19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalLăsaţi să moară de sete

Lăsaţi să moară de sete

Peste o mie de craioveni din cartierul Brestei nu au apă de băut în timpul verii, deşi, paradoxal, sunt cu facturile la zi. Compania de Apă Oltenia, răspunzătoare pentru suferinţa oamenilor, aruncă vina în spatele locuitorilor care-şi udă grădinile şi consumă prea multă apă.

În plină vară caniculară, peste o mie de craioveni din cartierul Brestei rabdă de sete, considerând apa un lux de care au fost privaţi. An de an, oamenii trec prin acelaşi coşmar, timp de patru luni, când, din motive necunoscute, accesul la apă le este restricţionat. Disperaţi că trăiesc o adevărată dramă, deşi sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, craiovenii cer ca autorităţile locale să-i ajute.

Problemele au apărut în urmă cu opt ani, când în lunile mai, iunie, iulie şi august a început să le curgă apă doar între orele 1.00 şi 2.00 noaptea.

Constantin Olaru locuieşte pe Aleea VI Fragilor, la numărul 2, de zeci de ani. Bărbatul a povestit cum zi de zi este nevoit să meargă câţiva kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată fântână de unde îşi poate face provizii. Şi acolo întâmpină probleme fiind nevoit să stea la coadă, uneori chiar o oră, pentru a-şi putea umple bidoanele cu apă.

„Urc în Dacia mea bidoane de 20 de litri şi de zece litri şi mă duc la fântâna de la ANL-uri, din Craioviţa. N-am altă posibilitate, iar apă nu avem de unde să luăm. E un adevărat chin. Pe vremea comuniştilor stăteam la coadă la oase şi la lapte, acum stăm la coadă la apă“, a menţionat Olaru. Îngrozită de zilele de vară este şi soţia bărbatului, Mândrica, aceasta având mari probleme cu spălatul hainelor şi vaselor. Nici duşul nu este o plăcere, ţinând cont că trebuie să consume cât mai puţină apă. „Am amenajat în curte un duş. O cuvă de la o maşină de spălat mai veche, un furtun şi o sticlă de suc de o juma şi gata improvizaţia. Când ne spălăm, agăţăm un cearşaf de jur împrejur“, a mai spus Mândrica.

 

Plătesc apă deşi nu consumă

 

În aceeaşi situaţie sunt toţi vecinii familiei Olaru care locuiesc pe strada Fragilor şi pe aleile adiacente. Locuitorii sunt sătui de promisiunile mai-marilor urbei care până acum n-au mişcat un deget să-i ajute. „A venit Bulucea şi a zis că ne rezolvă. A venit Solomon şi ne-a spus acelaşi lucru, dar în 2007 noi tot fără apă trăim“, a spus Sever Bubulică, de pe strada Fragilor, nr. 49. Oamenii sunt indignaţi pentru că, deşi nu au apă, sunt obligaţi să plătească lună de lună facturile emise de Compania de Apă Oltenia.

„Le-am spus că nu mai plătim şi ne-au ameninţat că ne debranşează şi nu vom mai avea apă nici măcar după ce trece vara. Aşa că tăcem şi dăm lunar aproape zece lei degeaba“, ridică din umeri, resemnat, alt locuitor, Costică Dragomir. La doar câteva case de familia Dragomir locuieşte Damian Screciu, un craiovean care a avut ghinionul să se mute în urmă cu câţiva ani pe strada Fragilor. „Nu poate înţelege nimeni cum e să stai vara la 38 de grade fără pic de apă, dacă nu te duci tocmai la cişmeaua de pe Severinului să cari. Dacă într-o zi nu te poţi deplasa, mori de sete, că apă din curte nu poţi să iei“, a adăugat Screciu.

Văzând că nimeni nu îi ajută, oamenii susţin că s-au adresat Companiei de Apă Oltenia, pentru ca problema care dăinuie de câţiva ani să fie soluţionată. După ce au mers din poartă în poartă şi au strâns o listă cu semnături, iniţiatorii au depus plângerea la Apă.

„Ştiţi ce ne-au răspuns? Ne-au luat la mişto şi ne-au întrebat dacă am murit de sete până acum. Dacă nu, cică nu o să murim nici în vara asta“, a explicat Constatin Olaru.

 

Problema, rezolvată abia în 2009

 

Lipsa apei pe timpul verii nu era însă cunoscută de conducerea Companiei, după cum a declarat Constantin Stamatoiu, directorul executiv. Stamatoiu a menţionat că, într-adevăr, sunt probleme cu presiunea apei în cartierele mărginaşe toată vara. Motivul, după cum a explicat acesta, este consumul excesiv de apă al craiovenilor care stau la case.

„Vara, după ora 17.00, ies toţi şi îşi udă grădinile. E normal ca presiunea să scadă. Puteau însă să vină la noi şi să ne spună ce probleme au. Din păcate, nu-i putem ajuta decât atunci când contorizarea va fi încheiată, cel mai probabil în toamna lui 2009. Până atunci consumul de apă la case va fi foarte mare, deoarece oamenii sunt taxaţi la pauşal şi nu îi interesează cât consumă“, a concluzionat Stamatoiu.

După ce că sunt privaţi de accesul la apă, locuitorii din zona Brestei au fost uitaţi de municipalitatea craioveană şi la capitolul asfaltare şi canalizare. Străzile nu sunt nici măcar pietruite, iar lucrările la canalizare au fost stopate. „Canalizarea au băgat-o pe stradă, însă nu ne-au racordat la ea. Când am întrebat ni s-a răspuns că poate anul viitor. Îşi bat joc de noi, deşi plătim toate taxele la zi ca şi restul craiovenilor din celelalte zone“, a încheiat Sever Bubulică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII