Dragoş Dogaru a predat lucrarea cu patru probleme rezolvate, însă la evaluare i s-a pierdut una dintre coli.
OLT. Dragoş Dogaru, un elev de excepţie din Slatina, a trăit una dintre cele mai triste experienţe în urmă cu o săptămână, când evaluatorii de la Concursul interjudeţean de matematică „Nicolae Coculescu“, organizat în municipiu, i-au rătăcit ultima pagină a lucrării, fapt care l-a costat un loc pe podium. Părinţii lui Dragoş, care şi-au văzut copilul dezamăgit, cer reevaluarea lucrării şi refacerea punctajului general. Lucru posibil, spune preşedintele concursului, prof. Marius Perianu, fost inspector de matematică, deşi toate au început să se mişte la o săptămână de la încheierea concursului.
„De ce nu s-au sesizat profesorii?“
Elevul Dragoş Ioan Dogaru este un contracandidat de temut la concursurile de matematică interjudeţene, deşi de-abia a păşit în clasa a V-a. Îndrumat de învăţătoarea Margareta Gheorghiţă, de la Şcoala nr. 3 din Slatina, Dragoş a obţinut până la sfârşitul clasei a IV-a nenumărate premii şi şi-a dorit confruntarea cu alţi elevi în cadrul concursului amintit, aflat la ediţia a IV-a, tocmai pentru că nivelul competiţiei este ridicat.
Sâmbătă, 1 decembrie, în cadrul celei de-a doua etape a concursului, desfăşurată la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, părea că lucrurile au mers bine. Elevii au primit patru subiecte, care nu i-au pus lui Dragoş mari probleme. La finalul probei, băiatul a predat profesorului supraveghetor lucrarea conţinând cinci pagini, fapt menţionat în prima pagină. Când însă s-au afişat rezultatele, sâmbătă seară, destul de târziu, a văzut că evaluatorii i-au acordat în total 15 puncte. Părinţii copilului au sesizat de-abia mai târziu că subiectul cu numărul IV a fost punctat cu… 0. Au cerut o copie după lucrare, ce-i drept, după perioada destinată contestaţiilor, şi atunci au avut surpriza să găsească doar primele patru pagini. Chiar şi în aceste condiţii, cu 15 puncte acumulate, Dragoş Dogaru reuşise să obţină o menţiune, iar pe primele trei locuri erau clasaţi elevii unei şcoli din Râmnicu Vâlcea. „A cincea coală nu se mai găseşte, deşi e clar că a predat cinci foi. De ce nu s-au sesizat profesorii care au asistat şi cei care au corectat lucrările? Ni s-a spus că e posibil să se fi încurcat la corectare, dar de ce nu se încearcă să se scoată adevărul la iveală?!“, s-au întrebat părinţii, pentru ca, de-abia joi, reveniţi la liceu, să li se dea vestea că foaia buclucaşă s-a găsit în lucrarea cu numărul 37. Candidatul respectiv a primit un punctaj suplimentar, pentru că, de fapt, nu reuşise să rezolve subiectul, în timp ce Dragoş Dogaru a fost depunctat.
„E o chestiune de bun-simţ să-i refacem punctajul şi să-i oferim premiul care i se cuvine. Nu-i nici o problemă, la punctaje egale pot fi mai mulţi elevi pe acelaşi loc“, a declarat preşedintele concursului, prof. Marius Perianu, care nici la o săptămână de la încheierea ediţiei cu numărul IV nu cunoştea foarte bine tristul episod consumat.
Deşi lucrurile par că s-au rezolvat, soţii Dogaru încă nu sunt convinşi că întâmplarea a fost provocată doar de ghinion şi că n-ar fi la mijloc ceva mai mult de atât. „Rivalităţi între profesori au fost dintotdeaua, dar nu e drept să se afle copiii la mijloc, pentru că ei sunt cei care se implică foarte mult sufleteşte. Şi cu atât mai mult cu cât e un concurs susţinut din banii noştri, pentru că fiecare dintre noi a plătit o taxă de participare, fără să ne dea cineva socoteală pentru ce s-au cheltuit aceşti bani. La sutele de participanţi, câteva sute de mii de lei vechi de fiecare înseamnă ceva…“, şi-au încheiat părinţii istorisirea.