Incepând cu 1 ianuarie, salariul minim pe economie a crescut de la 330 de lei la 390 de lei, fapt ce a dus la cresterea valorilor amenzilor aplicate pentru incalcarea normelor rutiere.
Conform unui comunicat al Biroului de Presa al Guvernului României, de la 1 ianuarie 2007 a fost abrogata Hotarârea de Guvern nr. 1766/2005 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara. Locul acesteia a fost luat de o hotarâre adoptata in sedinta din 21 decembrie a Guvernului României, care stabileste ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este, incepând cu 1 ianuarie 2007, de 390 de lei lunar. Nivelul de 330 de lei a fost astfel majorat cu 18,2 la suta. Cresterea salariala aprobata de guvern inseamna ca, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, nivelul de 390 de lei lunar reprezinta 2,29 lei pe ora. Actul normativ stabileste ca pentru personalul din sectorul bugetar nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi mai mic de 390 de lei lunar. Salariul de baza sau, dupa caz, coeficientii de ierarhizare in baza carora se stabilesc salariile de baza pentru functiile in care este incadrat personalul din aceasta categorie se majoreaza in mod corespunzator.
Amenzi contraventionale mai mari
Cresterea salariului minim pe economie duce la cresterea amenzilor de circulatie, având in vedere ca, in conformitate cu noul Cod Rutier, punctul-amenda reprezinta zece la suta din salariul minim. Daca pâna la 1 ianuarie un punct-amenda reprezenta 33 de lei, acum valoarea acestuia este de 39 de lei.
Daca, de exemplu, pentru nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura de siguranta politistii de la rutiera aplicau pâna la 1 ianuarie o amenda de doua sau trei puncte, adica intre 66 si 99 de lei, de acum soferii sanctionati va trebui sa scoata din buzunar intre 78 si 117 lei.
Cele mai semnificative cresteri ale amenzilor se inregistreaza la sanctiunile contraventionale prin care se aplica numarul maxim de puncte-amenda. De exemplu, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat se sanctiona pâna acum cu amenda intre 297 si 660 de lei, adica intre noua si 20 de puncte-amenda. Dupa cresterea salariului minim, amenda in acest caz s-a marit, fiind acum intre 351 si 780 de lei.
Conducerea Serviciului Politiei Rutiere Dolj spera ca aceasta majorare a amenzilor contraventionale sa mai tempereze soferii doljeni. „Presupunem ca marirea valorii punctului-amenda va conduce la adoptarea unui comportament preventiv in conducere a participantilor la trafic doljeni“, a declarat comisarul Stelian Nicolaescu, seful Serviciului Politiei Rutiere Dolj.
Amenzi
De la 1 ianuarie, politistii din cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova au aplicat 55 de sanctiuni contraventionale. Luni au fost amendati 24 de soferi care au incalcat normele Codului Rutier, iar marti inca 31. De asemenea, in primele doua zile ale acestui an au fost retinute noua permise de conducere, un certificat de inmatriculare si a fost constatata o infractiune.