21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalIntre gradinita si dadaca

Intre gradinita si dadaca

Siguranta zilei de mâine si aspiratia realizarii unei cariere profesionale ii determina pe multi parinti sa isi reia serviciul imediat ce gasesc o alternativa sigura pentru a-si lasa micutul in ingrijire. Bunicii sunt, pentru multi parinti, solutia salvatoare. Dar, când bunicii sunt suferinzi sau din alte motive nu pot avea grija de nepoti, parintii intra in febra cautarii unei bone.


Gradinita de stat reprezinta in continuare pentru majoritatea craiovenilor solutia salvatoare pentru copilul lor.


Cu 45.000 de lei pe zi isi duc copilul la gradinita cu program prelungit, intre orele 8.00 si 16.00, iar cei care il lasa in ingrijirea educatoarelor câteva ore pe zi (de la 9.00 la 12.00 – n.r.) nu platesc nimic.


„Il duc pe baietelul meu la gradinita de la trei anisori. La inceput il duceam pentru trei ore, la prânz il luau parintii mei acasa si il supravegheau pâna ajungeam noi de la serviciu. De la patru anisori insa, am decis ca gradinita este cea mai buna alternativa. Platesc pe luna cam 900.000 – 1.000.000 de lei, insa conditiile nu sunt deloc grozave. Exista si acum incaperi din gradinita, chiar si dupa renovare, care miros a mucegai. Jucarii ii dau de acasa, pentru ca cele de la gradinita sunt vechi, ursuletii si papusile sunt rupte si mâzgalite… Mai greu este pe perioada iernii, când incalzirea din gradinita nu face fata, iar copilul meu se imbolnaveste… Insa asta este situatia, stiu ca este in siguranta, ca i se servesc o masa calda si doua gustari, ca are diverse activitati recreative, chiar si cursuri de dans, pentru care, insa, mai platim câteva sute de mii de lei “, a povestit Luminita Mitran, mama unui baietel de cinci ani.


Doar micutii din familii cu venituri ridicate se duc la gradinite particulare


In Craiova exista ca alternativa câteva gradinite particulare. Conditiile in astfel de institutii sunt mult mai bune decât cele din sistemul educational de stat, insa investitiile sunt facute anual, de la renovari pâna la schimbarea mobilierului sau chiar a mochetelor.


Inca de la grupa mica micutii au acces la calculatoare, participa la cursuri de limbi straine, balet, dansuri moderne sau chiar la cursuri de actorie. Copiii sunt instruiti de cadre didactice atent alese, licentiate cele mai multe in litere.


Pentru parintii extrem de ocupati, microbuzul gradinitei ii ia pe copii direct de acasa si ii aduce la sfârsitul programului inapoi. Din pacate, prea putini craioveni isi permit taxele lunare percepute de o astfel de gradinita moderna, copiii fiind in general odrasle de medici, de oameni de afaceri sau de fotbalisti. Daca, in urma cu doi ani, taxa intr-o gradinita particulara era de 1.000.000 de lei, acum tarifele sunt confidentiale, discutate doar cu parintii interesati sa-si inscrie micutul pe unul dintre locurile limitate.


3.500.000 – 4.000.000 de lei pe luna pentru o dadaca


Dar, cum traim intr-un oras in care foarte multi oameni au ramas fara un loc de munca, treptat incepe sa se dezvolte o noua meserie, aceea de bona.


Preturile pentru angajarea unei bone difera, in functie de solicitarile clientului, multe femei prestând pe lânga ingrijirea micutilor si menaj sau alte treburi casnice.


„Acum un an am dat un anunt in ziar in care am solicitat femeie pentru ingrijire copil. Imi amintesc ca telefonul a sunat fara incetare, chiar si dupa ce anuntul nu a mai aparut. Spre surprinderea mea, chiar daca specificasem clar ca doresc femeie pentru a-mi ingriji copiii, am fost sunata chiar si de barbati.


Când i-am refuzat politicos, explicându-le ca anuntul a fost explicit, acestia au protestat, considerându-se nedreptatiti… A fost mare problema pâna m-am hotarât pe care bona sa o aleg, am avut din pacate si câteva surprize mai putin placute. In una din zile, de exemplu, când m-am intors mai devreme acasa, am gasit-o pe bona dormind, iar copilul, in alta camera, cu niste fire in mâna in dreptul prizelor. Am crezut ca lesin. Am dat-o imediat afara, multumind lui Dumnezeu ca am avut norocul sa nu se intâmple o nenorocire. Apoi, am angajat alta dadaca, de vreo 35 de ani.


Dupa câteva zile, copilul mi-a povestit ca femeia ii arata tot felul de reviste dubioase. Am reusit in final sa gasesc doua femei extraordinare, pensionare, una are 56 de ani, iar alta de 60, care iubesc copiii si ii ingrijesc foarte bine. Una dintre ele poate sa ma ajute doar vara, iar alta iarna. Le dau la fiecare cam 3.500.000 -4.000.000 pe luna“, a povestit Daniela Ene, din Craiova.


Specialistii recomanda bonele


Tot mai multi specialisti recomanda parintilor care nu au timpul necesar pentru cresterea si educarea copiilor alegerea unei bone decât lasarea micutilor in grija rudelor. Foarte important este ca dadacele sa aiba, daca se poate, referinte sau recomandari, dar si diplome de studii sau alte atestate de calificari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII