19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalA doua victimă de la Oltchim, condusă pe ultimul drum

A doua victimă de la Oltchim, condusă pe ultimul drum

Ieri după-amiază, a doua victimă a exploziei de la Oltchim, care a avut loc pe 14 august, Elena Creangă, a fost condusă pe ultimul drum, în cimitirul din comuna natală Amărăşti, judeţul Vâlcea, de o mulţime de oameni.

VÂLCEA. La aproape o săptămână de la înmormântarea primei victime a exploziei de la Oltchim, rudele, prietenii şi colegii au condus-o pe ultimul drum şi pe cea de-a doua victimă, Elena Creangă, de 37 de ani, din oraşul Râmnicu Vâlcea. Femeia era operator chimist şi lucra la Oltchim din 1990. În urma exploziei, ea a suferit arsuri de gradele III şi IV pe 95% din suprafaţa corpului şi a fost transportată, împreună cu Marian Bănescu, cu un elicopter al Inspectoratului de Aviaţie MIRA, în Capitală. Cu tot efortul medicilor, femeia nu a mai putut rezista durerilor puternice cauzate de arsuri şi duminică seară a decedat la Spitalul de Arşi din Bucureşti. A lăsat în urmă un soţ îndurerat şi doi băieţi, unul de cinci ani şi altul de 12 ani. „Îmi pare rău că a murit în chinuri groaznice, pentru că, de când au internat-o la Spitalul din Bucureşti, am fost tot timpul lângă ea şi am văzut cât a suferit. Dar, asta este viaţa şi trebuie să mergem mai departe, pentru că am doi copii de crescut. Ne-am apucat şi noi de o casă în comuna Amărăşti, aveam planuri mari pentru viitor, dar ce să mai fac acum? Nu ştiu încotro să o iau! Ce vină a avut ea? Ce vină?“, a spus soţul femeii, prăbuşit asupra sicriului.
Colegul Elenei care a scăpat ca prin urechile acului din explozie povestea că aceasta era o femeie extraordinară şi că nu deranja niciodată pe nimeni. „Făceam naveta împreună şi era o fată care te ajuta oricând aveai nevoie. Când plecam de acasă, ne despărţeam de familiile noastre şi ne întâlneam cu colegii noştri, care erau ca a doua familie. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt în viaţă, pentru că în momentul exploziei mă aflam în vestiar la masă, dar mă doare sufletul să văd atâta suferinţă în preajma mea“, a precizat cu lacrimi în ochi Marian Ciolacu.

Prefectul şi subprefectul, alături de familia îndurerată

La înmormântarea Elenei Creangă au fost alături de rude şi câţiva reprezentanţi ai Oltchimului, care s-au ocupat de toate cele necesare, dar şi prefectul judeţului, Anuţa Handolescu, şi subprefectul Radu Renga. „În jurul orei 11.20, cu o coroană de flori în mână au sosit la înmormântare prefectul şi subprefectul judeţului. Aceştia au discutat cu familia îndurerată, iar prefectul i-a promis soţului că îl va ajuta să-şi găsească o slujbă mai bună, pentru a le oferi copiilor condiţiile cele mai bune. O să ajutăm şi noi familia cu o sumă de bani, pentru că în aceste momente au nevoie de orice ajutor“, a afirmat Constantin Drăghici, primarul comunei Amărăşti.

Marian Bănescu, în continuare în stare gravă

A treia persoană accidentată în incidentul de la Oltchim se află în continuare în stare critică la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Marian Bănescu, de 34 de ani, este singurul accidentat grav care mai supravieţuieşte, cele două femei decedând, una până a ajunge cu elicopterul în Capitală şi cea de-a doua duminică seară. Medicii de la Spitalul de Arşi au solicitat un nou transport de sânge şi plasmă de la Vâlcea şi spun că, dacă într-un interval de 48-72 de ore nu decedează, îşi poate recăpăta funcţiile vitale şi se poate interveni chirurgical pentru încercarea salvării lui. „Se află în continuare în stare gravă. L-am văzut duminică, atunci când am fost să donez o grefă de piele pentru cei trei colegi care au rămas în viaţă. Medicii au hotărât să ne trimită înapoi pentru că starea celor doi nu era stabilă şi riscau să moară pe masa de operaţie. Când ne întorceam de la Bucureşti, pe drum ne-a sunat o colegă şi ne-a spus că Lenuţa a murit“, a mai spus Marian Ciolacu, colegul victimelor. Ceilalţi doi răniţi, Georgeta Gherghe şi Gheorghe Sinescu, au arsuri pe 25% din suprafaţa corpului, dar sunt în afara oricărui pericol. Mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, împreună cu un expert din Petroşani, continuă ancheta la SC Oltchim SA pentru a stabili exact cauza producerii exploziei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS