VÂLCEA. Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a demarat o campanie naţională de educare şi informare în rândul elevilor vâlceni, referitoare la importanţa şi utilitatea numărului unic de urgenţe 112. Reprezentanţii STS şi cei ai Serviciului de Preluare a Apelurilor de Urgenţă s-au întâlnit cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea, cu directorii de şcoli şi licee, cu responsabilii de proiecte din învăţământ, cărora le-au cerut ajutorul, în încercarea de limitare a apelurilor false la 112. Este îngrijorător că, la nivel naţional, 90% dintre apelurile la numărul de urgenţă sunt false, iar la nivel de judeţ, din 270.000 de apeluri, doar 50.000 sunt reale. Directorii de unităţi şcolare din judeţ au primit câte un CD despre cum pot promova campania de informare în rândul elevilor.
Doar 7% din apeluri, reale
România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de apeluri false – 20 de milioane la nivel de ţară. Suprasolicitarea liniilor telefonice cu apeluri false are efecte negative asupra operativităţii în preluarea cazurilor de urgenţă şi asupra intervenţiei rapide a echipajelor Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei. „Proporţia de apeluri reale este foarte redusă, de circa 7%. Cele mai multe apeluri reale au reprezentat urgenţe medicale. Apoi, în ordine descrescătoare au fost solicitate Poliţia, Pompierii şi Jandarmeria. 112 poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea efecte negative asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon, fix sau mobil, în România şi în întreaga Uniune Europeană.
Toate convorbirile făcute prin sistemul de urgenţă 112 sunt înregistrate şi se păstrează în baza de date timp de zece ani“, a declarat Claudiu Cleoanta, şeful Serviciului de Preluare a Apelurilor de Urgenţă. De asemenea, identificarea numărului şi localizarea celui care sună la 112 se fac automat, iar sistemul permite decodificarea numerelor ascunse.
Apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Ameninţările cu dispozitive explozive intră sub incidenţa legii penale, sunt încadrate la terorism şi se pedepsesc cu închisoare de la trei la zece ani. De remarcat ar mai fi şi faptul că, de la începutul anului trecut şi până în luna noiembrie, s-a constatat că, în medie, la fiecare minut numărul 112 este solicitat de 1,4 ori.