Pauze prelungite, apă minerală la discreţie şi ventilaţie corespunzătoare, acestea sunt obligaţiile angajatorilor faţă de salariaţi în zilele caniculare. Controalele ITM au dovedit însă că nu totul stă pe roze când vine vorba de aplicarea legii.
VâlCea. Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea au demarat de mai bine de o săptămână o amplă acţiune de verificare a respectării prevederilor Ordonanţei nr. 99 din 2000, pe fondul caniculei ce a cuprins judeţul. Pe scurt, actul normativ obligă angajatorii să asigure salariaţilor în zilele caniculare condiţii speciale de muncă. Ion Nicolaescu, inspectorul-şef al ITM Vâlcea, a spus că ordonanţa impune un set de măsuri necesare protejării salariaţilor de căldura extremă „oficializată“ prin codul portocaliu. „Patronii sunt obligaţi să asigure salariaţilor minimum doi litri de apă minerală pe zi, precum şi o pauză prelungită în perioada în care temperaturile cresc vertiginos, de regulă după orele amiezei. Condiţia principală este ca indicele de umiditate să depăşească 80 de unităţi, fenomen ce se repetă de mai bine de trei zile“, a arătat şeful ITM. Nicolaescu a menţionat că acţiunile de control ale inspectorilor de muncă s-au intensificat încă de la declararea codului portocaliu pentru judeţul Vâlcea, adică de joi. „Oamenii noştri stau numai pe teren, verificând dacă sunt respectate drepturile salariaţilor. La toate cele 18 firme controlate până în prezent s-au descoperit nereguli, nu atât de grave însă ca să aplicăm amenzi. S-au instituit însă 26 de măsuri prin care să se remedieze deficienţele găsite. Inspectorii au cerut în unele cazuri verificarea instalaţiilor de ventilaţie şi, de asemenea, recalcularea cantităţilor de apă pentru fiecare salariat. Au existat unităţi care le ofereau oamenilor sifon în loc de apă minerală sau plată. Principala obligaţie instituită prin controalele noastre a fost aceea ca apa din sifoane să fie supusă unor analize“, a spus Nicolaescu.
Zile de foc pe şantiere
Cele mai grele locuri de muncă au fost în zilele acestea pe şantiere. Cu toate că în ultima vreme lucrătorii din construcţii sunt foarte bine plătiţi, zilele caniculare le-au dat mari bătăi de cap şi multe din lucrările programate pentru această perioadă au ieşit din grafic. „Trebuie să ne gândim în primul rând la siguranţa oamenilor şi după aceea la graficele în care firmele trebuie să se încadreze. Săptămâna trecută, chiar dacă judeţul era la stadiul de cod galben, s-au făcut controale în construcţii. S-au aplicat două amenzi a câte 6.000 de lei pentru două firme care nu reduseseră programul de lucru la orele amiezei“, a susţinut Nicolaescu. Una dintre societăţile amendate este, potrivit şefului ITM, Instpro, firmă amendată şi săptămâna trecută în două rânduri de inspectorii Corpului de Control al Primarului. Instpro bate astfel recordul la sancţiuni primite într-o săptămână, cei de la ITM amendând conducerea firmei pentru că îşi ţinea oamenii în soare la orele prânzului, când temperaturile săreau cu mult de 40 de grade Celsius la nivelul asfaltului, pe care aceştia trebuia să îl spargă. ITM a mai aplicat avertismente scrise mai multor firme de construcţii ai căror angajaţi, din cauza căldurii, nu mai purtau echipamentele de protecţie.