38.4 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjAdomniţei, furios pe gorjeni

Adomniţei, furios pe gorjeni

Autorităţile locale din judeţul Gorj au primit nota 4 la cheltuirea banilor Ministerului Educaţiei.

Ministrul educaţiei, tineretului şi cercetării, Cristian Adomniţei, este nemulţumit de autorităţile locale din judeţul Gorj, pentru că nu se implică în cheltuirea banilor alocaţi pentru reabilitarea unităţilor şcolare. Adomniţei i-a avertizat pe primari că va veni în control pentru a vedea cum se desfăşoară lucrările. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj au declarat că au trimis nenumărate adrese primăriilor, dar rezultatele se lasă aşteptate: doar 5,56% din bani au fost cheltuiţi.
Pe 28 martie, prin Hotărârea de Guvern nr. 300, au fost alocate judeţului Gorj peste 12,8 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea a 46 de şcoli şi 17 grădiniţe. Din păcate, autorităţile locale din Gorj au reuşit ca, până la începutul lunii august, să cheltuiască doar 5,56% din aceste fonduri. Acest fapt arată dezinteresul pe care îl manifestă autorităţile, dar şi lipsa unor specialişti în cadrul primăriilor şi al consiliilor locale care să se ocupe de absorbţia acestor bani. „De la jumătatea lunii aprilie am început să transmitem adrese către primăriile din judeţ, le-am anunţat despre aceşti bani. Trebuia să se intereseze, să demareze procedurile premergătoare cheltuirii acestor bani. Din păcate, nu se înghesuie nici o primărie să vină să ceară banii, care se dau prin intermediul Inspectoratului Şcolar. Primăriile trebuia să-şi deschidă conturi în Trezorerie. Nu este chiar atât de uşor, probabil au probleme cu birocraţia. Cred că mai au şi probleme cu punerea datelor pe internet, cu programele informatice. Fiecare primărie trebuia să apeleze la serviciile unui specialist. Nu ştiu ce se întâmplă“, a precizat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar adjunct.

Bani mulţi, interes scăzut, şcoli cu multe nevoi

Din cele 46 de unităţi şcolare şi 17 grădiniţe din 26 de localităţi care se află pe lista HG nr. 300, foarte multe au nevoie de fonduri pentru reabilitare şi modernizare. La unele este nevoie de geamuri noi, la altele de centrale termice, de uşi şi lucrări la grupurile sanitare. Există cazuri în care vor fi construite noi corpuri alăturate vechilor clădiri, astfel încât şcoala să fie mult mai mare.
Unii primari au demarat în urmă cu câteva săptămâni licitaţiile pentru lucrările ce vor fi făcute la unităţile şcolare, alţii încă nu şi-au găsit timp să facă acest lucru, iar unii au reuşit să finalizeze reabilitarea unităţilor şcolare.
În comuna gorjeană Negomir, au fost reabilitate trei şcoli, valoarea totală a lucrărilor depăşind 5,2 miliarde de lei vechi. Edilul local a reuşit să se implice în rezolvarea acestei probleme, astfel că anul şcolar va începe în condiţii bune. În comuna Brăneşti, lucrările la şcoala din satul Capul Dealului au fost, de asemenea, finalizate, ele nefiind de anvergură.
Pentru cheltuirea banilor primiţi de la guvern prin HG nr. 300 au îndeplinit până acum cerinţele legii doar şase primării: Brăneşti, Negomir, Drăguţeşti, Slivileşti, Berleşti şi Peştişani. Majoritatea unităţilor şcolare prinse în HG nr. 300 au primit sume cuprinse între 800 de milioane şi două miliarde de lei vechi. „Banii sunt suficienţi, numai că va trebui cheltuiţi până la sfârşitul anului. Există oricând riscul ca vremea să se înrăutăţească şi lucrările de reabilitare exterioară să nu mai poată fi duse la capăt. Ar trebui ca primarii să se gândească mai bine la această problemă“, a spus inspectorul şcolar adjunct.

Elevii vor avea de suferit

Din păcate, urmările incompetenţei de a cheltui banii Ministerului Educaţiei vor afecta, în primul rând, elevii. Anul trecut, de exemplu, în judeţul Gorj au existat şcoli în care lucrările de reabilitare interioară nu au fost finalizate înainte de începerea cursurilor. Elevii au participat la ore în sunetul „suav“ al muncitorilor. De asemenea, din lipsa implicării autorităţilor locale, la o unitate şcolară din comuna Teleşti, dascălii au fost cei care s-au ocupat de lucrările de reabilitare: au dat cu var, au reparat uşile şi ferestrele, au vopsit gardurile, au igienizat grupurile sanitare.
Primarii va trebui să apeleze la serviciile unor specialişti, să demareze lucrările, astfel încât acestea să fie gata până la începutul anului şcolar. „Avem de reabilitat două unităţi: un liceu şi o şcoală din oraşul Ţicleni. Am demarat procedura pentru organizarea licitaţiei, am făcut studiile de fezabilitate şi tot ce a fost nevoie. Lucrările se ridică la câteva miliarde de lei vechi. Le vor face două firme pentru a fi gata la începutul anului şcolar“, a spus primarul oraşului Ţicleni, Constantin Mazilu.
Ministrul Adomniţei a spus că va veni în judeţele unde nu au fost cheltuiţi banii pentru a vedea cum se desfăşoară lucrările de reabilitare a unităţilor şcolare. Poate primarii vor ţine seama de promisiunea ministrului…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS