Consiliile locale din Motru, Matasari, Ciuperceni si Slivilesti si-au dat acordul pentru declararea utilitatii publice a terenurilor care vor fi ocupate de Cariera Rosiuta.
Consiliul Judetean Gorj a aprobat in sedinta de ieri un plan de amenajare a teritoriului, ca act premergator declararii utilitatii publice a terenurilor ce vor fi ocupate de Cariera Rosiuta. Terenul se afla pe raza localitatilor Motru, Matasari, Ciuperceni si Slivilesti. Consiliile locale din aceste localitati si-au dat si ele acordul in vederea declararii utilitatii publice.
Este pentru prima data dupa 1989 când companiile miniere fac demersuri pe lânga autoritatile locale si centrale in vederea declararii utilitatii publice a terenurilor ce urmeaza a fi exploatate. Obiectivul este acela de a expropria respectivele suprafete acolo unde proprietarii de drept refuza negocierea sau cer sume foarte mari. Demersurile pentru finalizarea unei astfel de proceduri dureaza aproximativ doi ani si de aceea pâna acum s-a preferat negocierea directa. Numai ca proprietarii de case si terenuri solicita sume din ce in ce mai mari, iar unii chiar refuza sa-si paraseasca proprietatile, indiferent de conditii.
Cariera Rosiuta va asigura sute de locuri de munca in aceste zone puternic afectate de restructurarile din ultimii ani. Aceasta este prevazuta sa functioneze pâna in anul 2020, in conditiile unei productii anuale de trei milioane de tone de lignit.
CL Farcasesti nu agreeaza exproprierile
Consiliul Local Farcasesti a respins in sedinta din 10 februarie proiectul de hotarâre initiat de primarul localitatii, prin care s-ar fi dat acordul pentru declararea de catre guvern a unor terenuri din comuna ca fiind de utilitate publica. La sedinta de consiliu au participat mai multi localnici care ar fi fost nemultumiti de un astfel de demers, astfel ca proiectul a fost respins cu unanimitate de voturi. Secretarul primariei sustine ca oamenii s-au aratat ingrijorati de perspectiva exproprierilor. Acestia le-au cerut celor din minerit sa-si ia anumite angajamente fata de comuna, cum ar fi repararea drumurilor, refacerea terenurilor distruse etc., conditii in care proiectul ar putea fi aprobat intr-o sedinta viitoare. La finele anului trecut, si Consiliul Local Dragotesti a respins un proiect similar.
Despagubiri stabilite de instanta
Potrivit legii, guvernul este cel care declara utilitatea publica a unui perimetru, dupa ce autoritatile locale isi dau acordul in acest sens. Ulterior, instantele judecatoresti sunt competente sa hotarasca exproprierea.
Pentru stabilirea despagubirilor, instanta va constitui o comisie de experti, unul numit de instanta, altul desemnat de expropriator si al treilea din partea persoanelor care sunt supuse exproprierii. Despagubirea trebuie sa tina cont atât de valoarea imobilelor si a terenurilor expropriate, cât si de prejudiciul cauzat proprietarilor ca urmare a dezradacinarii.