21.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalStatul, slab de înger în cazul EMC Jilţ

Statul, slab de înger în cazul EMC Jilţ

Răspuns aiuritor al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în cazul situaţiei tensionate de la Exploatarea Minieră Jilţ. Deşi este proprietarul majoritar al CE Turceni, administratorul exploatării, AVAS, refuză să comenteze lipsa de reacţie a conducerii complexului, care a lăsat o firmă privată să blocheze o parte din activitatea carierelor Jilţ Nord şi Sud.

Gazeta de Sud v-a prezentat pe larg situaţia dificilă a EMC Jilţ, unde cinci excavatoare de mari dimensiuni şomează de cinci luni deoarece firma TPSUT Motru, condusă de Gheorghe Sarcină, şi-a postat două buldozere care împiedică extracţia cărbunelui. Unul dintre acestea a fost amplasat la tupeu chiar pe banda care transportă cărbunele extras din carieră. Conducerea CE Turceni ştia de situaţie, dar a motivat că Gheorghe Sarcină a cumpărat terenul de la localnicii puşi în posesie pe baza legilor retrocedării şi că încearcă să negocieze cu acesta răscumpărarea pământului. Cu toate acestea, şefii de la Turceni recunosc că nu au văzut nici un document care să demonstreze că TPSUT Motru este proprietar. În afară de cereri adresate directorului firmei de a veni la negocieri, conducerea CE Turceni nu a luat nici o măsură practică. Asta până când redactorii GdS s-au interesat de situaţie. În urmă cu câteva zile, CE Turceni a făcut acţiune în instanţă cerându-le judecătorilor emiterea unei ordonanţe prezidenţiale care să deblocheze activitatea excavatoarelor. În cele aproximativ cinci luni de inactivitate, complexul a pierdut milioane de euro.

 

AVAS merge pe principiul „miserupismului“

 

GdS a încercat să afle şi părerea AVAS, proprietarul a 85% din acţiunile CE Turceni, despre această situaţie. Răspunsul primit denotă lipsă de interes în dulcele stil clasic al instituţiilor statului: „În conformitate cu art. 2, lit. a din Legea nr. 544/2001, conducerea Complexului Energetic Turceni este obligată să aplice şi să respecte acest act normativ în condiţiile în care această societate este asimilată unei autorităţi sau instituţii publice, textul legii fiind elocvent în acest sens: „…prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar“. Limbaj de lemn care nu răspunde la întrebarea GdS. Apoi AVAS precizează că are calitatea de acţionar majoritar, rolul de administrator al societăţii revenind exclusiv conducerii Complexului Energetic Turceni. Mai departe, autoritatea statului bagă capul în pământ, precum struţul, eschivându-se de la un răspuns concret. „În consecinţă, AVAS a transmis solicitarea dumneavoastră conducerii Complexului Energetic Turceni, cu rugămintea de a o analiza şi de a dispune măsurile ce se impun. În acest sens, conducerea Complexului Energetic Turceni este obligată să vă răspundă şi să ia măsurile ce se impun în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, se mai arată în răspunsul AVAS, ai cărei reprezentanţi nu au citit probabil articolele din GdS. Altfel ar fi aflat că redactorii GdS ştiau deja răspunsul conducerii CE Turceni.

În final, instituţia statului ne linişteşte: „Totodată, pentru urmărirea modului în care adresa dumneavoastră va fi analizată şi soluţionată, AVAS a solicitat o copie după răspunsul ce urmează să vă fie remis de conducerea Complexului Energetic Turceni“. Ne întrebăm dacă la fel ar fi procedat un patron în cazul în care administratorul de la firma sa ar fi adus pierderi de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU