului sunt peste 1.000 de romi care îşi duc traiul din ajutorul social primit de la primărie, din cerşit şi din ce găsesc la groapa de gunoi de la marginea Severinului.

„Două sute cincizeci de familii de etnie romă din localitatea Dudaşu Cerneţiului riscă să li se demoleze casele din cauză că nu au acte de proprietate asupra terenurilor aferente acestora. Romii au venit în zona Şimianului din mai toate colţurile judeţului şi, fără forme legale, şi-au construit aici locuinţe din chirpici, devenind astfel locuitori ai comunei, statut în virtutea căruia îşi revendică anumite drepturi şi solicită consiliului local ajutoare sociale“, a declarat primarul comunei Şimian, Constantin Armaşu.

Romii nu numai că nu au acte de proprietate pe cocioabele în care locuiesc, dar în fiecare an construiesc noi adăposturi din chiripici. Locuinţele nu au autorizaţii de construire şi nici nu pot fi branşate la sistemul de alimentare cu apă sau electricitate.

„Am cerut autorităţilor judeţene să sprijine comunitatea romă să intre în legalitate. Din păcate, acestea nu pot face nimic dacă romii nu se află în posesia terenurilor pe care şi-au construit imobilele respective“, a precizat Armaşu.

Alimentaţi cu energie în sistem piramidal

Multe dintre familiile de romi din Dudaşu Cerneţiului sunt, la fel ca mulţi dintre romii care locuiesc în blocurile L, din Drobeta Turnu Severin, cablate fraudulos la sistemul de alimentare cu energie sau se alimentează unul de la altul. De obicei, familia care locuieşte cel mai aproape de un stâlp de medie tensiune se cablează la sursă, iar de la aceasta, prin cabluri de cupru, se alimentează casă după casă, nu de puţine ori ajungând să se branşeze, în sistem „piramidă“, 20 de familii. Acest fapt aduce prejudicii de milioane societăţii Electrica.

Primarul Constantin Armaşu a menţionat că Prefectura Mehedinţi a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern prin care familiile de romi să fie puse în legalitate cu terenurile ocupate.

„Am propus un proiect la prefectură şi am luat legătura şi cu reprezentanţii romilor din teritoriu şi la nivel naţional. Trebuie să rezolvăm urgent situaţia, ca aceşti oameni să nu rămână pe drumuri“, a declarat primarul din Şimian.

Dacă această problemă nu se va soluţiona, nu este exclus să se ia decizia demolării caselor şi a repartizării terenurilor unor locuitori ai comunei cărora, din lipsă de suprafeţe cadastrale, nu li se poate reconstitui dreptul de proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII