22.5 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalUn cărucior electric pentru un suflet nevinovat

Un cărucior electric pentru un suflet nevinovat

Georgian este un copil de 11 ani, inteligent, ataşat de calculator, ca orice puşti de vârsta lui. A avut rezultate atât de bune (numai premiul I), încât numele lui a fost aşezat la panoul de onoare al şcolii. Îi plac în mod deosebit limba engleză şi cititul. Aici se opreşte însă asemănarea lui cu ceilalţi copii.

 

Georgian trăieşte de la naştere cu o boală cumplită: amiotrofie spinală tip II (sindromul Werdning – Hofman). Amiotrofia este o boală neurogenă, care nu are metodă de tratament, şi la care media de viaţă este de doi ani. Muşchii se atrofiază, iar oasele se deformează. Singurul tratament este de întreţinere a masei musculare prin kinetoterapie.

În ciuda previziunilor sceptice ale medicilor, Georgian a ajuns la vârsta de 11 ani. Boala l-a afectat însă destul de mult. Nu poate să meargă, coloana i s-a deformat şi nu mai poate să-i susţină trunchiul decât cu ajutorul unui corset special şi cântăreşte doar 20 de kilograme, la o înălţime de 1,50 de metri.

Copilul depinde total de mama sa. În visele lui se vede într-un cărucior electric plimbându-se fără ajutorul mamei sale prin faţa blocului, înconjurat de copii de vârsta lui.

Primul copil

Băiatul de 11 ani este primul copil al soţilor Mită din Caracal. Valeria s-a căsătorit din dragoste cu Ionel, subofiţer la o unitate militară din Caracal. Cei doi şi-au dorit foarte mult un copil, iar visul lor a părut multă vreme de nerealizat.

„Aş începe prin a vă povesti cum, într-o zi frumoasă de vară, venea pe lume prima fiinţă dragă familiei mele“, aşa îşi începe povestea Valeria Mită. „Georgian era bucuria vieţii noastre, mai ales că venea după o luptă cu soarta care părea potrivnică (eu fiind diagnosticată cu sterilitate primară), şi după o perioadă de trei ani de tratamente. Totul părea frumos şi plăcut în familia noastră, observând că băieţelul nostru creştea în fiecare zi ca o floare“.

Dar bucuria avea să fie de scurtă durată. Părinţii au observat că fiul lor nu împingea în picioruşe când era ridicat din pătuţ. „Am crezut că este o lipsă de calciu şi, la îndemnul doctoriţei pediatru, am făcut o cură de calciu. Pentru că tratamentul n-a avut nici un rezultat, la sfatul doamnei doctor am mers la Spitalul Budimex din Bucureşti pentru investigaţii. Rezultatul a fost devastator pentru noi“, a mai spus Valeria.

Diagnostic necruţător

Georgian a fost diagnosticat cu amiotrofie spinală tip II. Medicii i-au dat cel mult doi ani. De atunci, părinţii lui Georgian au luptat zi de zi pentru viaţa lui. A început o serie de tratamente prin centrele de recuperare (Budimex, Techirghiol, 1 Mai, Covasna).

Perioada de doi ani preconizată de medici a trecut, copilul a cunoscut micile bucurii pe care putea să i le ofere viaţa într-un căruţ cu rotile.

Dar boala evolua progresiv. Sistemul muscular i s-a atrofiat şi coloana i s-a deformat. Din clasa I nu a mai putut să meargă la şcoală, dar pentru că este un băiat foarte inteligent, o fundaţie l-a ajutat, iar acum vin profesorii la el acasă. Băiatul a luat numai premiul I, iar numele lui a fost aşezat la panoul de onoare al şcolii.

Iubeşte cartea, iar cel mai mult îi plac limba engleză şi lectura. Băiatul ne-a mărturisit că a citit ultima oară „În casa bunicilor“, de Ionel Teodoreanu şi că de câteva luni încearcă să facă rost de „Nopţi înfrigurate“, de Aurel Mihale.

Altă încercare

Necazurile pentru familia lui Georgian nu s-au oprit aici. Acum un an şi şase luni, Valeria a mai adus pe lume un copil. Angela Maria s-a născut însă cu o malformaţie la inimă, spune mama ei: „Am aflat de acea malformaţie încă din faza gestaţională, motiv pentru care am ales să nasc la Spitalul de boli cardiovasculare din Târgu Mureş. Copilul nostru s-a născut cu o greutate de 4,100 kg. Am crezut că este totul în regulă, dar după trei zile a apărut o tensiune pulmonară“.

Medicii de la Târgu Mureş i-au sfătuit pe Valeria şi pe Ionel să meargă cu fetiţa la Spitalul Budimex din Bucureşti, singurul spital din ţară în care se putea face tratament cu oxid nitric.

A rămas fără surioară

Fetiţa a fost transferată cu ajutorul SMURD de la Târgu Mureş la Bucureşti (Budimex). După două săptămâni de aşteptare, starea copilului s-a agravat. Într-o singură noapte a făcut 12 stopuri cardiace, din cauza unei coartaţii de aortă.

Copilul a fost transferat urgent la Spitalul Militar Bucureşti pentru a i se face cateterism. În timpul cateterismului a mai făcut trei stopuri cardiace. „Ni s-a spus că singura speranţă ar fi o intervenţie chirurgicală în străinătate, dacă starea copilului se va stabiliza“, a povestit Valeria.

Fetiţa a fost adusă din nou la Budimex, unde a mai făcut un stop cardiac din care a ieşit foarte greu. Medicul i-a anunţat atunci că nu mai poate să facă nimic pentru copil. După câteva ore, fetiţa s-a stins în braţele părinţilor ei. Valeria şi Ionel au simţit că s-a rupt cerul. Ce îi vor spune acum lui Georgian? Băiatul îşi dorea enorm o surioară şi aştepta cu sufletul la gură să o vadă. „Ne-a fost foarte greu să-i explicăm ce s-a întâmplat. El era în cărucior şi considera că surioara lui trebuia să fie lângă el pentru a-l ajuta să treacă peste greutăţile vieţii“, a povestit Valeria.

Un frăţior pentru Georgian

Visul lui Georgian de a avea un frăţior s-a împlinit acum un an, când s-a născut Matei. Băieţelul s-a născut prematur, la 35 de săptămâni, la Spitalul Universitar din Bucureşti. Părinţii spun că din cauza nepriceperii medicilor, băieţelul a rămas cu sechele. „A suferit o hipoxie gravă la naştere din cauza doctorului ginecolog Badiu, care a considerat că este normal să mă ţină 72 de ore cu membranele rupte“, a explicat Valeria.

Femeia spune că Matei a făcut hemoragie pulmonară şi mai multe complicaţii din cauza hipoxiei, peste care a trecut cu chiu cu vai după trei săptămâni de terapie intensivă.

Matei este acum acasă. Are trei luni şi pare să se dezvolte normal. Mama lui crede însă că a observat anumite simptome pe care le-a avut şi Georgian înainte de a fi diagnosticat cu amiotrofie, şi vrea să meargă cu el la medic pentru investigaţii.

Tratament experimental

Una dintre dorinţele lui Georgian, aceea de a avea un frăţior, s-a împlinit. Cealaltă dorinţă, de a merge în picioare, a rămas o utopie. Poate fi însă ajutat. Băiatul speră să obţină măcar un cărucior electric cu rotile ca să poată să se plimbe prin faţa blocului, fără să depindă de părinţii lui.

Gazeta de Sud face apel către toţi cei care îl pot sprijini pe Georgian să-şi vadă împlinită dorinţa de a avea un cărucior, să-l ajute pe acest băiat deosebit, donând o sumă de bani sau un astfel de cărucior. Şi mai există o modalitate de a-l ajuta. Chiar dacă pentru boala de care suferă nu există leac, în străinătate s-a descoperit un tratament (încă în fază experimentală) care ar putea să stopeze evoluţia bolii. Medicamentul se numeşte Olimpic Stem şi se administrează timp de şase luni. Tratamentul pentru o lună costă patru milioane de lei vechi.

Strângere de fonduri

Puteţi să ajutaţi la strângerea sumei necesare pentru cumpărarea medicamentului sau a căruciorului de care Georgian are nevoie, contribuind cu bani în contul RO09RZBR0000060009891903, deschis în lei la Reiffeisen, Agenţia „Minulescu“ Slatina, sau în contul RO91RNCB0200004543850001, deschis în euro la BCR Slatina, pe numele Ionel Mită.

Valeria şi Ionel Mită au, de asemenea, mai multe goblenuri, lucrate de ei, pe care vor să le vândă pentru a strânge banii necesari. Pentru mai multe informaţii, sunaţi la 0747.065.865.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII